TRKAČKE FORMULE 1

Breaking2: Kipchoge istrčao NAJBRŽI MARATON U POVIJESTI, ali granica od dva sata još stoji

Danas ujutro trojica izabranih maratonaca pokušali su srušiti magičnu granicu i istrčati maraton za manje od dva sata. Kenijac Eliud Kipchoge trčao je super brzim tempom od 2:51 min/km, no to je bilo jednu sekundu po kilometru sporije od potrebnog i završio je za 2:00:24 – gotovo dvije i pol minute brže od svjetskog rekorda, no 25 sekundi nakon ciljanog vremena.

 

Iako je ovo najbrži maraton ikada, neće se pisati kao svjetski rekord zbog gotovo sterilnih uvjeta na stazi i zbog pejsera koji su se izmjenjivali pred trkačima cijelo vrijeme, diktirajući im tempo i štiteći ih od vjetra. Bez obzira na to, nakon ovoga svi znaju što ljudsko tijelo može i elitni maratonci imaju novi veliki izazov, a i granica od dva sata nikada nije bila bliža.

Osim Kipchoge, u projektu su sudjelovali Zersenay Tadese, vlasnik svjetskog rekorda u polumaratonu, i Lelisa Desisa, dvostruki pobjednik Bostona. Dedisa je počeo zaostajati za grupom negdje oko 16-og kilometra i stigao u cilj 2:14:09 (PB 2:04), a Tadese se držao do 20-og i završio za 2:06:51, što je njegov novi osobni rekord. Oni su najbolji dokaz toga što vam maraton može učiniti bez obzira koliko spremni bili.

nike

Nike je na ovome projektu radio tri godine. Osim trkača, pomno su izabrali 30 pejsera koji su odlično odradili svoj posao izmjenjujući se bez pogreške u V formaciji pred trkačima i bodreći ih do samoga kraja. Pet metara ispred njih je automobil sa semaforom vozio je testni vozač Formule 1, čije su vještine bile potrebne za određivanje savršenog tempa.

U projektu je sudjelovao i tim znanstvenika za određivanje najboljih uvjeta – temperature, vlage, svjetlosti i slično. S trkačima je radio i tim liječnika i kineziologa koji su testirali njihove sposobnosti i nastojali ih što više poboljšati. Trčalo se u Monzi u Italiji na stazi Formule 1 koja je imala minimalne promjene u visini, a jedan je krug iznosio 2.4 km. Na stazi je bilo postavljeno nekoliko potpuno ravnih mjerača vremena koji su očitavali tempo svakih 68 sekundi.

nikeStaza

Uz to, Nike je pokušao izraditi savršene tenisice – Nike Vaporfly Elite – jako lagane,  zaobljene, napravljene da gube što manje energije, a opet ne pretvrde. Tijekom izrade su imali više od 100 radnih verzija tenisica koje su razrađivali kako bi dobili one savršene.

nikeShoes

Utrku je na prijenosu uživo pratilo oko 80 tisuća ljudi. I tako, iako nisu uspjeli u svom prvotnom naumu, ovi su trkači ipak napravili nešto spektakularno i postavili veliki izazov pred sve druge trkače. Zamislite, Kipchoga je više od 42 kilometra držao isti tempo, s najviše jednom sekundom odmaka! Vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti biti svjedoci novih uzbudljivih događanja i rekorda na maratonskoj sceni.

KIPCO

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz