AKO NE TRČIŠ - NAVIJAŠ

Bridge The Gap zatresao 30. Beogradski maraton

Vikend iza nas bio je prepun utrka i odličnih rezultata, i dok su neke druge gradove tresli svjetski rekordi, Beograd je tresla vrhunska atmosfera. Beogradski maraton ugostio je Bridge The Gap event – okupljanje trkača iz cijelog svijeta s ciljem upoznavanja drugačijih kultura, druženja, podrške i navijanja za sve druge trkače.

 

Bridge The Gap pokrenut je prije 15-ak godina s idejom povezivanja točkica između trkačke kulture, različitih stilova života, glazbe, umjetnosti i kreativnosti. Krenuvši iz New Yorka i Londona, danas je pokret zahvatio gotovo cijeli svijet, a hrvatski su predstavnici Zagreb Runners, koji su se sa srpskim Belgrade Urban Running Team spojili u 442 Crew – ekipu koja trčanjem i prijateljstvom briše granice i ružne stvari iz prošlosti.

 

btg2

Ako ne trčiš – navijaš

Jedna od najvećih karakteristika BTG ekipa je gromoglasno navijanje na utrkama. Već je nekoliko hrvatskih utrka svjedočilo odličnoj atmosferi koju su priredili Zagreb Runnersi – u Beogradu je cheering point napravilo više takvih ekipa iz cijelog svijeta, simbolično se smjestivši na Brankov most. Konfeti, prskalice, zastave, glazba i ples čekali su sve trkače koji su prošli novom stazom Beogradskog maratona. Bilo je spektakularno!

Kad kažemo sve, mislimo na doslovno sve – šest sati od starta utrke istekao je limit za završavanje. Nešto malo iznad šest sati, na most je došla posljednja trkačica, odakle je imala još 2 kilometra do kraja. Ekipa ju je dočekala s balonima i konfetima te s njom kroz grad trčala do cilja, skandirajući njeno ime i bodreći ju da završi iako je prešla limit.

btg5

Nešto veće

Da je Bridge The Gap nešto više od trčanja pokazuju mnoge zajedničke akcije. Tako je u Beogradu zasađen park – za svaku svjetsku BTG ekipu po jedno mlado stablo kao simbol rasta zajednice i mjesto okupljanja, a postavljena je i ploča s natpisom “Bridge The Gap – to make a connection where there is a great difference“. Uz to, skupljen je novac za obnovu dječjeg skloništa.

Nadalje, u listopadu prošle godine održana je globalna Stop The Violence akcija u sklopu koje su ekipe po svojim gradovima ispisivale taj slogan želeći poručiti da nijedna vrsta nasilja ne smije biti tolerirana i prihvaćena.

Jedan od najvećih regionalnih pothvata bilo je trčanje 442 štafete od Beograda do Zagreba. Šesnaest trkača iz BURT-a i ZGBR-a je u dva dana pretrčalo 442 kilometra kako bi pokazali da mržnja nije srušila sve mostove te da sport i prijateljstvo mogu prijeći sve granice. Detalje o toj trci života možete pogledati u kratkom dokumentarnom filmu ovdje.

 

 

Crtica o ‘bitnim’ stvarima s utrke

Inače, ovogodišnji Beogradski maraton ima novu trasu. Utrka je vrlo atraktivna, ali je zadržala svoje karakteristične uzbrdice pa je ostala jednako teška kao prije. Organizacija je bila odlična, a ovo su pobjednici:

POLUMARATON žene

 1. Slađana Perunović (MNE) – 1:21:41
 2. Natalia Gracz (POL) – 1:28:21
 3. Aleksandra Marinkov (SRB) – 1:30:02

POLUMARATON muškarci

 1. Dario Ivanovski (MKD) – 1:10:00
 2. Velimir Bojović (SRB) – 1:10:42
 3. Marko Ranković (SRB) – 1:11:58

MARATON žene

 1. Olivera Jevtić (SRB) – 2:38:03
 2. Teodora Simović (SRB) – 2:41:47
 3. Nataša Ćulafić (SRB) – 3:02:41

MARATON muškarci

 1. Stephen Kipnegetich Katam (SRB) – 2:21:12
 2. Darko Živanović (SRB) – 2:30:15
 3. Kennedy Kipruto Maiyo (KEN) – 2:33:40

 

btg10

btg6

btg3

 

btg4

btg1

btg9

Tekst: Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: Nikola Radojčić Skubi, Bojan Vujčić

 

Nema postova za prikaz