PUTUJ S MOTION TRAVELOM

Chicago Marathon – Iskoristi jedinstvenu priliku i istrči maraton Vjetrovitim gradom

Nakon Berlina i New Yorka, turistička agencija Motion Travel u našu regiju donosi još jedan iz opusa World Marathon Majors – Bank of America Chicago marathon 2020! Kao jedan od šest velikih svjetskih maratona, Chicago maraton zavrjeđuje posebnu pozornost.

 

Maraton koji se svakog listopada održava u glavnom gradu Illinoisa, privlači 45.000 trkača iz cijeloga svijeta, što ga čini četvrtom najvećom utrkom na svijetu. To je deseterostruko više od 4200 trkača koji su nastupali 1977. godine na prvom maratonu, tada pod imenom Mayor Daley Marathon.

Velike zasluge za ostvarivanje tog događaja imao je tadašnji gradonačelnik hrvatskih korijena i strastveni trkač Michael Bilandic koji je sam podijelio medalje na cilju. Zanimljivo je da je najmlađi natjecatelj bio osmogodišnji Wesley Paul koji je utrku završio s impresivnim vremenom 3:15:20 sata.

 

Povijest maratona

Kako prve godine nisu imali sponzora, osnivač Lee Flaherty podnio je cijeli trošak utrke. Već sljedeće godine maraton je prepoznat te je tvrtka Beatrice Foods prva upisala svoje ime kao najveći sponzor. Od 1982. čak se dijelio nagradni fond u iznosu od 77.000 dolara. Nažalost nakon razlaza sa spomenutom firmom, 1987. maraton postaje polumaraton. Do 1988. utrka je dobila novog sponzora – Heileman Brewing. Uz pomoć tvrtke, Chicago maraton uspio je ponuditi rekordni fond u iznosu od 350.000 dolara, s po 50.000 dolara za najbolje plasirane muškarce i žene. Godine 1993. LaSalle banka preuzela je sponzorstvo utrke i ona je postala LaSalle Chicago Marathon. Banka Amerike je 2008. kupila LaSalle Bank i preimenovala ga u Bank of America Chicago Marathon, ime koje i nosi i danas.

 

Hladni čikaški dani idealni za trčanje

Bez obzira trče li za novac, kvalifikacijsko vrijeme ili osobni izazov, trkači maratona vole trčati u Chicagu još radi jednog razloga, a to su vremenski uvjeti. Hladnije temperature znače nižu temperaturu jezgre tijela, a to utječe na manju vjerojatnost dehidracije. Temperatura ima takav učinak, da će vrijeme trkača usporiti za 0,4 posto kroz svako povećanje temperature od pet stupnjeva. Upravo to pravilo hladne čikaške dane u listopadu čini odličnima za poboljšanje osobnih rezultata. Izuzetak takvom vremenu bila je 2007. kad je sedmog dana listopada izmjerena rekordna temperatura od 31 stupanj, zbog čaga je jedna utrka morala biti skraćena.

Drugi razlog dobrih rezultata je što je maraton na ravnoj površini, bez visinskih izazova koji dodatno umaraju trkače.

 

Razgledavanje grada i sportskih znamenitosti u trku

Maraton se trči kroz takozvani Loop, centralni poduzetnički distrikt grada, najmoćnije sjedište korporacija nakon njujorškog Manhattana. Počevši u Grant Parku, trkači prolaze kroz 29 gradskih četvrti. Zaljubljenici u sport svakako će prepoznati tri doma američkog sporta, arene gdje domaće utakmice igraju Chicago Bulls (košarka), Chicago Cubs i White Sox (baseball). Dok se arena, gdje svoje domaće utakmice igra NFL momčad Chicago Bears, nalazi u blizini startno-ciljne ravnine.

 

Srušenih pet svjetskih rekorda u Chicagu

Uvjet Čikaškog maratona je da sudionici budu u mogućnosti u roku od šest i pol sati (6:30:59), prijeći put od 26,2 milje, odnosno maratonsku dužinu od 42 kilometra. Nakon toga, ruta se otvara za javni promet.

U Chicagu su pet puta srušeni svjetski rekordi. Steve Jones je 1984. godine oborio svjetski rekord s 2:08:05 sata. Godine 1999. Khalid Khannouchi prvi je nadmašio rekord od 2:06 sata, sa svojih 2:05:42. Dvije uzastopne godine srušen je ženski rekord. Godine 2001. Catherine Ndereba oborila je rekord u vremenu 2:18:47, a Paula Radcliffe ga skida godinu kasnije s vremenom 2:17:18. U 2019. godini Brigid Kosgei pobijedila je u svjetskom rekordnom vremenu s vremenom 2:14:04, što je trenutno rekord ženskog trčanja.

Nagrada od 100.000 dolara, atmosfera od 1,7 milijuna navijača i prekrasan grad za razgledavanje, i više su nego dovoljni razlozi da se prijaviš na maraton, koji u našoj regiji možeš pronaći u paket aranžmanu jedine službene agencije za Chicago maraton u Hrvatskoj – Motion Travel.

JAVI NAM SE

 

 

Promo

- Marketing -

Nema postova za prikaz