SJAJNA UTRKA U DANSKOJ

Copenhagen Half Marathon – Novi svjetski rekord u polumaratonu, Matea Parlov Koštro najbrža Europljanka

Foto: Copenhagen Half Marathon / CPH Half // © Matthew James Harrison

Danas je u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, održana jedna od najcjenjenijih polumaratonskih utrka na svijetu, Copenhagen Half Marathon s plejadom najboljih svjetskih dugoprugaša.

 

Utrka će biti zapamćena po fantastičnom rezultatu od 58:01 min koji je ostvario Kenijski trkač Geoffrey Kamworor. On je ovim rezultatom popravio polumaratonski svjetski rekord za čak 17 sekundi, koji je do sada držao Abraham Kiptu.

Geoffrey Kamworor dugo nije nastupio na polumaratonskoj distanci, želeći upravo na ovoj utrci pokušati ostvariti najbrže vrijeme u povijesti. Utrku je započeo u velikoj grupi, koja je prvih pet kilometara istrčala za 13:51, ali onda je podigao tempo i prvih 10 km istrčao za 27:32 min, šest sekundi brže od planiranog (i potrebnog) vremena za novi rekord. Do oznake za 15 km stigao je za 41:03 min, čak 11 sekundi brže od vremena potrebnog za rezultat ispod 58 minuta. No onda je malo usporio i ciljem prošao za 58:01 min, što nam daje prosječan tempo od 2:45 min km (2:44,97).

 

Strašna ženska konkurencija, Matea Parlov Koštro najbrža Europljanka

I ženska je utrka imala fantastičnu konkurenciju. Najbrža je bila Birhane Dibaba koja je ciljem prošla za 1:05:57 min, gotovo dvije minute brže od osobnog rekorda i 25 sekundi brže od drugoplasirane Evaline Chirchir.

Na utrci je nastupila naša trenutno najbrža polumaratonka, Matea Parlov Koštro, koja je ostvarila svoj osobni rekord i istrčala sjajnu utrku za 1:11:54, što je i drugo najbrže polumaratonsko žensko vrijeme u Hrvatskoj. Ovo je vrijeme bilo dovoljno za 16. mjesto, ali ispred Matee bile su samo trkačice iz Etiopije i Kenije.

Zadovoljna sam s današnjom utrkom. Osobni rekord, drugo najbolje vrijeme svih vremena u Hrvatskoj i prva Europljanka u cilju, u zaista sjajnoj konkurenciji. Prolaze sam odradila po dogovoru s trenerom. Utrka je bila sjajna, staza je ravna, odlična atmosfera. Bilo je dosta vjetra, ali sam to i očekivala, a i ne može uvijek sve biti savršeno. Očekujem dobru formu na SP u Dohi, ali treba voditi računa da nas očekuju ne baš idealni uvjeti za maraton budući da će biti jako toplo i veliki postotak vlage. Mogu obećati da ću dati sve od sebe i naravno velika je čast trčati za svoju zemlju – rekla nam je Matea nakon utrke.

REZULTATI

 

Nema postova za prikaz