IZMEĐU JEZERA I MORA

dm eko  PAKOŠTANE TRAIL 2022. – slatko slana avantura čišća nego ikad

Nakon dvogodišnje pauze vraća se jedinstvena trail utrka koja se trči uz obale mora i jezera!

 

Dalmatinsko mjesto Pakoštane, smješteno na tankoj prevlaci između mora i Vranskog jezera, 9. travnja ponovno će biti ponosni domaćin dm eko Pakoštane traila. Treće izdanje utrke koje se iz mnoštva hrvatskih trailova izdvojila po iznimnom gostoprimstvu domaćina i jedinstvenoj stazi koja povezuje jezero i more i ove godine bit će izrazito ekološki obojena. Uz već tradicionalno nastojanje da bude utrka bez plastike, prvi puta će na dm Pakoštane trailu trkači moći izabrati plogging opciju i tako izravno doprinijeti čišćem okolišu.

Plogging je kombinacija trčanja i sakupljanja smeća, a koja među ekološki osviještenim rekreativcima i sportašima diljem svijeta postaje sve popularnija disciplina. Plogging je utemeljio šveđanin Erik Ahlström, a naziv dolazi iz kombinacije švedske riječi “plokka upp” – sakupljati i univerzalnog pojma “jogging” – trčati. Partner Pakoštane traila, tvrtka dm, osigurat će dovoljnu količinu biorazgradivih vreća za smeće i rukavica za sve koji se priključe “lovu na otpad”, a sav će prikupljeni „plijen“ zbrinuti lokalna komunalna tvrtka. Tako će zahvaljujući ploggerima staze dm eko Pakoštane traila na kraju biti čišće i urednije nego li su bile prije.

I ove godine na dm eko Pakoštane trailu trčat će se u dvije dužinske kategorije. Obje staze, kraća Slatka od 7,5 km i duža, Slana od 17 km, prolaze najljepšim dijelovima pakoštanskoga kraja nudeći pravu raznolikost trkačkog iskustva: od utabanih zemljanih staza, obalnih škrapastih stazica, mekih šumskih puteva do kratkog, ali izazovnog krševitog grebena. Staze su idealne za klasične trkače koji žele iskusiti pravi trail doživljaj, ali i za trail trkače koji (napokon) žele uživati na brzoj i uglavnom trčljivoj stazi.

Trasa utrke velikim dijelom koristi mrežu pješačkih staza, uređenih i označenih u sklopu projekta Slatko-slana avantura, koji povezuje vrhunske prirodne i kulturne atrakcije u jedinstvenu pustolovnu cjelinu.

Naravno, neizostavni dio programa je i najslađa, dječja utrka – dm Mali trk, koja će najuzbuđenije i najsrčanije trkače provesti kamenim kalama stare pakoštanske gradske jezgre.

Gostoljubivi domaćini žele se pobrinuti da Pakoštane trail bude više od utrke: zato za natjecatelje osim Slatko-slane avanture i Slatko-slane spize, u nedjelju, dan nakon utrke, organiziraju i Slatko-slanu kulturnu turu – posjet otoku Vrgadi, neotkrivenom biseru pakoštanskog arhipelaga. Domaćin svim zainteresiranim izletnicima bit će članovi udruge Skuti materini iz Vrgade.

Start obje utrke je u samom središtu Pakoštana u subotu, 09.04.2022.u 10:00 sati, a prijaviti se može preko stotinka.hr portala. Start dječjeg dm Malog trka je u 10:20, a prijave se primaju od 8:00 do starta utrke na licu mjesta. Izlet  brodom na Vrgadu organiziran je u nedjelju, od 9:00-13:00 sati.

Više informacija nađite na Facebook stranici utrke: https://web.facebook.com/pakostanetrail

Prijaviti se možete ovdje: https://stotinka.hr/hrv/dogadjaj/1632

DCIM100MEDIADJI_0061.JPG

DCIM100MEDIADJI_0072.JPG

 

 

 

Promo tekst
Foto: Boris Kačan, Jakov Đinđić

Nema postova za prikaz