dm eko Pakoštane trail – Doživljaj trčanja na granici jezera i mora koji moraš iskusiti

Slatko-slana avantura uz predivno smaragdno Vransko jezero ove se godine seli na još topliji datum. dm eko Pakoštane trail poziva te na svoje, sad već petu godinu, dobro utabane staze u subotu, 20. travnja 2024. godine. Dođi, dobro se zabavi i upij prve nježne zrake jadranskoga sunca!

 

Posebni adut ovog trkačkog doživljaja je greben Čelinke, prirodni više od kilometra dug vidikovac koji će svakog trkača nagraditi jedinstvenim pogledom – s jedne strane na najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, a s druge na  tirkizno plavo more pakoštanskog akvatorija. Smješten je na najužem dijelu prevlake koja odvaja Vransko jezero od mora.

 

Uigranost slatkoće vode Vranskog jezera i plavetnila slanog Jadrana

Možeš birati između kraće 7.5 kilometara Slatke staze i dulje Slane, koja iznosi 17 kilometara. Obje staze prolaze najljepšim dijelovima pakoštanskog kraja, s pravom lepezom terena za potpuno trkačko iskustvo – utabane zemljane staze, obalne škrapaste stazice, meke šumske puteve do kratkog, ali izazovnog krševitog grebena. Staze su idealne za klasične trkače koji žele iskusiti pravi trail doživljaj, kao i za trail trkače koji za promjenu žele uživati na brzoj i uglavnom trčljivoj stazi.

Start obje utrke u samom je središtu Pakoštana u subotu, 20. travnja u 10 sati, a prijave su otvorene putem stranice stotinka.hr.

 

Trkački “bombončić“ za najmlađe i plogging za najsavjesnije

Najuzbuđenije i najsrčanije male trkače također čeka “bombončić“ od staze – dm Mali trk provest će najmlađe kamenim kalama stare pakoštanske gradske jezgre. Start dječjeg trka je u 10:15 h, a prijave se primaju na licu mjesta od osam sati do starta utrke ili večer prije od 18 do 20 sati.

Uz sve, organizator TZ Općine Pakoštane od prvog izdanja nastoji promovirati svijest o zaštiti okoliša. Što objašnjava riječ “eko“ u nazivu utrke. Na okrepama se ne dijele plastične čaše, a staza se označava posebnim, biorazgradivim trakama koje budu višestruko iskorištene. Isto tako, sudionici se na startu mogu odlučiti i za plogging opciju – kombinaciju trčanja i sakupljanja smeća, te na startu dobiti vreću za smeće i tako doprinijeti čišćem okolišu.

 

Gostoljubivost domaćina u obliku dvodnevne (avan)ture

Cijeli događaj u maniri slatkih i slanih senzacija upotpunjuje ukusna i obilna domaća hrana koju pripremaju domaćice iz udruge “Skuti materini“. To ide ruku pod ruku sa srdačnošću, gostoljubivošću i trudom koje domaćini ulažu u organizaciju utrke. Odlična atmosfera, raskošni startni paketi te raznolikost Slatke i Slane staze poticaj su brojnim trkačima da iz godine u godinu postanu ponavljači na dm eko Pakoštane trailu, ali i da sa sobom dovedu nove buduće fanove.

No, doživljaj ne prestaje sa završetkom utrke. Nakon subotnje Slatko-slane avanture, domaćini u nedjelju za sve zainteresirane sudionike organiziraju i Slatko-slanu kulturnu turu okolicom u kojoj se itekako ima što za vidjeti i kušati. Nedjeljni izlet predviđen je u trajanju od devet do 13 sati.

SAZNAJ JOŠ

PRIJAVI SE

FB STRANICA

Foto: Boris Kačan, Jakov Đinđić
promo

Nema postova za prikaz