SLATKO-SLANA AVANTURA ČIŠĆA NEGO IKAD

dm eko PAKOŠTANE TRAIL – Prvi put u Hrvatskoj na trail utrci i “plogging“ – trčanje uz sakupljanje smeća

foto Jakov Djindjic

Utrka specifična po raznolikoj stazi koja povezuje jezero i more “dm eko Pakoštane Trail”, ove godine izdvojit će se po još jednoj zanimljivosti. Prvi će se put u Hrvatskoj sudionici moći odlučiti na plogging – novu, u svijetu sve popularniju disciplinu.

 

Dalmatinsko mjesto Pakoštane, smješteno između parka prirode Vransko jezero i mora ukrašenog razigranim arhipelagom otočića, zadnjeg će vikenda u ožujku biti domaćin trećeg izdanja ove utrke.

Ovo drugo kolo Coastal & mountain trails lige, sa svoje uobičajene dvije kategorije te dječjom utrkom i sada ploggingom kao svojevrsnom potkategorijom, u kalendaru rezerviraj za 28. ožujka.

Foto: Jakov Djindjic

 

Ajmo svi na plogging!

Plogging kao novost u svijetu domaćeg traila, kombinacija je trčanja i sakupljanja smeća koja među ekološki osviještenim rekreativcima i sportašima, postaje vrlo popularna diljem svijeta. Utemeljio ju je Šveđanin Erik Ahlström, a naziv dolazi iz kombinacije švedske riječi “plokka upp”, značenja sakupljati i univerzalnog pojma “jogging” za trčanje.

Partner Pakoštane traila, tvrtka dm, osigurat će dovoljnu količinu vreća za smeće i rukavica za sve koji se priključe “lovu na otpad”, a za ploggere su osigurane posebne nagrade. U svakom slučaju, plogging je bez sumnje društveno korisna disciplina, a staze i terene na kojima se održava ostavlja čišćim i uređenijima nego li su bili prije.

Plogging na ovoj utrci neće imati posebnu stazu, nego će svaki sudionik u prijavi na utrku, na izbor imati tu opciju sudjelovanja. Postignuto vrijeme i rezultat ploggera bit će upisani u regularne rezultatske liste, ali će za njih biti osigurane posebne nagrade.

Foto: Boris Kačan

 

Uživanje na brzim, ali raznolikim i sigurnim stazama

I ove će se godine Pakoštane trailu trčati u dvije dužinske kategorije. Obje staze, kraća Slatka od 11 kilometara i duža, Slana od 24, prolaze najljepšim dijelovima pakoštanskoga kraja nudeći pravu raznolikost trkačkog iskustva – od utabanih zemljanih staza, obalnih puteljaka, mekih šumskih puteva do kratkog, ali izazovnog krševitog grebena. Staze su idealne za prosječne trkače koji žele iskusiti pravi trail doživljaj, ali i za trail trkače koji (napokon) žele uživati na brzoj i sigurnoj stazi.

Trasa utrke velikim dijelom koristi mrežu pješačkih staza, uređenih i označenih u sklopu projekta Slatko-slana avantura, koji povezuje vrhunske prirodne i kulturne atrakcije u jedinstvenu pustolovnu cjelinu.

Naravno, neizostavni dio programa je i najslađa, dječja utrka – dm Mali trk, koja će najuzbuđenije i najsrčanije trkače provesti kamenim kalama stare pakoštanske gradske jezgre.

Foto: Boris Kačan

 

Poticanje svijesti o očuvanju prirode

Marijan Doutlik uime dm-a, rekao je kako oni uvijek rado ulažu u sportske događaje koji promoviraju aktivan način života i potiču građane na dobre odluke, a pogotovo kad one uključuju brigu za okoliš ili, pak, potiču bavljenje sportom kod najmlađih.

– Upravo smo zato i ove godine podržali dm eko Pakoštane trail kao jedinstveni događaj koji spaja aktivan način života, svijest o očuvanju prirode i brigu za najmlađe. Pozivamo sve strastvene trkače da se uključe našoj plogging inicijativi, ali i roditelje budućih sportaša da dovedu svoje mališane na dm Mali trk te nam se pridruže u ovoj slatko-slanoj avanturi u prelijepom pakoštanskom kraju – izjavio područni menadžer dm-a.

 

Izlet na neotkriveni biser pakoštanskog arhipelaga

Gostoljubivi domaćini žele se pobrinuti da Pakoštane trail bude više od utrke. Zato za natjecatelje osim Slatko-slane avanture i Slatko-slane spize, u nedjelju, dan nakon utrke, organiziraju i Slatko-slanu kulturnu turu – posjet otoku Vrgadi, neotkrivenom biseru pakoštanskog arhipelaga.

Start obje utrke bit će u samom središtu Pakoštana u subotu, 28. ožujka u 10 sati, a prijave su putem stotinka.hr-a. Start dječjeg dm Malog trka je u 10:20, dok se prijave primaju od osam sati do starta utrke na licu mjesta. Izlet brodom na Vrgadu organiziran je za nedjelju, 29. ožujka od devet do 13 sati.

VIŠE INFORMACIJA

FB STRANICA

FB DOGAĐAJ

Foto: Jakov Djindjic

 

promo

Nema postova za prikaz