GORA KOJA PAMTI MORE

Dođite na utrku i provedite aktivan vikend u Parku prirode Papuk

“S gore koja pamti more“ upečatljiv je poziv s razglednice na slavonski gorostas koji se izdigao nad nepreglednu ravnicu istočne Hrvatske – Papuk. I dok je slavonsku ravnicu nekoć preplavljivalo Panonsko more, papučki su se vrhovi poput otoka gotovo tisuću metara pružili prema nebu. Danas je najveći dio te planine obuhvaćen u Park prirode Papuk.

 

Povod za objavu ovog teksta je timska utrka Lucky Trail Papuk koja se održava 11. rujna 2021. sa startom i ciljem ispred Planinarskog doma Jankovac. Još nije kasno da okupite tročlani tim, prijavite se za utrku i provedete aktivan vikend u Parku prirode Papuk.

VIŠE O UTRCI -> https://luckytrail.run/

 

U okviru 33.600 hektara Park prirode Papuk dijelom se pruža i na Krndiju, smjerom SZ-JI. Park prirode administrativno je obuhvaćen Virovitičko-podravskom i Požeško-slavonskom županijom. Osim prirodnih ljepota i atraktivnih uspona na svojim stazama, on posjetitelju nudi i niz drugih sadržaja – od zabavnih i adrenalinskih, preko turističko-ugostiteljskih do edukativnih kulturno-povijesnih.

Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti i najviše vrhove ove gore koji ulaze i u okvire Parka prirode. To je istoimeni, ujedno i najviši, vrh Papuk sa svoja 953 metra nadmorske visine, a potom i Ivačka glava visoka 913 metara. Nadalje, tu su Češljakovački vis, Javori i Kapovac istočnije od izletišta Jankovac te zapadnije Lom i Točak.

 

Putem poučnih staza do bogatstva života i povijesti Papuka

Dok prostranstva šume čine njegova pluća, a splet označenih planinarskih i poučnih staza krvotok, mogli bismo reći da se srce Parka prirode Papuk nalazi u park-šumi Jankovac. Radi se o gorskoj udolini koja se smjestila na 475 metara visine, omeđenoj papučkim šumskim obroncima. Ovdje građani svih profila vikendom traže osvježenje i utočište od gradske vreve. Jankovac čini izletište u vidu livade, planinarski dom s restoranom, dva idilična jezera, 35 metara visok slap Skakavac i niz drugih atrakcija postavljenih dužinom poučne staze koja okružuje Jankovac.

Poučna staza na Jankovcu

Međutim, jankovačka Grofova staza nije jedina poučna staza na slavonskoj gori. Papuk je pružio svoje krakove prema svojim ishodištima u sve doline koje ga okružuju. Tako nam se iz smjera Voćina, u podnožju Papuka ponudila Geološka poučna staza Rupnica s atraktivnim sklopom stijena, odnosno vulkanskim stupovima. Nadalje, ukoliko se zaputite brdskom stazom 300-tinjak metara od ceste Voćin –Zvečevo, nadomak Lovačkog doma Đedovica, naići ćete na “divove Papuka“. Radi se najstarijim živućim organizmima Slavonije, gorostasnim hrastovima starima oko 500 godina. Do njih vodi poučna staza kroz autohtonu šumu bukve i jele, nazvana upravo Stari hrastovi.

Nedaleko Orahovice, iz sela Duzluk, točnije s obale Orahovačkog jezera strmo se uzdiže Poučna staza Ružica koja vodi do drevnih zidina Ružica grada. Za ozbiljnije izletnike i planinare, u nastavku se utire planinarska staza koja će vas dovesti do ruševina još jednog Starog grada, a potom i do vrha Kapovac. Za pogled s vidikovca ovog, najvišeg vrha Krndije ipak ćete se morati pomučiti kroz pet kilometara hoda i 790 metara penjanja.

Sa strane Požeško-slavonske županije, pak, iz smjera mjesta Velika vode dvije poučne staze – Lapjak i Turjak. Na putu Lapjaka, prve brdsko-planinske poučne staze u Slavoniji koja vas edukativnim tablama upoznaje sa značajkama ovog dijela, naići ćete na još jednog kamenog svjedoka povijesti. To je burg Velika, danas poznat i kao Turski grad. Ta se kula s ograđenim dvorištem izdignula na strmoj stazi, 452 metra visoko kako bi u vremenima davne romanike poslužila u obrani od osvajača. Na putu do vrha Lapjak (667 mnv) ispriječit će vam se još jedna kamena gromada, ovaj put od prirode dana – Tauberove stijene preko kojih ćete se morati proverati kako biste nastavili putem poučne staze.

Brdima Turjak, Pliš, Mališčak i Lapjak zbog iznimnih florističkih vrijednosti proteže se Botanička poučna staza Turjak. Specifična je po malim šumskim vapnenačkim travnjacima na kojima raste najveći broj ugroženih i zaštićenih biljaka Parka prirode, kao i po stogodišnjoj šumi još jednog hrasta, medunca te crnog jasena.

Vinogorje

 

Adrenalin i zabava ili romantika i dobra kapljica

Nakon napornog dana na poučnim turama ponad Velike, u samom mjestu možete potražiti i osvježenje na novootvorenim bazenima.

Nedaleko Velike, pak, niknula je top destinacija Parka prirode – Adrenalinski park Duboka, savršeno odredište s pripadajućim kampom za ljubitelje adrenalinskih izazova. Elementi adrenalinskog parka prostiru se na površini od oko 4000 m², s različitim spravama raspoređenima među stablima. Elementi su prilagođeni različitim uzrastima, pa i za one najmlađe, a posebnu atrakciju predstavlja staza za spuštanje niz sajlu poznata kao zip line.

Adrenalinski park Duboka

Kamp Duboka u blizini Velike, svojim okruženjem toliko je samodostatan da mu se gosti svake godine rado vraćaju i gotovo da se ne udaljavaju od njega – bilo to zbog adrenalinskog parka, planinarenja, vožnje biciklima koji se ondje mogu unajmiti ili tek romantične šetnje uz rječicu Dubočanka.

Kamp odmorište Duboka

Park prirode Papuk zadovoljit će različite apetite pa vam se tako i spust planinarskom stazom u Kutjevo ili ribnjake u njegovoj blizini, može isplatiti dobrom kapljicom vina. Naravno, svima je nadaleko poznato bogato kutjevačko vinogorje kvalitetom svoje ponude i poznatim vinarima.

 

Učenje kroz šetnju i igru

Park prirode Papuk kao institucija i njegovi zaposlenici pružaju niz načina kojima posjetitelji mogu mnogo naučiti o ovom području, njegovom ekosustavu i kulturno-povijesnoj baštini – od one koju je ostavio trag ljudske ruke odnosno civilizacije pa čak do daleke prošlosti kad je ovaj prostor popunjavalo Panonsko more, te prvih tragova života koje je čovjek ovdje pronašao i zabilježio.

U tu svrhu u Velikoj je otvorena Kuća Panonskog mora koja nudi edukativne sadržaje, poput ondje pronađenih fosila koji svjedoče nekadašnjoj obali “Slavonskog arhipelaga“. U svrhu edukacije organiziraju se razni obilasci i radionice namijenjene prvenstveno djeci, ali prilagođene svim uzrastima. Tako školarci mogu sudjelovati u višednevnim Školama u prirodi, kroz pravu avanturu na otvorenom koja uključuje spavanje u šatorima i vrećama. Da bi avantura bila još uzbudljivija, posjetitelji se mogu upustiti i u lov na “skriveno blago“. Radi se o geocachingu, igri gdje je cilj pomoću GPS uređaja ili pametnih telefona pronaći skriveni spremnik zvan geocache. On sadržava razne stvari za razmjenu, a ukoliko nalaznik uzme neku sitnicu iz kutijice, mora i ostaviti nešto slične vrijednosti.

Kuća Panonskog mora

Kroz edukativne programe i atraktivne lokalitete prvog hrvatskog Geoparka pod zaštitom UNESCO-a, provest će vas njegovi djelatnici gdje ćete više doznati o endemskim vrstama Papuka, poput papučkog endemskog pužića ili najmanjeg guštera u Hrvatskoj. Puž Graziana papukensis za svoj je dom odabrao izvor Jankovačkog potoka, a gušterčić ivanjski rovaš pak živi na području Turjaka. Također, u edukativnoj šetnji poučnim stazama doznat ćete i tko su bili grof Janković, te Maksim Bojanić i Čaruga – za jedne razbojnici, za druge svojevrsni Robini Hoodovi slavonskoga kraja – kao i zašto su potražili utočište upravo u zelenom zaklonu Jankovca i Papuka, a jedan od njih i posljednje počivalište…

 

Kako doći do Parka prirode Papuk iz svih smjerova

Tri su važnija ulaza u Park prirode sa sjeverne strane – Voćin, Slatinski Drenovac i Orahovica. Na području Virovitičko-podravske županije, duž Podravske magistrale posjetitelje na ulaze usmjerava smeđa signalizacija. Na južnoj strani Parka najznačajniji ulaz nalazi se u mjestu Velika.

Posjetitelji koji dolaze autocestom Ivanja Reka-Lipovac iz smjera Zagreba izlaze na izlazu Nova Gradiška, odakle preko Požege dolaze u Veliku. Oni koji dolaze autocestom iz pravca Vinkovaca izlaze na izlazu Lužani, odakle preko Pleternice dolaze u Veliku.

Dođite na Papuk, istrčite utrku i provedite aktivan vikend!

VIŠE O UTRCI -> https://luckytrail.run/

 

Nema postova za prikaz