JA SAM MISLIO NA MERLIN

Dojmovi maratonki i maratonca nakon EP u Berlinu

Tradicionalno posljednjeg dana Europskog prvenstva u atletici, koje je ovaj put održano u Berlinu, održane su utrke na najdužoj, maratonskoj trkačkoj stazi. Nikad u povijesti Hrvatska nije na maratonu imala čak pet predstavnika, a ostvareno je i nekoliko odličnih rezultata.

 

U ženskoj konkurenciji imali smo čak četiri predstavnice. Najbolji rezultat istrčala je Bojana Bjeljac, koja je tešku maratonsku utrku po vrućem vremenu završila na odličnom 20. mjestu s osobnim rekordom 2:37:31. Svoj osobni rekord popravila je i Nikolina Šustić Stanković na 34. mjestu, s vremenom 2:42:44.  Nikolina Stepan utrku je završila na 41. mjestu u vremenu 2:47:55, a Matea Matošević Hačić na 45. mjestu s vremenom 2:56:20.

 

Upitali smo ih kako su zadovoljni svojim nastupom u Berlinu.

Bojana Bjeljac: “Ovo je bila utrka od koje nisam ništa očekivala zbog unaprijed najavljenog toplog vremena, ali ispalo je jako dobro, u razini osobnog rekorda. Mogu biti zadovoljna i bravo za sve naše cure koje su nastupile na ovom velikom natjecanju.”

 

Bojana Bjeljac i trener Mladen Kršek (foto: AK Agram)

 

Nikolina Šustić Stanković: “Išla sam na Evropsko prvenstvo skromno, bez nekih posebnih očekivanja, to su sve zaista jake cure, s odličnim rezultatima. Maraton nije moja forte disciplina, mnogo više mi leže ultre. PB koji sam do sad imala u maratonu je bio među lošije prijavljenim rezultatima za evropsko, tako da pomak od nekih 20-tak i više mjesta prema naprijed mi zaista znači puno, na tako velikom natjecanju. Trčala sam srcem kao i uvijek, ali i nešto pameti, bez velikih zaletavanja što mi se inače zna dogoditi na većini trka, a trčim utrke vjerojatno i prečesto . Popravila sam eto svoj PB za nekoliko sekundi, što u ovakvom tipu natjecanja ipak nije mala stvar, kad rijetko tko zapravo uspije trčati PB. Potvrdila sam opet i olimpijsku normu, mada je još jako puno vremena do OI i uvijek mogu iskočiti i bolje cure. Za moj svijet trčanja, koji me samo raduje i u kojem želim samo guštati, jer i nisam profesionalna trkačica, već amater, to je sve skupa jedna lijepa stvar i lijepi uspjeh. Svaki pomak i u životu pa i u onom što radiš i što voliš jako raduje. 🙂 ”

Nikolina Stepan: “Stvarno sam sretna što sam imala priliku sudjelovati na Europskom prvenstvu u Berlinu i trčati s tako dobrim maratonkama! Ovo nije moj najbolji rezultat, ali zadovoljna sam. Od početka do kraja trčala sam ritmično, u skladu s okolnostima, svojom trenutnom formom i vremenskim uvjetima. U svakom slučaju ovaj maraton je za mene još jedno novo veliko iskustvo i poticaj za daljnji rad.”

Matea Matošević Hačić: “Krenula sam dosta rezervirano u utrku, ali unatoč tome nisam uspjela držati željeni tempo. Daleko je to od onog što sam očekivala, no ipak bogatija sam za još jedno iskustvo. Cure su odlično trčale, svaka im čast, posebno Bojani i Nikolini na osobnim rekordima.”

U ekipnom poretku maratona maratonke su bile devete s ukupnim vremenom 8:08:09.

 

U muškoj konkurenciji nastupio je Daniel Daly, koji živi u SAD-u i nastupa za Hrvatsku, domovinu svoje majke. Maraton je završio na 56. mjestu u vremenu 2:29:25.

“Uglavnom, utrka nije završila onako kako sam se nadao. Došao sam u Berlin spreman i dobroj formi, mislio sam da ću uz dobre vremenske prilike trčati oko 2:19 – 2:20. No temperatura je bila viša nego sam se nadao i nakon 20. kilometra počeo sam osjećati slabost i vrtoglavicu od vrućine. Tako da sam drugu polovicu utrke trčao sam i sve sporije. Meni je velika čast da sam mogao nastupiti za Hrvatsku i nikako nisam želio odustati, mada je bilo prilično odustajanja. Sad se nadam uskoro vratiti treningu i boljim rezultatima idući put. ” – rekao nam je Daniel Daly.

Daniel Daly (foto: AK Agram)

Sama utrka nije bila osobito brza, ljeto i ljetne temperature nisu idealni uvjeti za vrhunske maratonske rezultate. No, ipak je srušen jedan rekord, onaj europskih prvenstava, koji sada iznosi 2:09:51, a istrčao ga je Belgijanac Koen Naert. U ženskoj konkurenciji ukupna pobjednica bila je Bjeloruskinja Volha Mazuronak s vremenom od 2:26:22.

3sporta

- Marketing -

Nema postova za prikaz