PODRŽIMO NAŠE ULTRAŠE!

Dragan Janković – Sve je spremno, dođite na Svjetsko prvenstvo u Sveti Martin na Muri!

Razgovarali smo s Draganom Jankovićem, svima poznatim trkačkim trenerom i izbornikom hrvatske ultraške reprezentacije, o Svjetskom Prvenstvu na 100 km u Svetom Martinu na Muri. Prvenstvo se održava u subotu 8. rujna ove godine i starta u 7 sati ujutro.

 

 

3sporta: Za početak – kakva je situacija na terenu, je li sve spremno za 30. Svjetsko prvenstvo na 100 km?

Janko: Organizaciju čine LifeClass terme Sveti Martin, AK Sljeme i IAU. Ekipa iz LifeClass termi na čelu s direktorom utrke Pavlom Vlahekom jako je entuzijastično pristupila pripremi i obavila sjajan posao sa željom da ovo svjetsko prvenstvo bude najbolje – ne samo sad nego i za sljedećih deset godina. A meni se čini da će biti baš tako. Mi iz AK Sljeme odradili smo tehnički dio – mjerenje i pripremanje staze za utrku i sve je spremno za dolazak trkača.

 

3sporta: Koliko je sudionika, kad će početi pristizati? Jedan je kanadski trkač već stigao – i to biciklom iz Francuske!

Janko: Da, netko dođe prije utrke malo radi turizma, a netko da se adaptira na uvjete, pogotovo reprezentacije s drugih kontinenata. Na SP sudjeluje 41 država, oko 240 trkača. Tu su reprezentacije SAD-a i Japana koje su u obje konkurencije svjetski vrh, zatim Australiju, Kanadu i mnoge europske zemlje, kao i Južnoafričku Republiku koja je vodeća afrička reprezentacija. Rekao bih da je ovo najjača atletska utrka ikad održana u Hrvatskoj s obzirom na koncentraciju svjetske klase.

 

3sporta: Ovaj put pod hrvatskom zastavom imamo i mušku i žensku reprezentaciju. Kakvo je stanje, tko sve nastupa i što se od njih očekuje?

Janko: Išli smo sistemom da na SP prijavimo šest najboljih cura i šest najboljih dečki koji su nastupali u stotkama u posljednjih par godina. U konkurenciji na prvenstvu Hrvatske koje se održava na istoj utrci imamo još dobrih trkača koji su vrhunski maratonci i koji će sigurno imati dobar nastup, ali za SP je kriterij bio istrčana stotka.

Tako je tu, Robert Radojković koji ima najbolji hrvatski rezultat, ali je i ozlijeđen pa izgleda da neće moći nastupiti, zatim dvojac koji je normu ostvario na ultramaratonu u Beogradu ove godine – Dejan Radanac i Goran Selanec, pa Neven Andrijašević i Matija Zadravec, domaći međimurski dečko, i na kraju Zdravko Jadrijev, koji je ove godine u Passatoreu istrčao jako dobar rezultat. Od njih se očekuje dobar prvi nastup i predstavljanje hrvatske muške reprezentacije.

 

3sporta: I na kraju razgovora, o najboljima. Naša je ženska reprezentacija ponos cijele trkačke zajednice, a zaslužile su to svojim odličnim rezultatima.

Janko: Naša ženska reprezentacija brani ekipnu titulu viceprvakinja, kao i Nikolina Šustić koja brani svoju titulu viceprvakinje. Sve ovisi o konkurenciji koja je već tradicionalno jaka na ovim svjetskim prvenstvima. Mislim da smo među četiri najbolje reprezentacije – tu su uz nas Japan (koji nas je dobio na prošlom prvenstvu), Švedska i SAD.

Cure su nam u dobroj formi, Nikolina je u najboljoj formi u životu, što je i pokazala nedavno na SP u Berlinu. Ona je dobra ultrašica, trenutno možda i najbolja na svijetu, izuzev Amerikanke Camille Herron koja je klasa za sebe, ali koja zbog ozljede ne dolazi na ovu utrku. Tako je Nikolina u ulozi favorita, zdrava je i motivirana i očekujemo njen jako dobar nastup. Veronika Jurišić je standardno dobra, Antonija Orlić je bolja nego prošlih godina, a uz bok im je i Marija Vrajić Trošić. Zatim kao osigurače imamo Paulu Vrdoljak i Adrijanu Šimić. Ekipa je stvarno dobra, optimističan sam i mislim da možemo po medalje i ekipno i pojedinačno.

 

3sporta: Samo još koju riječ za kraj i za sve one koji će prvenstvo pratiti kao navijači?

Janko: Mislim da svakom zaljubljeniku u trčanje mora biti zanimljivo doći i vidjeti ono što naši ultraši već godinama rade po svijetu i kako izgleda utrka na 100 km. Pozivamo sve da dođu i navijaju na domaćem terenu jer to mnogo znači našim ekipama, ne samo novoj muškoj već i iskusnoj ženskoj ekipi.

I mi vas pozivamo da dođete podržati naše trkače i organizatore ovog velikog događaja. Sve informacije o utrci možete pronaći ovdje.

Sretno svima koji trče i vidimo se u Svetom Martinu na Muri!

 

Nema postova za prikaz