TRČEĆIM KORAKOM DUGIM OTOKOM

[DUGI OTOK TRAIL] Iz mjesta Sali startalo gotovo 600 natjecatelja, Boštjan Erjavšek najbrži

Mjestašce Sali na Dugom Otoku u subotu je na svojim bajkovitim i pitoresknim stazama, ugostilo gotovo 600 trail trkača i trkačica. Trčali su 11, 24 ili 40 kilometara, ovisno o tome jesu li izabrali stazu Bay Green, Cliff Blue ili Red. Tog sunčanog dana na 40 kilometara makadamske, kršovite i cestovne staze, uz 1130 metara uspona, najbolji među najboljima bio je Slovenac Boštjan Erjavšek.

 

Organizator Mountain Traveller Croatia  pobrinuo se da ni jedna kategorija ne bude zakinuta za pogled na najljepše otočke znamenitosti, pa su natjecatelji na svakom koraku mogli uživati u prirodnim i kulturnim ljepotama ovog otoka – od mjesta Sali kao startne i ciljne točke, kroz stoljetne maslinike i polja, pored spomenika, crkvica i gradina te brojnih uvala poput Mira i Telašćice unutar istoimenog parka prirode.

 

Uz tovareću mužiku zelenom i plavom stazom do pobjede

U najkraćoj kategoriji Bay Green natjecatelji su se možda najviše mogli opustiti i zastati da “udahnu“ ljepote na lokacijama poput dugootočkih Stena odnosno strmih klifova, ili pak, fenomena Skrača, gdje ukočeno stoje kamene figure nastale od ruku prolaznika. Naime, s njihove krajnje točke na slanom jezeru Mir, natrag u Sali vozio ih je brod pa su za bonus uživali u pogledu na otočki arhipelag.

Ipak, na toj stazi od nekih 11 kilometara i 440 metara uspona neki se nisu predugo zadržavali i dobro su “potegnuli“ te su, nakon 56 minuta, u cilju dočekani (kao) pobjednici – Ante Špaleta i Ante – Toni Ramov koji su se nadmetali za prvu poziciju, pa ušli u cilj navedenim redom s 13 sekundi razlike. Tomislav Punčec trebao je oko tri minute više te među 361 finišerom zauzima treće mjesto.

Među ženama najbrža je bila Jelena Gorički u vremenu od 1:05. Druga Tea Mazić dolazi sedam minuta kasnije, a Sara Žvikart iz Slovenije slijedi ju s minutom razmaka i zauzima treću poziciju.

REZULTATI BAY GREEN

Veliki album s utrke pogledajte ovdje

Cliff Blue kategorija startala je iz Salija zajedno sa “zelenom“ uz ritam “tovareće mužike“. Slovenac Sebastjan Zarnik stazu dugu gotovo 24 kilometra uz 690 metara uspona, istrčao je za 1:44 sat te završio kao pobjednik. Među 142 finišera, Marin Mandekić za tu je poziciju zakasnio jednu minutu i završio drugi. Trećem Josipu Bugariji trebala su ravno dva sata za ovu stazu.

Claudia Ciavattini dolazi iz Italije, te na cilj prva među ženama nakon 2:31 sata na stazi. Sa 14 sekundi zaostatka slijedi ju Marija Kurta, dok trećoj Luciji Štrmelj trebaju 2:38 sata za završiti utrku.

REZULTATI CLIFF BLUE

 

Slovenac i Slovenke preuzeli prevlast na crvenoj stazi

Najdulju “crvenu“ stazu prvog kola Coastal & mountain trails lige, završio je 21 muškarac i tek sedam najodvažnijih žena. Pobjedniku Boštjanu Erjavšeku za 40 kilometara trebala su 3:40 sata. Samo Knafelj dolazi čak 16 minuta iza njega i zauzima drugu poziciju, dok Matej Gjurković nakon 4:17 sata na stazi osvaja treće mjesto.

Slovenke su preuzele prevlast u ženskoj konkurenciji. Tako je Tajda Bogataj na stazi provela 4:22 sata i pobijedila u ženskoj konkurenciji. Eva Urbanc u roku 4:52 sata zauzima drugu poziciju, dok je trećoj Marinki Lenart trebalo 5:27 sati. Kako ih u ovoj kategoriji nije bilo mnogo, i ostale žene zaslužuju biti spomenute, sve redom domaće – Dražena Berović, Ana Kriste, Nataša Milohanović i Gabi Gabelica.

Kako se radi o utrci s najvećim brojem domaćih volontera, s povratkom u cilj natjecatelje su dobro su “zbedinali“, nahranili i okitili finišerskim medaljama. Lokalci, poznati kao zaštitnici rock glazbe, u večernjim su satima svojim gostima priredili ludi tulum.

REZULTATI RED

 

Foto: Boris Kačan
Piše: Martina Maloča

- Marketing -

Nema postova za prikaz