DRUGO OLIMPIJSKO ZLATO

Eliud Kipchoge povrdio da je najveći maratonac svih vremena

Noćas po našem vremenu održana je i najduža trkačka disciplina Olimpijskih igara u Tokiju, muški maraton. Uvjeti u Sapporu bili su slični jučerašnjim, temperatura viša od 26 C i vrlo visoka vlaga, no s malo manje sunca. Ništa od toga nije smetalo Kenijcu Eliudu Kipchogeu da potvrdi svoj status najvećeg maratonca svih vremena, kako ga mnogi doživljavaju već dosta dugo.

 

Sama utrka, što se tiče pobjednika, bila je dosadna. Kipchoge je trčao u grupi prvih tri četvrtine utrke. Onda je počeo ubrzavati i povećavati svoju prednost pred nekolicinom koja je trčala u grupi iza njega. Na kraju je ostvario razliku od 1:20 minuta nad drugoplasiranim, najveću od 1972. godine kada je olimpijskim maratonom “izdominirao” Frank Shorter.

Vrijeme pobjednika na kraju bilo je 2:08:38, daleko ispod njegovog svjetskog rekorda koji je istrčao 2018. i koji još uvijek stoji – 2:01:39, no ovaj pobjednički rezultat treba staviti u kontekst iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta za trčanje maratona. Ovom pobjedom Eliud Kipchoge obranio je olimpijsku maratonsku zlatnu medalju osvojenu na prošlim OI u Riju i tako postao tek treći maratonac u povijesti kojem je ovo uspjelo.

Za razliku od prvog mjesta, ostala mjesta na postolju odlučivala su se u zadnjim metrima utrke. Najboljim finišerom pokazao se Abdi Nageeye (2:09:58) koji trči za Nizozemsku, a dvije sekunde iza njega ciljem je prošao Bashir Abdi (2:10:00) koji trči za Belgiju. Oba ova trkača naturalizirali su Europljani, rođeni su naime u Somaliji.

 

Duga i plodna karijera karizmatičnog maratonca

Eliud Kipchoge rođen je 1984. godine u Keniji kao najmlađe od četvoro djece u obitelji samohrane majke, koja je radila kao učiteljica. Kažu da je kao dijete svaki dan trčao u školu i iz nje, ukupno dnevno oko šest kilometara. Sa 16 godina upoznao je svog prvog trenera, olimpijca Particka Sanga i tako je počela njegova trkačka karijera.

Pobijedio je na 12 od 14 maratonskih utrka na kojima je sudjelovao. Osvajač je četiriju olimpijskih medalja, ima srebro i broncu na 5.000 metara i od jučer dvije olimpijske zlatne medalje u maratonu. Pobijedio je na osam World Marathon Majors utrka – četiri puta u Berlinu, tri puta u Londonu i jednom u Čikagu. Svjetski rekord istrčao je 2018. godine na Berlinskom maratonu – 2:01:39.

Svi koji prate trčanje sjećaju se eksperimentalne utrke održane u Beču u svibnju 2019., kada je u kontroliranim, možemo reći laboratorijskim uvjetima, Eliud Kipchoge uspio postati jedina osoba na svijetu koja je maratonsku distancu istrčala ispod dva sata – točnije, za 1:59:40.

Eliud Kipchoge ne odaje svoji ponašanjem status najveće zvijezde dugoprugaškog trčanja, naprotiv, smiren je i skroman, dovoljno je bilo pogledati njegovo ponašanje nakon jučerašnje utrke, način na koji čestita svojim kolegama koje pobijedio.

Velik je čovjek taj Eliud Kipchoge.

- Marketing -

Nema postova za prikaz