UGROŽENI REKORDI STAZE

Euroazija Vodafon maraton u Istanbulu – pogled s trenerske ‘klupe’

Koliko maratona na svijetu ima stazu koja vodi natjecatelje na dva kontinenta? Koliko maratona prelazi jedan od najspektakularnijih mostova Europe? Koliko maratona prolazi preko prirodnog vodenog kanala koji spaja dva mora? Većina maratona prolazi povjesnom jezgrom grada, ali koliko ih završava na starom Rimskom hipodromu?

Razlikovnih obilježja grada Istanbula ima mnogo, a neka od njih su geografski položaj, jedinstvene prirodne ljepote i velike povijesne i kulturne baštine. Istanbul je smješten na Bosporskom poluotoku, na sjeverozapadu Turske. To je jedini grad smješten na dva kontinenta: europska i azijska regija. S jedinstvenim položajem  između Balkana i Anadolije, Crnog mora i Mediterana. Istanbul ima obilježja zapadne i istočne kulture.

Sjecište europske kulture i tradicionalnih istočnih vrijednosti, Istanbul je bio prijestolnica triju veličanstvenih carstava u povijesti: Rimskog carstva (330.-395.), Bizanta (395.-1453.), i Otomanskog carstva (1453.-1922.). Ova je grad bio imenovan različitim imenima u povijesti, zvao se: Bizant, Konstantinopol i Stambul, a to su samo najčešće poznata imena povezivana s gradom. Međutim, postoje i mnogi drugi, manje poznati nazivi ovog grada, poput Augusta Antonina, Drugi Rim (Novi Rim), Kostantiniyye, Islambol. Bizant koristiti izraze kao što su ‘The Great City’, ‘Grad careva’. Zapravo, Istanbul nije izgubio vrijednost čak i nakon uspostavu Ankare kao glavnog grad moderne Republike Turske u 1923.

Prvo izdanje Istanbulskog maratona (Tur. İstanbul Avrasya Maratonu)  bilo je davne 1979. godine. Od tada do danas staza je promijenjena tri puta, zbog čega je teško govoriti o rekordu staze, ali vjerujem da će ovogodišnje izdanje nadmašiti sva očekivanja i najbolje rezultate na sve tri dionice koje se trče.

Natjecateljice i natjecatelji prelaze preko dva mosta; prvi je veliki viseći most nad Bosporom, a drugi je preko Golden horna, prirodne uvale dugačke 7.5 km, a koja se nastavlja nad Bosporom. To je tijekom duge povijesti Carigrada bila prirodna luka za Grčke, Rimske, Bizantske i Otomanske brodove. Golden horn dijeli stari dio grada na dva dijela.

Cilj se nalazi u sjeni šest visokih minareta Plave džamije koju je Sultan dao sagraditi kako bi zasjenio veličanstvenu Aja Sofiju – no da li mu je to pošlo za rukom, to trebate sami prosuditi.

Sudeći po elitnim imenima na popisu sudionika utrke iz serije IAAF Gold Label Road Race, kojeg su organizatori objavili u srijedu, ugroženi su rekordi staze na  35. izdanju Euroazija Vodafon maratona u Istanbulu koji je održan 17. studenog 2013.

U usporedbi sa drugim brzim stazama (London, Chicago, Rotterdam, Berlin, Dubai) ova staza zbog nekoliko uzbrdica i nizbrdica sporija je u prosjeku oko 2:30 min za muške elitne trkače od njihovog osobnog rekorda, a za cure oko 4 min.

Profil staze:

Organizacija je bila besprijekorna; kompletno zatvoren promet u tom dijelu grada,  okrijepa svakih 2.5 km, obrada rezultata i live prolazi svakih 5 km, diplome za sve sudionike, direktan TV prijenos, pasta party za sve, veliki expo, mala startnina, besprijekorna distribucija brojeva i chipova itd. da ne nabrajam u nedogled.

Na utrci sudjelujem kao trener Turkinje Elvan Abeylegesse, 31 godinu, osvajačica 2 zlatne medalje na Europskom atletskom prvenstvu 2010. kojoj je ovo prvi maraton u životu.

Naš tjedan pred samu utrku izgledao je ovako:

Ponedjeljak:
Ujutro: slobodno bez treninga (u nedelju je trčala 21 km na tempu maratona i završila s 1:13:29, na nadmorskoj visini od 2.000 m, što bi se trebalo spustiti za još 2 min na morskom nivou).
Popodne: masaža

Utorak:

Ujutro: Trčanje izdržljivost (VO2max) malo ispod anaerobnom pragu (HR 165-168) 14×1 km s 15 min zagrijavanja i hlađenja, tempo 3:30-3:40 min/km, odmor 60 sec.
Popodne: slobodno

Srijeda:
Ujutro: Lagani dugački aerobni trening 1 sat i 30 min + fartlek 60 sec po osjećaju
Popodne: Jogging 35 min (HR 145-155)

Četvrtak:
Ujutro: intervalni trening; 10×500 m, tempo 3:05 (HR 171-173), pauza 1.5 min
Popodne: Jogging 35 min (HR 145-155) + masaža.

Petak:
Ujuto: bez treninga, put Erzurum-Istanbul
Popodne: slobodno + pregled staze automobilom

Subota:
Ujutro: po osjecaju max 1:15 s par ubrzanja na tempu utrke, na trasi maratona od 30km do cilja

Nedjelja:
Nastup na prvom maratonu

Osvanuo je sunčano i toplo jutro u Istanbulu. Savršenih 9 stupnjeva u 9 sati ujutro za dobar početak utrke. Na pola maratona temperatura se digla na  11 stupnjeva, što je vrlo jasno dalo do znanja da je dugogodišnji ženski rekord staze ugrožen. Stotine autobusa iz svih dijelova grada dovezli su 100.000 natjecatelja Istanbulskog maratona na startnu liniju koja se protezala u nedogled.

Elvan je specifična 38 kg lagana trkačica s velikim max primitkom kisika (81.2 mlO2/kg/min) i malim mišićima koji trose jedva 660 kcal na sat vremena intenzivnog rada na anaerobnom pragu. Specifična je i po još nečemu – prvih 40 do 45 minuta utrke ili treninga na istom pulsu uvijek odradi u sporijem tempu. Tako ćemo i na ovoj utrci pokušati što duže kontrolirati žensku grupu laganim tempom (3:28 min/km) barem do 15 km.

Evo što sam napisao Elvan kao taktiku koje se treba držati na utrci:

Dear Elvan our race tactic will depend also about women group and weather. But until 35km we will not follow group if they will run faster than 2:26:30 and also we will go alone if they will be slower than 2:28:30. But anyway I’m with you all the way on bicycle, so we will see what we can do. I want average HR 168-169, min 165 and max on hill 171. After 35 km you can go how you feel.

 

Reportaža s utrke

U svom drugom maratonu u karijeri, Kenijka Rebecca Chesire, odoljela je i posljednjem napadu debitantice u maratonu, Elvan Abeylegesse i pobijedila u nedjelju, 17. studenog na Vodafone maratonu u Istanbulu, utrci iz serije IAAF Gold Label Road Race. Dok je Chesire postala prva kenijska trkačica koja je pobijedila u Istanbulu, Francuzu Abrahamu Kipotichu isto je pošlo za rukom u muškoj utrci, ostavivši u završnici ostale trkače gotovo minutu iza sebe.

Gotovo cijelo vrijeme ženske utrke sve oči su bile uprte u Tursku rekorderku Sultan Haydar koja je povela utrku te prešla 5 km za 17:47, a zatim 10 km za 34:47. Na četvrtini utrke Haydar je trčala u društvu šest trkačica, uključujući Chesire i sunarodnjakinju Emily Ngetich te etiopsku četvorku: Gulume Tollesa, Bizunesh Urgesa, Amena Gobena i Makida Abdelah.

Moja sportašica, Abeylegesse, osvajačica srebra na 5.000 m i 10.000m na Olimpijskim igrama 2008. godine, trčala je oprezno na desetom mjestu, otprilike 40 sekundi iza vodećih, budući da je vidjela odustajanje  Ruskinje Mariye Konovalove, 39-godišnjakinje koja je nedavno postavila osobni rekord od 2:22:46 u Chicagu, na samom početku utrke.

Elvan sam pratio biciklom cijelu trasu maratona, a zbog prejakog tempa na samom početku utrke već na mostu, nakon 3 km izvukao sam je iz  elitne ženske grupe, pa je trčala s Turskim muškarcima koji su se borili za 3, 4 i 5 mjesto. No njih je ostavila iza leđa na nizbrdici nakon 17 km.

Haydar je polovicu utrke prešla za 1:12:50, u društvu istih šest afričkih trkačica samo par koraka iza nje. Abeylegesse, koja je prije utrke izjavila da je njezin cilj samo istrčati 2:30, u tom je trenutku zaostajala više od minute za vodećima, prešavši 21 km za 1:13:53.

Naš tempo je bio planiran na anaerobnom pragu sapulsom do 172 otkucaja u minuti. Znali  smo da vodeće cure ubijaju jedna drugu dok se sve ne raspadnu do presporog tempa koji ćemo lako uloviti nakon 30 km.

Ngetich i Abdelah su bile prve žrtve među trkačicama koje su pratile Haydar u stopu, polako zaostajući nakon svladane polovice staze. Zatim su otpale i Urgesa i Tollesa koje su 30 km prešle 41 sekundu sporije od vodećih. Haydar je i dalje vodila, u društvu Chesire i Gobene, dok je Abeylegesse sigurno napredovala na šestom mjestu. 

Abeylegesse je nadoknadila 30 sekundi u sljedećih 5 km te prešla na četvrto mjesto, no i dalje je zaostajala više od pola minute za vodećom trojkom, 7 km prije kraja utrke. Ovdje negdje su se izgubile sve iluzije o novom rekordu staze, jer je vjetar na obalama Mramornog mora puhao u prsa preko 35 km/h, a razbijena grupa teško da je mogla uloviti bilo kakvu zavjetrinu da si olaksa držanje tempa.

Urka je oživjela u završnici, kada je Haydar naposljetku predala vodstvo Chesire, dok se Abeylegesse za vratom Kenijke činila spremna prihvatiti izazov sa samo kilometar i pol do cilja. No iskustvo Chesire se isplatilo – sačuvala je dovoljno snage za završnicu i pobjedu s vremenom od 2:29:05, samo 73 sekunde sporije od osobnog rekorda kojeg je postavila ranije ove godine u Dusseldorfu. Iznenađujuće, Chesire je ovim pothvatom postala prva Kenijka koja je pobijedila žensku utrku u Istanbulu. Ovo natjecanje postoji već 35 godina, dok se ženska utrka održava svake godine od 1991. Etiopske su trkačice odnijele pobjedu na zadnja četiri izdanja.

Abeylegesse je ostvarila svoj cilj da trči ispod 2:30 h i nadmašivši vlastita očekivanja za 30 sekundi. U međuvremenu je Haydar za vodstvo gotovo cijele utrke nagrađena trećim mjestom na postolju s vremenom 2:29:40, što je jednu sekundu brže od vremena koje je na ovoj utrci ostvarila prošle godine plasiravši se također na treće mjesto.


Kiprotich se čuva za završnicu

Velika vodeća skupina muškaraca koja se formirala na početku utrke prešla je 5 km za 15:33, a 10 km za 30:33. Etiopljanin Desta Alemu podigao je tempo približivši se polovici utrke kada se vodeća skupina nakratko razdvojila. Alemu, brončani u utrci s preponama na Olimpijskim igrama mladih 2009., koji je debitirao u maratonu, prošao je polovicu staze za 1:04:23, izjednačen s Francuzom Abrahamom Kiprotichem. U tom se trenutku završno vrijeme ispod 2:09 činilo mogućim.

Nekoliko kilometara kasnije vodeća skupina se ponovno okupila; sedmorica trkača ostala su u utrci za naslov. Među vodećima su bili Alemovi sunarodnjaci Ketema Tadesse, Hailu Seifu te pobjednik Bostonskog maratona 2009. godine, Deriba Merga uz Kiproticha i Kenijski duo Philemon Munyun i Yegona Kiproticha, prošlogodišnjeg drugoplasiranog u Istanbulu.

Nakon prijeđenih 35 km za 1:48:59, Kiprotich je odlučio da je bilo dosta i počeo se odvajati od ostalih trkača. Merga ga je pokušao pratiti, dok je Etiopljanin Siraj Gena, pobjednik maratona u Rimu 2010. godine, odlučno napredovao i došao do trećeg mjesta.

U sljedećih 5 km, Kiprotich je stekao prednost ispred ostalih od gotovo jedne minute, a u ciljnu ravninu je ušao s vremenom 2:12:28 h, upisavši drugu međunarodnu pobjedu u maratonu ove godine, Kiprotich je postao prvi francuski trkač koji je pobijedio u Istanbulu.

Gena je završio na drugom mjestu s vremenom 2:13:19, gotovo minutu ispred Merge (2:14:43). “Vrlo sam sretan zbog pobjede no istovremeno nezadovoljan što nisam uspio popraviti rekord staze”, rekao je Kiprotich nakon utrke.

Autor: Nikola Borić

Nema postova za prikaz