POČETNIČKI MODEL S NAPREDNIM FUNKCIJAMA

[FOTO + 360] Veliki test – Garmin Forerunner 15

Testirali smo za vas Garmin Forerunner 15 – FR15 i isprobali mogućnosti ovog atraktivnog, cjenovno prihvatljivog i ne baš sasvim početničkog modela GPS sportskog sata.

Ako ste trkač ili trkačica koji se napokon kod odlaska na trening ili utrku želi riješiti mobitela, torbice oko pojasa ili ruke, a želite bilježiti detalje svoje aktivnosti kakve nude mobilne aplikacije – odabirom Garmin FR15 nećete pogriješiti.

Ovaj model može se kupiti u pet osnovnih varijanti boja, od kojih su oni u kombinaciji crno-plava i crveno-crvena nešto većih dimenzija (4,6 cm x 5,7 cm x 1,6 cm) aludirajući time da su namijenjeni muškoj ruci, dok su tirkizno-bijelo, ljubičasto-bijelo i crno-zeleni uređaji nešto manji namijenjeni trkačicama (4,0 cm x 5,2 cm x 1,6 cm). U osnovnom pakiranju nalazi se sam uređaj, USB kabel za prijenos podataka i punjenje baterije, te korisnički priručnik, kao i uređaj za praćenje srčanih otkucaja ukoliko se odlučite na taj komplet.

Na testiranje sam dobila uređaj u crno-plavoj varijanti koji se svojim dimenzijama pokazao prihvatljivim i za sitniju žensku ruku, stoga ne bih ograničavala ovaj uređaj samo na mušku populaciju. Osim vanjskih, i dimenzije zaslona su nešto veće, pa je takav i prikaz velikih brojeva/slova, što kod samog trčanja ima bitnu prednost.

 

S 43 grama težine više je nego dvostruko lakši od malenog mobitela koji sam do sad prakticirala nositi, a koji je naravno zahtijevao posebnu torbicu ili barem džep. Stoga je posebno olakšanje činjenica da sa sobom ne trebam nositi nikakve torbice, kao i mogućnost praćenja aktivnosti u svakom trenutku, što kod nošenja mobitela nije baš praktično ni jednostavno. Također, nerijetko mi se događalo da uslijed pokušaja da vidim trenutni tempo trčanja ili dužinu na aplikaciji mobitela, slučajno prekinem aktivnost.

Prilikom prvog paljenja uređaja podešavaju se osnovne postavke: vrijeme, jezik i mjerni sustav (milje ili kilometri), kao i osnovni podaci korisnika: dob, visina, težina, spol i maksimalan broj srčanih otkucaja.

 

 

Naravno, prije prvog korištenja baterija uređaja mora se napuniti do kraja što zahtjeva nekoliko sati punjenja. Jednom napunjen uređaj kao sat (bez aktivacije GPS-a) može se koristiti punih pet tjedana, dok s aktiviranim GPS-om uređaj može raditi oko 8 sati, što je izvan limita svake utrke maratona stoga se ne morate bojati da vas vaš uređaj neće pratiti cijeli maraton. Stanje baterije vidljivo je na zaslonu cijelo vrijeme tako da se u svakom trenutku može predvidjeti potreba za punjenjem, s obzirom na to koliko ćete koristiti uređaj.

Došlo je vrijeme za prvo trčanje. Prethodno namješteni pulsmetar (HRM) uređaj prepoznaje unutar nekoliko sekundi od pritiska na plavu tipku za pokretanje moda za trčanje, dok sat locira GPS signale unutar 30 sekundi.

Ovisno o tome što i kako trenirate, možete prilikom same aktivnosti vidjeti različite informacije na ekranu uređaja. Podesiti se mogu kombinacije prikaza na dvije „stranice“ i to osnovni odabir parametara prosječnog, trenutnog ili tempa tj. brzine dioniceu odnosu na vrijeme, udaljenost i utrošene kalorije.

Također, ako imate i HRM tokom aktivnosti na trećoj se „stranici“ prikazuje i trenutni broj srčanih otkucaja u minuti kao i zona pulsa. Ukoliko želite trčati u određenoj zoni možete podesiti zvučno upozorenje o ulasku u višu zonu i time izbjeći preveliko srčano opterećenje.

Ovo mi je bio prvi susret s treniranjem uz pulsmetar i moram priznati da je izuzetno interesantno pratiti otkucaje kod određenih vrsta opterećenja, posebno onih koja su iziskivala nagle promjene u intenzitetu trčanja, što se najbolje moglo vidjeti na grafovima Garmin Connect usluge na stranicama www.garminconnect.com.

 

 

Ova besplatna web usluga omogućava pohranjivanje, analizu i statističku obradu svih aktivnosti, kao i ostvarivanje kontakta s prijateljima. Prijenos podataka s uređaja obavlja se jednostavnim kreiranjem korisničkog računa na webu, a putem podatkovnog USB kabla koji služi i za punjenje baterije sata.

 

Osim generalnog sažetka trčanja koji sadrži udaljenost, vrijeme, prosječni tempo trčanja, elevaciju i potrošene kalorije, u pojedinostima vidimo detalje o mjerenom vremenu, nadmorskoj visini i otkucajima srca.

Naravno, možemo vidjeti i tempo svakog „kruga“ – lap-a tj. kilometra. Kod treniranja dionica/intervala deaktivacijom „Auto Lap“ opcije (standardna postavka je 1 km/milja) i aktivacijom Lap Key-a ručno označavamo početak i kraj svake dionice.

Za same početnike u trčanju koji kombiniraju dionice hodanja i trčanja opcijom Run/Walk određuje se vrijeme trajanja trčanja i hodanja, a zvučnim signalom uređaj nas upozorava o promjeni aktivnosti. Virtual Pacer opcija omogućava zadavanje željenog tempa trčanja koji nas kod samog trčanja upozorava o odstupanju u tempu, bilo da se radi o prebrzom ili presporom tempu. Aktivacijom Auto Pause opcije, vrijeme se pauzira ukoliko prestanemo trčati, npr. na raskrižju i slično, a ponovnim kretanjem mjerenje vremena se nastavlja.

Iako je ovaj uređaj namijenjen poglavito korištenju za trčanje/hodanje ništa vas ne sprječava da sjednete s njim na bicikl, postavite prikaz npr. udaljenosti i brzine i pratite svoju aktivnost na dva kotača. Uređaj aktivnost pamti kao trčanje, no nakon prijenosa na Garmin Connect jednostavno korigirate vrstu aktivnosti na „biciklizam“. Tako se, naravno, odvajaju vrste aktivnosti i kasnije dobiva poseban statistički prikaz za svaku od njih.

Zanimljiva značajka Garmin Connect usluge je, uz navedene, i Player koji prikazuje vaše kretanje na geografskoj mapi paralelno s grafikonom odabranih parametara.

 

 

Garmin Forerunner 15 može se koristiti i za aktivnosti na zatvorenom kada nemate GPS signal ili je signal loš, koristeći nožni senzor koji broji korake.

Upotreba Garmin Forerunnera 15 je jednostavna. Prilikom samog trčanja velike tipke praćene zvučnim signalom omogućavaju nepogrešivost po pitanju pokretanja, pauziranja, nastavka, zaustavljanja i čuvanja aktivnosti. Ukoliko vam se dogodi da nakon završetka aktivnosti ne potvrdite čuvanje ili brisanje aktivnosti, nakon određenog vremena aktivirat će se Auto save opcija koja će nakon odbrojavanja 30 sekundi automatski sačuvati vašu aktivnost. Time se šanse da slučajno ne memorirate aktivnost svode na minimum.

Garmin Forerunner 15 praktičan je i prilagođen korisniku. Svojim početničkim opcijama pristupačan je svima koji žele svoj život učiniti dinamičnijim i to pratiti uređajem kroz brojanje koraka i potrošnju kalorija. Namijenjen je i trkačima koji žele samo evidentirati svoje aktivnosti, ali i onima koji teže ozbiljnijem treniranju s ciljem ostvarenja dobrih rezultata.

U svakom slučaju, FR15 je uređaj koji bih preporučila svima koji žele učiniti korak naprijed u svom trčanju, trenirati uz pouzdan uređaj, koji u odnosu na svoju cijenu, nudi raznovrsne mogućnosti, a iza kojeg stoji ime najpoznatijeg svjetskog proizvođača GPS opreme, čime su zajamčene kvaliteta i trajnost.

 

Službena web stranica Garmin Hrvatska

 

 

 

 360: 360-europe.eu

Nema postova za prikaz