ZAKISELIŠELITISE NOGE

Prednosti i nedostaci vodonepropusnih tenisica

Za kišnog vremena uvijek se pitamo – ima li neka opcija da nam i nakon trčanja po lokvama ili kroz mokru travu stopala budu suha (što duže). Mnogi krenu u potragu za trkačkim tenisicama koje ne propuštaju vodu, a mi smo istražili isplati li se to i u kojim uvjetima njihovo korištenje ima smisla.

 

Tehnologije koje štite od promakanja znamo pod imenima Gore-Tex, eVent, PlasmaGuard, OutDry i tako dalje. Uglavnom su sastavni dio trail tenisica, a neki proizvođači ih komponiraju i u cestovne modele. Riječ je uglavnom o vodonepropusnoj membrani koja se ugrađuje u gornjište tenisice. Neki trkači uskaču u njih s prvim kišnim razdobljima, a neki ih ne nose ni po najvećem snijegu. Saznajmo zašto…

 

Prednosti

Najprije, naravno, zaštita od promakanja – dobar je osjećaj kad nagaziš u lokvu, a noge ostanu suhe. Osim od vode, ta membrana dobro odbija i finu prašinu, tako da se tijekom trčanja po nekim prašnjavim putevima ona ne uvlači u tenisice i čarape.

Super je i to što zbog tog dodatnog sloja tijekom hladnijih mjeseci stopalima bude toplije. I ono najvažnije – nemaš izgovor da ne ideš trčati zato što padaju kiša ili snijeg.

Možda i najbolje mjesto gdje ćete biti sretni u vodonepropusnim tenisicama je trčanje po mokroj travi. U standardnim tenisicama noga je mokra nakon par minuta, u vodonepropusnim možete trčati satima i smješkati se kako su stopala suha. 🙂

 

Nedostaci

Najveći problem nastaje kada voda dospije u tenisicu – ako ugazite u duboku lokvu ili, na primjer, prelazite potok, voda će ući u tenisicu uz nogu, kroz otvor za obuvanje. Ako pada kiša, niz noge će se cijediti voda i opet zamočiti čarape te uči u tenisice. Ovo se može spriječiti nošenjem gamaša za trčanje.

Dakle, kada voda jednom uđe u vodonepropusnu tenisicu ona zbog membrane ne može iscuriti van i tenisica se generalno teže suši. Nadalje, takve tenisice su u pravilu nešto teže i skuplje od običnih tenisica.

Ako vani nije baš jako hladno, nekim trkačima zna biti vruće i stopala im se znoje u vodonepropusnim tenisicama.

Postoji i neko srednje rješenje, tenisice koje su vodoodbojne. One imaju posebni sloj na gornjištu, ali nisu vodonepropusne. Djelomično će zaustaviti vlagu da prodre u unutrašnjost tenisice, ali kod jake kiše i trčanja po mokroj travi noge će biti mokre.

Nema postova za prikaz