REPKA ZA POHVALU

[FOTO] CRO100: Tko su naši ultraši sa Svjetskog prvenstva

For full resolution photos contact: photo100km@gmail.com

Pojedinačno svjetsko zlato, ekipna svjetska bronca – za hrvatsku je reprezentaciju SP na 100 km prošlo odlično. Neke od naših reprezentativaca dobro poznajemo, a neki su većini nova lica, pa ih sada – kada su se dojmovi malo slegli – predstavljamo, kao i sve druge domaće ultraše.

 

 

Nikolina Šustić

Nikolinu Šustić, novu svjetsku prvakinju na 100 km – dobro poznajemo. Ovaj njen uspjeh logično je uslijedio nakon četiri pobjede na utrci 100 km del Passatore, četiri pobjede na Wings For Life utrci te nakon izvrsnog rezultata na maratonu u Berlinu ove godine u kolovozu (2:42). U Sv. Martinu istrčala je stotku za 7:20 (avg. pace 4:24) i tako postavila novi hrvatski rekord na toj disciplini. Intervju s uvijek nasmijanom Nikolinom pročitaj ovdje.

 

Veronika Jurišić

I Veronika Jurišić svima je poznata faca te apsolutna vladarica kilometara. Sjetit ćemo se njenih gotovo 14 tisuća kilometara prošle godine i riječi „Čeka nas jedna lijepa ultraška godina.“ Bila je u pravu! S rezultatom 8:05 osvojila je 18. mjesto na SP, broncu u ekipnoj konkurenciji te drugo mjesto na Prvenstvu Hrvatske.

 

 

Antonija Orlić

Orijentacistica koja voli ultre – ili ultrašica koja voli orijentaciju. Kako god bilo, Antonija je iskusna trkačica dugih utrka – 100 km, 24 sata, Spartathlon… Njeno 46. mjesto u Sv. Martinu i rezultat 8:47 pridonijeli su ekipnom plasmanu na treće mjesto, kao i trećem mjestu na PH. Antonijin osobni rekord na 100 km iznosi 8:20 i sigurni smo u njena daljnja osvajanja.

 

 

 

Paula Vrdoljak

Paula, već standardni član ženskog tima, opisala nam je svoje dojmove: „Kad me Janko obavijestio da želi da i ja budem dio repke na svjetskom, bilo mi je ujedno i drago i zastrašujuće jer imam samo jednu utrku i to Passatore pred 3 godine. I nisam znala sto uopće očekivati.

Sama organizacija je bila super, svi smo bili smješteni u apartmanima u blizini starta i mogli smo sve posljednje pripreme skupa odrađivati. Večer prije se osjetila lagana napetost i nervoza i svi su odjednom imali nekakve boljke i nesigurnost u svoju spremnost, ali ujutro kada smo se našli na startu, bilo je prekrasno, prvi puta u tolikom broju, prvi puta sa muškom ekipom i toliko hrvatskih dresova na jednom mjestu, rame uz rame sa svjetskom ultraškom elitom! Poseban osjećaj!

Kada se oglasio start, krenula je jurnjava kao da se radi o utrci na 10 km a ne 100! Imala sam plan krenuti lagano i pokušati držati tempo 5.20-5.30, da bi na kraju prvih 10, pa i duže, tempo bio oko 4.40, s time da sam bila među zadnjima… koliko god sam se trudila usporiti, nije išlo, uzbuđenje i okolina mi to nisu dopuštali. Kada sam prvih 50 km prošla za nešto malo više od 4h, znala sam da sam napravila “sranje” i da ću u drugoj polovici to platiti. Tako je i bilo, prvi problemi su krenuli već oko 70-og km, gdje mi je Zoran Kos pomogao s brzinskom masažom i ibrufenom.

 

Super je osjećaj bio bodriti našu Nikolinu koja je već dobrano bila vodeća i svima nam je bilo u cilju da tako ostane i do kraja. Svi smo se pogledavali u utrci i sa smiješkom održavali ritam i odbrojavali krugove. Ekipa po stazi je bila fantastična! Navijalo se na svakom ćošku, hrpa ih je došla i iz Zagreba ne bi li bili tu uz nas i svaki prolazak kroz glavni šator i buduću ciljnu liniju je bio fenomenalan! Kad sam čula da je Nike postala svjetska prvakinja, zasuzile su mi oči i jedva sam čekala da uđem u cilj i da ih sve izgrlim. Nisam pridonijela našoj ekipnoj bronci, ali sam svejedno užasno ponosna što sam dio te ekipe i što rastem uz njih i mentalno i fizički.

Od dečki se nije puno očekivalo, pa su svejedno otrčali odličnu utrku i dali sve od sebe da se izbore za što bolji plasman. Osjećaj u cilju je bio fantastičan i neusporediv sa utrkom na 24 h. Svi smo mogli hodati i na kraju imali itekako snage dostojno proslaviti medalje i našu svjetsku prvakinju! Popeti se na postolje svjetskog prvenstva, makar i na tu zadnju, najnižu stepenicu je fantastičan i svakako motivacijski da u budućnosti dam još više od sebe i možda jednog dana i izrastem u trkačicu koja će manje plesati po stazu a vise gristi, iako možda uspijem uskladiti i oboje!“

Njen je ovogodišnji rezultat 9:11, mjesto na PH četvrto, a na SP 60.

 

Adrijana Šimić

Adrijana je prošlogodišnja državna prvakinja na 100 km i najnoviji član ultraške reprezentacije. Nekoliko stotki te europsko prvenstvo na 24 sata početak su njene ultraške priče. Na ovom je SP trčala je 100 km za 10:25. Evo što nam je rekla:

„Prvu stotku sam trčala 2016. a ovo mi je bila četvrta! Nisam bila sigurna želim li je uopće trčati jer sam svoju “trku godine” odradila u svibnju, EP na 24h u Temišvaru, i zapravo mi se dopala ideja volontiranja! Jednako mi je lijepo biti uz stazu i bodriti trkače. Međutim, Janko (svi znaju tko je Janko) mi je u nekom trenutku rekao da sam prijavljena u repku! Bila sam u čudu, što, kako? Nisam tako dobra! Ali, neka srećica je bila tu i dovoljno “rasplamsala” želju za novim pripremama. Nije mi teško palo, samo sam čekala zadnji dupli trening kako bih sama sebi potvrdila da sam OK i da čekam start. Išla sam na poznatu stazu, znala sam što me čeka, i za razliku od naših svjetskih cura, nisam imala pritisak. No dovoljne su bile činjenice biti na Svjetskom, uz svu elitu ove discipline, biti u repki kraj naših, ne jednom uspješnih cura, i trčati u nacionalnom dresu. To bih poželjela svima!

 

Trka nije bila laka, naravno, ali u nju i uđem s motivacijom da nalazim rješenja u krizama. Čudno je ali veseli me to. U trci tako pobijediš nekoliko puta. Do sada je funkcioniralo na moj način, relativno sporo trčanje i dobar osjećaj. Kako je staza bila kružna, mimoilazili smo se često, i to mi je super, davati podršku svim trkačima, osobito našim reprezentativcima, riječima, gestom, ili čak samo nekom pozitivnom misli. Vjerujem u tu pozitivnu energiju a na trci je bilo baš puno. Zahvaljujemo to i divnim i požrtvovanim volonterima na okrjepama koji su od ranog jutra bili tu za nas, pripremali napitke, hranu i srčano bodrili. Oni, kao i prijatelji iz kluba ili članovi obitelji samih trkača.

Sjajna atmosfera koju je uveličala Nikolinina pobjeda, kao i ekipna bronca Veronike i Tonke uz nju! Biti tako s njima na postolju Svjetskog prvenstva, uz ništa manje uspješnu mušku ekipu, čini nezaboravnim doživljajem jednog relativno početnika ultraškog trčanja“

 

Dejan Radanac

Kapetan hrvatske repke i novi državni prvak na 100 km jako se predano spremao za ovu utrku. Osvojio je 37. mjesto u vrlo jakoj muškoj konkurenciji s vremenom 7:27 – prosječni tempo 4:28! Nakon super rezultata na „konvencionalnim“ distancama – 2:36 na maratonu te 1:12 na polumaratonu, Dejan se odlučio na nešto dulje staze.

„Nakon višemjesečnih priprema došlo je vrijeme i za utrku. Bio sam nestrpljiv, ali i jako smiren jer brzi start i nervoza za vrijeme utrke na 100 km mogu samo pomoći da stvari krenu u neželjenom pravcu. Sama utrka je išla odlično do negdje 72. kilometra – tada je izišlo sunce, postalo je jako vruće i bilo je bitno ne padati puno u tempu. Na kraju je ispalo odlično! Sretan i ponosan, kako na sebe, tako i na sve ostale članove repke kojima ovim putem još jednom čestitam.“

 

 

Goran Selanec

Čovjek-stroj, hrvatski ustavni sudac i hrvatski ultraški reprezentativac! Osvojio je drugo mjesto na PH i 47. na SP s vremenom 7:38. Na svom Facebook profilu Goran je napisao: „Ako nešto treba izdvojit odmah sad je ta čudna činjenica da ti hrvatski dres na tebi ne da da se predaš. Kada je najgore, kada um vrišti nije sramota stat taj dres ne da i nosi.“

 

Zdravko Jadrijev

Potpuno novo ime u hrvatskoj reprezentaciji je Zdravko Jadrijev. Trkač iz Solina istrčao je utrku za 8:23 te pridonio 12. mjestu muške repke u ekipnoj konkurenciji. Evo kakvi su njegovi dojmovi: „Od prve informacije da će se Svjetsko prvenstvo na 100 km održati u Hrvatskoj poželio sam biti njegov sudionik. Nakon uspješno odrađene utrke Del Passatore dobio sam naznake od izbornika da ću biti pozvan u reprezentaciju. Sve sam podredio pripremama i nisam propustio nijedan planirani trening. Kad se osjećaš spreman nemaš tremu već jedino čekaš da trka krene.

Oblačno vrijeme u samom početku trke bio je razlog što sam u istu krenuo 10-ak sekundi brže od plana. I bilo je izvrsno. Imao sam ujednačen tempo prvih 60 km, sve dok nije nastupila žega, a onda se trebalo adaptirati na nove uvjete. Ni u jednom trenutku odustajanje nije bila opcija, jedino me bilo strah kolabiranja. Unutar reprezentacije je vladalo veliko zajedništvo, a publika i volonteri bodrili su nas cijelu utrku. Dugi finish u tempu utrke na 5 km popraćen vriskom članova tima i publike te ulazak u cilj u kojem me čekala obitelj momenti su koji se ne zaboravljaju.

 

 

 

Spoznaja da je Nikolina postala svjetski prvak te zadovoljstvo izbornika nastupom muške reprezentacije upotpunile su užitak ovog predivnog dana koji nikad neću zaboraviti. Imam još dosta prostora za napredak, a nakon ovakvog iskustva, dočeka u Splitu i oduševljenja kolega iz trkačkih krugova motiva i samopouzdanja mi ne nedostaje.

 

Neven Andrijašević

Još jedan ultraški reprezentativac iz redova AK Sljeme je Neven Andrijašević koji je ostvario rezultat od 8:40 i zauzeo 83. mjesto. I on je poprilično novo lice ultraškog trčanja pa u budućnosti očekujemo samo napredak.

 

 

Na Svjetskom prvenstvu za veterane za Hrvatsku su nastupili Antun Belošević koji je osvojio odlično treće mjesto u kategoriji M60 s rezultatom 9:50, te Zoran Košćak (10:05), Miroslav Ban (10:20), Duško Štrbac (10:54), Mirko Antoljak (10:54), Goran Draksler (10:59), Damir Maksimović (11:33), Željko Šaronja (12:27), Dragoljub Tomić (12:36), Darko Žalac (12:37) i Zoran Orešković (12:45).

Na SP su hrvatske boje branili još Matija Zadravec, Marija Vrajić Trošić, Ivica Mihovec i Goran Murić, no oni su bili primorani odustati. Čestitamo i njima jer biti odabran za reprezentaciju nije mala stvar i veselimo se novim svjetskim prvenstvima u ovoj dugačkoj disciplini.

Na Prvenstvu Hrvatske nastupili su još Radmila Maksimović (10:34), Pavle Kruljac (9:18), Marko Milevoj (9:42), Igor Letinčić (9:45), Mile Skelin (10:48), Muris Porčić (11:09), Sven Šemovčan (11:16), Denis Brozić (11:32) te Marko Nuić (12:43).

U otvorenoj utrci na 100 km nastupili su još Martina Bezek (10:31), Alen Imširović (8:57), Damir Kubinčan (10:41), Antun Portner (11:58), Siniša Strahija (12:11), Dejan Špoljarić (DNF), Čedo Letinčić (DNF), Goran Tomac (DNF), Domagoj Krišto (DNF) te Marijan Godinić (DNF).

 

Čestitamo svima!

 

 

 

 

Napisala: Martina Đođo / 3sporta.com

Nema postova za prikaz