PRIRODA I DRUŠTVO

[FOTO] KRKA POLUMARATON – Divna utrka u Nacionalnom parku Krka

Svi mi trkači imamo neki osobni razlog zašto trčimo. No zajedničko nam je da na utrkama tražimo izazov i želimo lijep doživljaj.  Oba su ova cilja jučer ispunjena na prvom Polumaratonu Krka.

 

Ovo je potpuno nova utrka u hrvatskom kalendaru, a nakon otvaranja prijava, vrlo je brzo rasprodana. S početnih 500 startnina za polumaraton i Fun run utrku na 5.5 km, broj je povećan na 750, a i tih 250 dodatnih startnina u kratkom su roku rasprodane. Interes za još vladao je do pred samu utrku, ali organizator i uprava NP Krka odlučili su se prvi put zadržati na broju od 750.

Sama utrka je organizacijski poprilično zahtjevna. Start i cilj udaljeni su 5.5 km najkraćim putem, trkači su automobile ostavili kod cilja pa su autobusima prevezeni na start u Eko kampus Puljane. Promet je bio odlično reguliran tako da problema nije bilo.

 

FOTOGRAFIJE S UTRKE PREKO RACEMOMENT SUSTAVA

 

– Prije svega želim zahvaliti svima koji su trčali i vjerovali da će ovo biti odlična utrka. Nadamo se da smo opravdali očekivanja trkačica i trkača i da će u idućim godinama utrka rasti. Hvala i svim sponzorima, a osobito Nacionalnom parku Krka i Općini Promina bez kojih ovo ne bi bilo moguće. – rekao je direktor utrke Robert Franjković.

U upravi Nacionalnog parka Krka vrlo ozbiljno shvaćaju potrebu za spajanjem prirodnih ljepota, kulturnih i povijesnih znamenitosti s rekreativnom sportom. Da je tome tako dokaz su trkačice i trkači zaposlenici Nacionalnog parka Krka koji su jučer istrčali Fun run utrku, a među njima je bio i ravnatelj parka Krešimir Šakić, kojem je ovo bila prva utrka u životu.

 

I ravnatelj trči

 

Nakon starta u Eko kampusu Puljane trkače je očekivao izazov. Ugodno jutro polagano je prelazilo u topao dan na suncu. Staza obaju utka vodi kroz prelijepu prirodu, ali nije lagana. Prvi dio polumaratona odvija se po valovitoj stazi, od Eko kampusa Puljane, kroz sela Puljane, Nečuven, Čitluk, s okretom u mjestu Oklaj i povratkom u smjeru Eko kampusa, nakon čega se nastavlja trasom koju su već pretrčali sudionici utrke na 5.5 km.

 

FOTO ALBUM S UTRKE

 

Svi su na cilju ponavljali isto – zadnjih 4 km je bilo teško. Staza se četiri kilometra prije cilja spušta u duboki kanjon Krke, a onda se isto tako penje na plato iznad kanjona. Iako je visinska razlika od najniže do najviše točke manja od 100 m, savladava se u malo više od jednog kilometra pa su mnogi taj dio staze djelomično prohodali.

Taj kilometar nizbrdo pa kilometar uzbrdo nije osobito smetao najbržima. Mađar Tamas Nagy pretrčao je trazu polumaratona za 1:14:09 i tako postao prvi trkač koji je nakon polumaratona utrčao u amfiteatar rimskog Burnuma, sagrađenog na prijelaza iz stare u novu eru. U Burnumu na cilju sve su trkače dočekali rimski legionari. Na drugo mjesto polumaratona plasirao se Zoran Žilić (1:15:56), a na treće Krešimir Balaško (1:18:09).

Ženska pobjednica bila je Lucia Kimani (BiH) koja je ciljem u Burnum prošla za 1:20:58. Druga je bila Nikolina Šustić (1:21:30), a treća Marija Vrajić (1:25:56).

Na Fun Run utrci pobjeda je pripala Juri Božinoviću u vremenu 20:46. Drugi je u cilj utrčao Damir Matotek (21:35), a treći je bio Krešo Barić (22:10). Kod žena je slavila Ivona Zemunik, s rezultatom 22:46, drugo mjesto osvojila je Helena Gleđa (25:46), dok je treća bila Bruna Franjković (28:45).

 

Kratki rezime za kraj: Krka polumaraton je utrka u predivnom okruženju, s relativno zahtjevnom stazom i odličnom organizacijom. Nemojte je propustiti iduće godine!

 

REZULTATI

 

 

Foto: 3porta.com

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz