SPORT JE VAŽAN DIO REHABILITACIJE

[FOTO] Održan paralelni slalom u kolicima

U Varaždinskim Toplicama je u sklopu Prvenstva Hrvatske u kros triatlonu, 17. 8. 2013., održana i jedna promotivna utrka – paralelni slalom za natjecatelje u kolicima. Pokrovitelj je ovog puta bila tvrtka Bauerfeind, a organizator Triatlon klub Međimurje i osoblje rehabilitacijskog tima Spinalnog odjela specijalne bolnice.

Na prostoru ispred Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju nakon nekoliko izlučnih krugova pobijedio je Dejan Domitrović ispred Matije Tenšića i Svjetlane Peričić. Nakon toga je uslijedilo neformalno druženje. Ovo je drugi paralelni slalom nakon onog u lipnju ove godine, koji je održan u Varaždinu u sklopu Prvenstva Hrvatske u sprint triatlonu.

Paralelni slalom u kolicima je utrka u kojoj starta dvoje natjecatelja  istovremeno te voze kolica među preprekama, a brži ide u sljedeće kolo natjecanja dok se ne dođe do najbržeg.

Sport među osobama s invaliditetom jedna je od važnijih komponenti  rehabilitacije i života, s  psihofizičkog i socijalnog aspekta, dapače čak i važniji od sporta među osobama koje nemaju invaliditet. Važnost sporta među populacijom osoba s invaliditetom uvidio je otac rehabilitacije osoba s ozljedama kralježnične moždine, Sir Ludwig Guttman  koji je otac Paraolimpijskih Igara i utemeljitelj prvog rehabilitacijskog centra u Stoke Mandevilleu, danas Nacionalnog centra za  osobe s ozljedom kralježnične moždine Velike Britanije.

Uklapanje sporta u ranim fazama rehabilitacije unutar rehabilitacijskih centara je cilj prema kojem stremi organizacija ovakvih manifestacija. Sljedeće godine paralelni slalom bi trebao zaživjeti kao niz manifestacija diljem Hrvatske s ciljem privlačenja što većeg broja rekreativnih sudionika.


 


Autor: 3sporta (pv)

- Marketing -

Nema postova za prikaz