PRKOSNA JUBILARKA

[FOTO] Održan Plitvički maraton u jesenskom terminu

Sreća prati hrabre, pa su tako i Plitvička jezera u nedjelju bila pošteđena guste magle koja već danima guši unutrašnjost Hrvatske. Ovogodišnje je jubilarno izdanje Plitvičkog maratona, koje je ujedno bilo i Prvenstvo Hrvatske u maratonu i polumaratonu (pojedinačno i ekipno), održano u gotovo idealnim uvjetima.

 

Iz poznatih nam razloga (riječ na K više i nećemo spominjati jer je postala jednako teška za uho kao i neke psovke) Plitvički maraton 2020. godine nije mogao biti održan u kasnoproljetnom terminu, nego je odgođen na 15. 11. Ovoga puta ta odgoda možda je donijela i neke prednosti, jer je tradicionalnu stazu odjenula u drugačije ruho – koje joj jako dobro stoji.

Umjesto lipanjskih vrućina koje je proteklih godina ublažavao šumski hlad (ili, sjetit će se neki, prolom oblaka), umjesto dubokog zelenila, cesta kroz NP Plitvička jezera ovog je vikenda doslovno zasjala, lagano vlažna od jesenje izmaglice i ukrašena žutim lišćem.

Slavna (za početnike možda i zloglasna) staza na Plitvicama svoju je reputaciju zaslužila upravo prirodnim ljepotama i konfiguracijom terena, koja od trkača zahtijeva doslovno sve – čak i kad se čini da je „sve već gotovo“ i da su „na konju“, pred sam kraj natjecatelje čeka duga uzbrdica koja lomi i mišiće i psihu.

Upravo taj je izazov i ove godine, usprkos svemu, privukao oko 300 trkača. Znamo zašto je taj broj takav, a da nije bilo Prvenstva Hrvatske, vjerojatno bi bio i manji.

U vrhunskim tenisicama, zagrijani i spremni za borbu sa samima sobom i jakim domaćim konkurentima, pojavili su se predstavnici svih većih klubova u Hrvatskoj.

U disciplini maratona najbolji su bili Goran Murić (AK Forca)  s vremenom 2:41:11 , Dejan Radanac (AK Sljeme) s vremenom 2:43:03 i Ivan Bulić (AK Dubrovnik) s vremenom 2:45:48, koji su uspjeli pobjeći i pobijediti pred žestokim progoniteljima  iz AK Varaždin: Andrej Hladnik, Matija Zadravec i Zoran Križanić imena su koja valja zapamtiti i za iduće sezone.

U ženskoj konkurenciji za prvo mjesto premoćno se izborila Tea Faber (AK Dubrovnik) s vremenom 3:09:07, a na postolju su joj se pridružile dvije predstavnice AK Sljeme – Veronika Jurišić koja je stazu pretrčala u vremenu 3:15:14 i Maja Bonačić s vremenom 3:16:04.

U disciplini polumaratona najbrži su bili Ivan Dračar (AK Agram) s vremenom od 1:13:35, Kristijan Rubinić (AK Jastreb 99) s rezultatom1:15:40 i Bruno Škrinjarić (MK Velika Gorica) s rezultatom 1:16:33, dok su u ženskoj konkurenciji slavile Valentina Valjak (NIVA SPORT) s pobjedničkim vremenom1:44:46, Renata Poljanac (AK Sljeme) s rezultatom 1:47:05 i Mirjana Kolar (AK KA TIM) s rezultatom 1:49:07.

U utrci štafeta najbrži su bili: mješoviti Pacemakers (Mario Tepeš, AK Jastreb 99, Matija Palčić, AK Križevci, Doris Blažević, AK Fit Zaprešić / TK Zrinski, Martin Rešetar, Žumberak trail) koji su stazu savladali u vremenu 2:58:39, Vujec running team Ying (Hrvoje Rupčić, Davor Cvetanović, Antun Patrčević, Luka Martinčić) s vremenom 3:20:12 i Vujec running team Yang (Danijela Fičko, Andrea Pandurić, Marta Šimunić, Koprivnica, Marko Martinčić) s vremenom 3:39:33.

U utrci na 5 km premoćno je pobijedio Josip Oulovsky koji je „preletio“ stazu za 16:53, a u žestokoj borbi za drugo mjesto se izborio Marian Bakšić (AK Glina) s vremenom 18:50, ispred snažnog konkurenta Dragana Štakića (AK Velebit) koji je stigao 12 sekundi kasnije, za 19:02. U ženskoj konkurenciji najbolje su bile Maja Pačarić (AK Varaždin) s vremenom 19:06, Magdalena Čujko (AK FIT) s vremenom 21:40 i Naomi Manđeralo (AK FIT) s vremenom 22:14.

Navedeni maratonski rezultati ujedno su i rezultati Pojedinačnog i ekipnog prvenstva Hrvatske u cestovnom trčanju, dok su u ekipnom poretku najbolji bili predstavnici AK Varaždin (Andrej Hladnik, Matija Zadravec i Zoran Križanić) s ukupnim vremenom od 8:29:41. Drugo su mjesto, s vremenom od 8:49:48 , osvojili predstavnici kluba AK Forca (Goran Murić, Lovelos Slovinac i Hrvoje Lulic), dok su treći bili predstavnici AK Sljeme (Dejan Radanac, Bojan Kuljić i Stjepko Jančijev) koji su svoje maratone završili u ukupno 9:17:30.

U ženskoj konkurenciji najbolja su ekipa predstavnice AK Sljeme (Veronika Jurišić, Maja Bonačić i Silvia Šimunović) s vremenom 9:49:26. Drugo su mjesto osvojile predstavnice AK Dubrovnik (Tea Faber, Helena gleđa i Made Žeravica) koje su maratone završile za 10:31:30, a treće mjesto pripalo je ekipi AK Maksimir (Maja Urban, Dorotea Kutleša i Anita Antolković) s vremenom 11:22:16.

REZULTATI

PRVENSTVO HRVATSKE U MARATONU

Piše: Iva Lednicki
Foto: Dinko Samardžić, Natalija Samardžić, Iva Lednicki

 

 

 

 

Nema postova za prikaz