ZVIJER NA ZAPEŠĆU

[FOTO] Test – GARMIN Forerunner 920XT

Krajem 2014. godine Garmin je predstavio svoj najnoviji i najsnažniji multisport uređaj – Forerunner 920XT. U ovom testu pogledajte fotografije i pročitajte što možete očekivati od ove “zvijeri na zapešću”.

Dizajn/ergonomija

Forerunner 920XT po mnogočemu je nasljednik prethodnog multisport uređaja, Forerunnera 910XT. Ovaj uređaj koji smo predstavili na portalu 3sporta, osvojio je ruke mnogih trkača, triatlonaca i biciklista, a u vrijeme predstavljanja bio je najsvestraniji uređaj na tržištu.

Već na prvi pogled jasna je razlika između 910XT i 920XT – novi je uređaj daleko tanji i lakši, a Garmin se ovaj put odlučio na dizajn više nalik klasičnim satovima – jasno je odvojen sat od remena (prethodni modeli imali su remen na neki način integriran sa samim uređajem). Remen je učvršćen vijkom pa je gotovo sigurno da sat nećete izgubiti u “veš mašini” na plivanju, što se ne može reći za neke prethodne modele koji su bili lošije učvršćeni. Sat je ugodno nositi na ruci, remen je izrađen od mekog materijala i dovoljno je dug da se može zakopčati i preko rukavica. Raspored tipki uređaja je sličan prethodnim modelima ali su tipke “gore” i “dolje” razmaknute pa je time povećana ergonomija.

Ovaj uređaj ima ekran u boji koji nije touch screen. S obzirom na namjene za koje se koristi, mogućnost neželjenog pokretanja neke opcije touch screen ekranom bi bila prevelika i dobro je da je Garmin ostao na “tipkama”. Ekran je izuzetno čitljiv danju, a noću s pozadinskim svjetlom nudi preglednost i omogućava veću vidljivost trkača kod trčanja. Kao i prethodni uređaji iz ove serije, i Forerunner 920XT ima svjetlosnu i zvučnu te notifikaciju vibriranjem. Novost je metronom koji će vam zvučnim signalom ili vibracijom pomoći u postizanju željene kadence na trčanju.

Usporedba – Forerunner 920XT (lijevo) Forerunner 310XT (desno)

 

Uređaj i dalje punite preko “štipaljke” kojom uhvatite uređaj (kontakti punjača u na podnožju sata), a koja se napaja bilo kojim USB priključkom.

 

Mogućnosti

Ovaj bi test bio predugačak kada bismo nabrajali sve mogućnosti ovog uređaja. U uvodu smo ga okarakterizirali kao “zvijer na zapešću“, a njegove mogućnosti to potvrđuju. Nećemo spominjati ono na što smo se već navikli – mjerenje udaljenosti kod “tri sporta” – trčanja, biciklizma i plivanja, praćenje otkucaja srca i slično. Spomenimo samo neke novosti u odnosu na prethodne modele.

Svi sportovi za koje je namijenjen sada imaju i opciju “u zatvorenom prostoru“. Tako možete pratiti plivanje u bazenu, trčanje na traci ili bicikliranje na trenažeru. Forerunner 920XT omogućava vam praćenje kadence na trčanju (broj koraka u minuti) a u “paru” s novim senzorom otkucaja srca omogućava i praćenje drugih parametara dinamike trčanja – okomitu oscilaciju i vrijeme dodira noge s tlom. Sve ove podatke kasnije možete analizirati preko Garmin Connect web stranice.

 

Uređaj na osnovi vaših aktivnost daje procjenu maksimalne vrijednosti VO2, predviđanje utrke i ima funkciju savjetnika za oporavak – nakon svakog treninga, ovisno o intenzitetu predložit će vam potrebno vrijeme odmora.

Bez obzira plivate li u bazenu ili na otvorenom 920XT će pratiti sve parametre vašeg plivanja – broj zaveslaja, njihovu brzinu, izračunat će SWOLF (učinkovitost), a kroz unaprijed isprogramirane treninge plivanja vodit će vas notifikacijama na ekranu i vibriranjem.

Na biciklu vam je dostupno standardno praćenje udaljenosti, brzine, kadence (broja okretaja pedala) te mogućnost praćenja snage pedaliranja preko Garmin Vector pedala.

Velika novina je mogućnost cjelodnevnog praćenja vaše aktivnosti. To znači da će Forerunner pratiti koliko hodate i brojiti korake, pratiti vaše vrijeme odmora te čak vašu “dinamiku” spavanja. Ove su mogućnosti poznate iz “Vivo” Garmin serije uređaja, a dobro je da su ih omogućili i na ovom multisport uređaju.

 

Stvarčice za ljubitelje gadgeta

Garmin je ovim uređajem ušao u područje “wearable”, tj. nosivih pametnih satova. Prijenos aktivnosti na računalo sada se obavlja preko WiFi mreže, a ne kao do sad preko ANT+ sticka. Dovoljno je da uređaj pronađe preferiranu mrežu i da potpuno automatski obavi prijenos podataka treninga na vašu Garmin Connect stranicu.

Uređaj ima opciju Bluetooth povezivanja s pametnim telefonom što otvara potpuno nove mogućnosti. Prije svega tu je primanje pametnih notifikacija s telefona. Uparite telefon i Forerunner 920XT i za vrijeme trčanja ili bicikliranja na ekranu sata će se pojaviti SMS poruke koje primite ili ispis pozivatelja kada vam zazvoni telefon, naravno, ako je u blizini. Jedino ograničenje je da trebate imati noviji telefon (iPhone ili Android).

Bluetooth veza uređaja i telefona omogućava praćenje vaše aktivnosti – vašu poziciju i ostale parametre treninga mogu pratiti prijatelji preko Garmin Connect stranice, a podaci se uploadaju u realnom vremenu. Također, odmah nakon završetka aktivnost svi podaci će biti poslani uz pomoć vašeg telefona.

Garmin se potrudio i kod poboljšanja Garmin Connect stranice koja sada omogućava “virtualna natjecanja” s vašim prijateljima. Možete pratiti njihove rezultate (naravno i oni vaše), ali i svoje i njihove rezultate na istim “stazama” – segmentima.

Jedna od najvećih novina ovog uređaja je djelomična softverska otvorenost – developeri imaju mogućnost downloada development kita koji im omogućava izradu aplikacija za Forerunner 920XT. S obzirom da je uređaj tek od nedavno u prodaji, uskoro se očekuju mnogobrojne aplikacije za ovaj sat koje će unaprijediti njegove mogućnosti.

 

Dojmovi u korištenju

Kroz tjedan dana testiranja nismo imali niti jedan problem s uređajem, izuzetno brzo nalazi signale satelita (ispod 10 sekundi) pa tu nema zamjerki u odnosu na neke jeftinije uređaje. Uređaj je izuzetno ugodan za nošenje na ruci, bez obzira na dimenzije, lakši je odnosu na prethodnike i ne smeta na ruci. U ponudi su dvije kombinacije boja – bijelo/crvena i crno/plava. Većina muškaraca sigurno će se odlučiti za crno/plavu kombinaciju, a iako smo bili skeptični prema bijelo/crvenoj kombinaciji pokazala se dovoljno decentnom i za mušku ruku. A tu je naravno i “bling” efekt bijele varijante. 😉
Baterija u ovom satu omogućit će vam oko 24 sata praćenja treninga i do mjesec dana rada u modu sata. Ove vrijednosti naravno treba uzeti s rezervom, period korištenja između dva punjenja jako će ovisiti o načinu korištenja – Bluetooth i upaljeno pozadinsko osvjetljenje bateriju će isprazniti brže. No, naviknuti na svakodnevno punjenje ostalih uređaja, neće vam biti teško prikopčati Forerunner 920XT na punjenje svakih 4-5 dana. Baterija se puni brzo, za potpuno punjenje bilo je potrebno manje od dva sata.

Iako je uređaj “napunjen” ogromnih mogućnostima, njihovo korištenje nije komplicirano – poznati Garmin meniji postavljeni su intuitivno, a možemo pohvaliti i prijevod na hrvatski jezik na koji nemamo primjedbi (na Garmin Connect stranici još ima nekih netočnosti).

 

Cijena i te sitnice

Forerunner 920XT može se kupiti s “Run” senzorom otkucaja srca (HRM) i bez njega. Cijena sa HRM je 3.890,00 kn, a bez HRM je 3.490,00 kn. Iako će cijena mnogima izgledati visokom, smatramo da je korektna, osobito kada se gleda omjer uloženo/dobiveno.

Garmin Forerunner 920XT se može kupiti na sljedećim prodajnim mjestima:
Garmin Hrvatska, Karlovačka cesta 4K, Zagreb i PJ Split, Ulica kralja Zvonimira 85
Svijet Medija, Bauerova Zagreb
Keindl Sport, Zagreb
Chipoteka Arena Zagreb, Chipoteka Rijeka, Chipoteka Vukovarska Zagreb
Tehnoline Pula

 

Zaključak

Može se reći da je Garmin u Forerunner 920XT uspio ugurati sve ono najbolje što ima iz sportova za koje je namijenjen – unutra su funkcije Edge 810 biciklističkog kompjutera, plivačkog Garmin Swim uređaja, Fenix2 uređaja te (do sad) najboljeg trkačkog uređaja Forerunner 620. Ako vam cijena nije previsoka, a želite ultimativni sportski sat, ne tražite dalje. Možemo za kraj samo citirati kolegu triatlonca/trkača koji je isprobao gotovo sve najbolje Garminove uređaje kroz dugo vrijeme – “Ovo je najbolji sat ikad.

 

 

 

Autor: 3sporta // foto+360: Zvonimir Mikašek – 360europe.eu@gmail.com

Nema postova za prikaz