POLETI SOKOLE

[FOTO] TEST – Saucony Peregrine 8 – sokol za svaki teren

Na testiranje smo dobili par Saucony Peregrine 8 trail tenisica. Proučili smo ih i istrčali stotinjak kilometara u njima pa je vrijeme da podijelimo iskustva s vama.

 

 

Samo ime (odnosno broj u imenu) nameće zaključak da se radi o već osmoj verziji ovih tenisica. Peregrine 8 nasljednik je Peregrine 7 modela (bravo Sherlock!), ali novi model je poprilično različit od sedmice.

 

Idemo od početka – specs

 

Saucony Peregrine 8 su trail tenisice namijenjene trkačicama i trkačima s neutralnim stopalom. Umjereno su mekane, na petnom dijelu stajat ćete 24.5 mm od podloge, a pod prstima vas nosi 20.5 mm. Ovo jednostavnom matematičkom operacijom daje drop od 4 mm, što je relativno malo, ali po našem mišljenju odlično za trail tenisice. Veći drop volimo na cestovnim tenisicama, dok na trail tenisicama mali drop znači i veću sigurnost. Visina “čepova” na potplatu je 6 mm.

 

 

Što se vidi

 

Odmah na prvi pogled pažnju će privući relativno veliki “čepovi” na potplatu. Oni su strateški raspoređeni preko cijelog potplata, na prednjem dijelu su nagnuti prema natrag (za bolji grip kod penjanja), a na stražnjem prema naprijed (za bolji grip kod spuštanja).

 

Fact: riječ Peregrine ima više značenja, no u ovom kontekstu odnosi se na sokola.

 

Iznenađuje mekoća čepova koje lako možete savijati prstima, a naravno da se lako savijaju i prilikom trčanja. Ovo je odlično jer dodatno povećava prianjanje na bilo koju vrstu podloge, no Saucony Peregrine 8 ne bismo koristili na izrazito kamenitom terenu. Za to ove tenisice nisu niti namijenjene – proizvođač kaže – “trail, grass”.

 

Gornjište je prozračno, a tenisice nisu vodootporne. Na prednjoj strani gornjišta nalazi se gumeno pojačanje kao zaštita za prste. Ovo pojačanje je fleksibilno i nije osobito debelo. Gornjište je konstruirano bez našivenih elemenata i bez šavova, što uvelike smanjuje opasnost od žuljeva.

Vezice prolaze kroz čvrste nosače koji ulijevaju povjerenje. Jezik je povezan s osnovnom konstrukcijom gornjišta pa nema straha da će se pomaknuti prilikom trčanja. Petni dio stopala leži na jako ugodno podstavljenom materijalu, koji je dovoljno čvrst ali i mekan. Vezice su hrapave (pa se teže odvezuju) te dovoljno duge za normalno vezanje.

 

 

Što je drugačije u odnosu na prošli model

 

Saucony Peregrine 7 bile su vrlo popularan model trail tenisica. U osmici, koju predstavljamo, više nećemo naći rock plate, tvrdu rigidnu ploču koja se nalazila u sedmici. Ona je štitila prednji dio stopala od oštrog kamenja, ali je ujedno tenisicu činila tvrdom i neelastičnom. Na ovaj su način Peregrine 8 promijenile karakter – postale su vrlo elastične, puno mekanije, a s obzirom na veće čepove i deblji potplat, nije izgubljena udobnost, čak i kod trčanja makadamom.

U odnosu na prethodni model povećan je prostor za prste, što će pozdraviti trkači sa širim stopalom, poboljšana je udobnost na petnom dijelu, a smanjena je i ukupna masa.

 

 

Dugo je pojam “trail tenisice” bio sinonim za “tvrdo, teško, neudobno”. No onda se trend počeo mijenjati prema ultra mekanim tenisicama koje često nisu dovoljno stabilne. Saucony Peregrine 8 su neka sredina – imaju dovoljno mekoće da bi bile udobne, a u isto vrijeme i agresivan potplat da bi bile prave trail tenisice. Ako na trail utrci ili treningu imate i cestovni dio, i s njim će se Peregrine nositi vrlo dobro.

 

Kakve su na trčanju?

 

Odmah na prvo nošenje osjetna je – udobnost. Imam malo šire stopalo u prednjem dijelu i volim da mi prsti ne budu stisnuti, a u Peregrine 8 ima stvarno dosta mjesta. Udobnost na petnom dijelu, gdje je ahilova tetiva udobno smještena u meki sloj spužve i tkanine, mekani jezik koji se vraća u početni položaj… sve to doprinosi odličnom osjećaju čim ih obujete.

 

 

Iako čepovi na potplatu sliče onima na kopačkama i ne obećavaju mekoću, već na prvom trčanju bilo je jasno da izgled vara. PWRTRAC čepovi su mekani i zajedno s PWRFOAM i EVERUN slojevima potplata omogućuju da se Peregrine 8 trail tenisice po udobnosti, mekoći i povratu energije lako mogu usporediti s cestovnim tenisicama.

Jako mi se sviđa elastičnost ovih tenisica. Prilagođavaju se podlozi pa je tako i površina kontakta s podlogom veća. Iako nemaju rock plate, na trčanju po makadamu nisam osjetio podlogu na stopalima. Trčanje po singletrack šumskim stazama i nasipu je izrazito ugodno.

 

 

Nakon stotinjak istrčanih kilometara Saucony Peregrine 8 izgledaju gotovo kao nove (osim prljavštine) 🙂 .

Zaključak:

  • Saucony Peregrine 8 su vrlo udobne tenisice namijenjene trčanju u prirodi
  • odlikuje ih odlično prianjanje za podlogu
  • odlične su za one koji trebaju više prostora za prste
  • odličan su izbor za trkačice i trkače koji ne trče ekstremnim trail stazama već se zadržavaju u šumskim predjelima, na livadama i nasipima.

 

Saucony Peregrine 8, kao i ostale Saucony tenisice, potražite u Intersportu i Running Gateu

 

 

 

3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz