EP U KROSU, BUDIMPEŠTA 9. 12. 2012.

FOTO VIDEO Sa EP u krosu s dva izvrsna rezultata

U nedjelju je u hladnom, snijegom pokrivenom gradiću Szentendre nedaleko Budimpešte održano 19. Europsko prvenstvo u krosu na kojem je nastupila i velika hrvatska natjecateljska delegacija.

Za hrvatsku atletsku reprezentaciju nastupilo je ukupno 14 natjecatelja, a najuspješniji su bili Dino Bošnjak u utrci juniora na 6 km s odličnim plasmanom na osmo mjesto, te Lisa Stublić koja je u utrci najboljih seniorki Europe na 8 km osvojila deveto mjesto. Ostali trkači nisu mogli ovako uspješno parirati europskoj konkurenciji u pojedinačnim plasmanima, a u ekipnom plasmanu juniori su zauzeli 15. mjesto od 21 ekipe, dok su juniorke bile 13. od 15 reprezentacija. 

Utrka je bilo jako zanimljiva. Bilo je puno uzbrdica i nizbrdica, snijeg po svuda, trčali smo kroz štalu, a bilo je i stablo na tlu kao prepreka! Na mojoj utrci nastupale su izvrsne trkačice. Kros je specifična disciplina jer zahtijeva i snagu i izdržljivost. Na startu su se našle natjecateljice koje inače trče razne discipline – od srednjih pruga do maratona. S obzirom da je moja glavna disciplina maraton, plan mi je bio da počnem utrku u vodećoj grupi i da se onda borim do kraja. Ove sezone sam radila puno kraćih i bržih treninga nego inače i mislim da je to bilo dobro za buduće maratone. – komentirala je svoju utrku naša olimpijka Lisa Stublić.

Ova smotra najboljih srednje i dugoprugaša Europe pokazala je svu raskoš koja se može doživjeti praćenjem ovakvog vrhunskog trkačkog natjecanja, jer se na zaleđenom snježnom pokrivaču i pri temperaturi debelo ispod nule trčalo vrlo brzo a utrke su bile neizvjesne do samog kraja.

Među natjecateljima je bilo i onih koji baš nisu imali sreće. Među njima je i Martin Srša, član AK Međimurje koji je drugi puta zaredom nastupio na Europskom prvenstvu u krosu. Martin je unatoč pehu koji mu se dogodio na samom početku utrke, kada mu se u velikoj gužvi izula sprinterica, nastavio utrku i uspio do cilja 6 km duge staze u jakom tempu prestići nekoliko natjecatelja zauzevši 111. mjesto.

Jedan od ciljeva Hrvatskog atletskog saveza za iduće razdoblje je i podizanje kvalitete rezultata u dugoprugaškom trčanju, što će ovim mladim i perspektivnim sportašima biti poticaj i podrška u pripremama za 2013. godinu, u kojoj ih osim natjecanja na atletskoj stazi očekuje Europsko prvenstvo u krosu, koje će se održati u istom terminu u Beogradu.

Rezultati

Video prilog snimila je i pripremila vrijedna ekipa AK Agram.

 

 

Autor: Mario Dobša / 3sporta

Nema postova za prikaz