NOVI KRALJ NA GARMINOVOM TRONU

[FOTO + VIDEO] Test GARMIN Forerunner 630

GARMIN svojim modelom Forerunner 630 čvrsto zauzima sam vrh trenutne ponude “pametnih” sportskih satova za trčanje. U njemu se nalazi skoro sve što trenutna tehnologija omogućava, testirali smo ga, pročitajte što smo ustanovili.

GARMIN Forerunner 630 u prodaji je tek nekoliko tjedana i već je postao jedan od najpoželjnijih uređaja za entuzijastične trkačice i trkače. Ovaj je model nasljednik Forerunnera 620, koji je jednako kao i ovaj novi model 630 imao touch screen.

Prvi dojam

Već nakon vađenja uređaja iz kutije i prvog pokretanja jasno je da se radi o vrhunskom modelu. Na testiranju smo imali crno-bijeli uređaj (u ponudi je još verzija s tamnoplavim kućištem i remenom). Vrlo jednostavan, moderan, minimalistički dizajn bez napadnih boja usmjeren je prema želji proizvođača da uređaj koristite i kao svakodnevni sat. Mali je broj sportaša kojima se uređaj neće svidjeti i koji će ga nakon treninga željeti skinuti s ruke.

Mogućnosti

Kako smo u uvodu napisali, u Forerunner 630 GARMIN je smjestio gotovo sve mogućnosti za trčanje kojima trenutna tehnologija raspolaže, moglo bi se reći da je on svojevrsna kombinacija modela 620, multisport satova 920XT i fenix 3, kao i uređaja za praćenje aktivnosti. Ovaj tekst bi bio predug da nabrajamo baš sve pa ćemo se osvrnuti na novine koje donosi u odnosu na prethodni model.

Uz uobičajeno praćenje sportske aktivnosti (dužina, vrijeme, prosječno vrijeme, tempo, brzina, puls…) Forerunner 630 prati i dinamiku trčanja (dužinu koraka, vrijeme kontakta noge s podlogom, kadencu – broj koraka u minuti, vertikalnu oscilaciju tijela). Ovi podaci bilježe se uz svaku trkačku aktivnost, a kasnije mogu pomoći u poboljšanju tehnike trčanja. Za neke je dovoljan sat, a za neke je potrebno nositi traku za mjerenje pulsa koju možete kupiti s uređajem.

Za razliku od slabijih modela koji često imaju samo mogućnosti za trkače, Forerunner ima modove za više aktivnosti – trčanje, trčanje-utrka, biciklizam, trčanje na traci, vožnja bicikla na trenažeru i ostalo. Za svaku od ovih aktivnosti unaprijed su definirani parametri koji će biti prikazani na ekranu, ali ih možete i prema želji rasporediti – poznata opcija s drugih GARMIN uređaja.

Za vrijeme treninga ili utrke FR 630 donosi brojne novosti – možete uključiti metronom ako želite poboljšati svoju kadencu, pratiti svoj puls na ekranu koji nalikuje mjeraču brzine na automobilu, upravljati glazbom sa svog mobitela pomoću sata (pokretati, zaustavljati, preskočiti pjesmu, upravljati glasnoćom), sat vam može predvidjeti kada će zadani trening (ili utrka) završiti prema dosadašnjem tempu, ima funkciju “Track back“, tj. osnovnu navigaciju koja omogućava da se vratite na poziciju s koje ste krenuli i još mnogo toga. Ako za vrijeme aktivnosti slušate glazbu s mobitela, možete aktivirati opciju glasovnih obavijesti o tempu i prijeđenoj udaljenosti sa sata. Npr. nakon istrčanog kilometra možete na slušalice dobiti informaciju o vremenu za koje ste ga istrčali te udaljenosti. Sat može detektirati laktatni prag i VO2, a prateći aktivnost može dati i procjenu potrebnog odmora te pratiti regeneraciju.

 

Praćenje dnevne aktivnosti poznato je s novijih satova ili Vivofit uređaja, a naći ćete ga i u Forerunneru 630. Sat prati aktivnost cijelog dana, broji korake koje ste napravili, može vas upozoriti da ste dugo neaktivni i da se trebate pokrenuti i slično. Prati i utrošak kalorija i može biti izvrstan partner u kontroli tjelesne težine. Svi ovi podaci prenose se automatski u Garmin Connect sustav gdje dobivate detalju statistiku svoje aktivnosti iz dana u dan. Sat omogućava i praćenje sna, ako ga nosite u krevetu. Nakon buđenja dobit ćete grafikon u kojem su označena vremena dubokog i plitkog sna te budnosti. Nije loše znati i ovu informaciju. Nakon završetka aktivnosti sat će podatke o njoj automatski prenijeti u telefon ili preko WiFi mreže.

Funkcije pametnog sata sve više dolaze na sportske uređaje. Ideja je da sat koji nosite na ruci olakša komunikaciju i postane svojevrsna produžena ruka mobilnog telefona. No, nemojte misliti da s Forerunner 630 sata možete telefonirati ili pisati poruke. Ovo je prije svega sportski GPS sat s dodanim mogućnostima notifikacija s mobitela. Što to znači u praksi? Kada sat uparite s mobitelom preko Bluetooth veze i aktivirate notifikacije, uređaj će primati informacije s mobitela – prikazat će pozivatelja kada mobitel zazvoni, moći ćete pročitati SMS poruku ili mail na satu i slično. Ova je opcija jako zgodna kada ste u pokretu, na treningu, u autu ili na sastanku gdje vam je telefon utišan – sat će blago zavibrirati te prikazati poruku ili pozivatelja, a vi bez uzimanja telefona u ruku možete pročitati poruku ili odlučiti želite li primiti poziv.

Kada počnete koristiti uređaj, jedna od opcija koje će se prikazivati je “IQ“. Iako bi netko mogao pomisliti da se njome mjeri kvocijent inteligencije (haha), ne radi se o tome. Pod nazivom “Connect IQ” nalaze se mnogobrojne aplikacije za GARMIN satove pa tako i za Forerunner 630. Već ih ima više od tisuću, možete ih instalirati u svoj uređaj i nakon toga koristiti, baš kako ste navikli s aplikacijama za mobitel. Namjena im je raznolika – od promjene izgleda sata, promjene prikaza podataka za vrijeme aktivnosti pa sve do igrica. Mada uređaj već prilikom isporuke ima gotovo sve što vam treba, nije loše poigrati se s aplikacijama i widgetima i potpuno personalizirati izgled i mogućnosti uređaja. I ono što je možda i najvažnije – platforma na kojoj se zasniva Connect IQ omogućava GARMINU i nezavisnim proizvođačima da iz dana ponude sve više mogućnosti i estetskih novina.

 

Ergonomija

Forerunner nije malen sat, ali ugodno smo iznenađeni njegovom debljinom i masom. Za razliku od drugih jačih GARMIN modela, Forerunner 630 je izuzetno lagan i teži samo 44 grama! Ekran je izuzetno dobro čitljiv na danjem svjetlu, čak i za jakog sunca. Touchscreen ekran u boji promjera 31.1 mm ima rezoluciju od 215×180 piksela i izvrsno funkcionira. Čak i u rukavicama i za hladnog vremena funkcionira dobro, potpuno usporedivo sa smartphone uređajima na koje smo svi navikli. Remen je izrađen od gume i ugodan je za nošenje. Jedina mala zamjerka uređaju je pozadinsko osvjetljenje koje je nešto slabije od onog na koje smo navikli kod drugih GARMIN uređaja. Sat se puni preko priložene “štipaljke” i USB kabla, preko računala ili USB punjača, a ugrađena baterija prema specifikacijama traje do 16 sati u sportskom modu, odnosno četiti tjedna u modu kada radi kao sat. Naravno da su ovo maksimalne brojke – očekujte da ćete ovisno o aktivnosti i načinu korištenja sat puniti otprilike jednom tjedno. Sat je potpuno vodootporan (do 5 ATM).

 

Tko je još na vrhu?

Na samom vrhu GARMIN ponude sportskih satova uz Forerunner 630 nalazi se fenix 3 uređaj. Cjenovno nisu daleko (Forerunner 630 je nešto jeftiniji), koja je razlika i za koji se od njih odlučiti? Upotrijebimo analogiju iz auto industrije – Forerunner 630 je vrhunska sportska jurilica, aerodinamična, čistih linija, laka i brza. S druge strane fenix 3 je sportski terenac, robustan i izdržljiv, spreman za sve terene i sve vremenske izazove. Po mogućnostima ova su dva sata vrlo slična. Ono što fenix 3 ima, a Forerunner nema je praćenje plivanja, barometar, praćenje skijanja i još neke manje važne opcije. No, iz maloprijašnje analogije je i jasno da Forerunner 630 nije ni zamišljen kao sveobuhvatan uređaj za sve sportske situacije u kojima se možete naći – on je prije svega vrhunski trkački sat s dodatnim mogućnostima za biciklizam.

 

Zaključak

Kako smo na početku istaknuli, cilj ovog testa nije bio obraditi sve funkcije uređaja, već prikazati koje nove mogućnosti donosi korisnicima GARMIN sportskih satova. Možemo reći da je Forerunner 630 dostojni nasljednik prethodnika Forerunnera 620 na vrhu ponude satova za trčanje.

Sat je u prodaji od nedavno, cijena s novom verzijom trake HRM-RUN za praćenje pulsa je 3.590,00 kn a kupiti se može u GARMIN-u Hrvatska u Zagrebu, Karlovačka 4K ili Splitu, Kralja Zvonimira 85.

Web GARMIN Hrvatska

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz