[HARDROCK 100] Nevjerojatan nastup Kiliana Jorneta!

Ovaj je vikend u Coloradu održana jedna od najlegendarnijih američkih trail utrka, Hardrock 100. Utrka je kružna, duga 100 milja, ima više od 10.000 metara uspona i svake se godine trči u drugom smjeru. Ovogodišnje izdanje išlo je u težem smjeru – obrnuto od smjera kazaljke na satu. Kilian Jornet pao je već na 13. milji i iščašio rame.

 

29-ogodišnji Španjolac svakim svojim nastupom potvrđuje titulu najboljeg ultra trail trkača svih vremena. Hardrock je jako teška utrka s puno uzbrdica i nizbrdica po ružnom terenu, prolazi velike temperaturne promjene i bez obzira na to što je srpanj uvijek ima snijega. Ove je godine padala kiša i kamenje je bilo sklisko, Kilian je pao i iščašio rame, sam ga vratio na mjesto i nastavio trčati. Na okrjepnoj mu je stanici pružena liječnička pomoć, ruku i rame su mu povezali, zadržao se tamo poprilično. „Nisam mislio da mogu završiti“ – izjavio je u cilju.

I da je odlučio odustati, nitko mu to ne bi mogao zamjeriti. Ipak, ovako je došao do četvrte uzastopne pobjede i to za samo sat vremena više od rekorda staze (kojega je postavio 2015.) – trebalo mu je 24 sata i 32 minute. „Na početku je bilo bolno, onda se malo smirilo, a kad je počela oluja, tada je počelo i jako boljeti“ – odgovorio je na pitanje o boli.

kilian2

 

Do 89. milje su se na vodećoj poziciji izmjenjivali Kilian, Joe Grant i Mike Foote. Tu se Kilian odvojio i poveo, Foote je završio drugi, a Grant treći. „Pristajem na drugo mjesto ako je Kilian ispred mene“ – rekao je drugoplasirani Foote u cilju, sa suzama u očima. Inače, Hardrock je utrka bez ciljne linije – završava se tako da u cilju poljubite veliki kamen s logom utrke.

U ženskoj je konkurenciji također bilo zanimljivo. Pobjedu je odnijela Francuskinja Caroline Chaverot koja je dobar dio utrke bila treća u ukupnom poretku, no onda je krivo skrenula i izgubila 90 minuta. Da se to nije dogodilo, vjerojatno bi srušila ženski rekord staze – ovako će se morati zadovoljiti ‘samo’ prvim mjestom. Drugo je mjesto zauzela Amerikanka Darcy Piceu, a treća je kamen poljubila Francuskinja Nathalie Mauclair. Kad su pobjednicu u cilju upitali kako joj je bilo, nakon duge pauze odgovorila je samo „Ovo je teška utrka“.

 

caroline

 

 

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: iRunFar Facebook

Nema postova za prikaz