SRETNO!

Hrvatske reprezentacija putuje na SP u planinskom trčanju na duge staze

U nedjelju 24. lipnja održati će se utrka 15. Svjetskog prvenstva u planinskom trčanju na duge staze u Poljskom Karpaczu, selu smještenom na jugozapadu Poljske blizu granice s Češkom.

 

Naša reprezentacija upravo putuje u Poljsku, a hrvatske boje predstavljat će Maja Urban, Irena Smojver i Jelena Brezak u ženskoj, te Nikola Špoljar, Igor Goričanec i Ante Živković u muškoj konkurenciji. Vođa puta je Josip Lacković.

Utrka se održava u gorju Karkonosze (Krkonoše) koje je ujedno i Nacionalni park Češke i Poljske. Najviši vrh gorja Snežka (1603 m) nalazi se u Češkoj i prirodna je granica između Poljske i Češke. To je turističko područje za planinare i skijaše i ujedno jeftinija alternativa Alpama.

Planinsko trčanje na duge staze se razlikuje od discipline planinskog trčanja. To je mlada atletska disciplina, vrlo popularna u Alpskim zemljama. Svjetska federacija za planinsko trčanje je 2004. prvi puta uvrstila ovu disciplinu u svoj program. Osnovni uvijeti discipline su da vrijeme muškog pobjednika ne smije biti manje od 1:45, ukupna visinska razlika mora biti minimalno 1600 metara, a ukupna dužina trase ne smije prelaziti 45 kilometara.

Ovogodišnja staza je dužine 36,2 kilometra s 2110 metara visinske razlike. Podloga je uglavnom kamenita što znači da je i tehnički zahtjevna. Staza je osmišljena tako da će natjecatelji imati priliku dva puta se uspeti na najviši vrh Snežka.

Kao kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu u planinskom trčanju na duge staze, održana je 22. 4. izborna 2. Brdska utrka “Ivanec- Grebengrad“.

Foto: Ante Živković Fb

Što misliš o temi?