I ONDA KAD NE BJEŽE

Hrvatski političari koji trče

S obzirom da nas trkače ne zanima politika, a građanska dužnost se mora izvršiti, jedino po čemu možemo birati na izborima je brzina kojom političari trče. Kako bi utvrdili tko je brži, Anka Mrak-Taritaš ili Milan Bandić, Davor Bernardić ili Andrej Plenković, Jadranka Kosor ili Borut Pahor, donosimo vam kratki pregled nepolitičkih rezultata (uglavnom) domaćih političara.

 

 

Milan Bandić

Još je 2007. godine gospodin Bandić istrčao 42 kilometra od Gruda do Međugorja za što mu je trebalo oko četiri i pol sata. Nakon utrke je izjavio da je fizička forma neophodna za očuvanje psihičkog zdravlja pa vjerujemo da gradonačelnik Zagreba još uvijek rekreativno trči. Istrčao je i ultramaraton dug 61 kilometar od Zagreba do Čazme, a za taj podvig mu je 2008. godine trebalo 6 sati i 36 minuta. Do nedavno je redovito sudjelovao i na Zagrebačkom maratonu, no zadnjih nekoliko godina je prisutan samo na majicama simpatizera i kao počasni gost koji označava start utrke. Naravno, prisutan je i kroz izdašnu donaciju Grada Zagreba Zagrebačkom maratonu.

 

Zoran Milanović

Vjerojatno poslušavši savjet gospodina Bandića o povezanosti fizičke forme i psihičkog zdravlja, bivši premijer redovito trči. Nekada je bio često viđen kako u pratnji svojih zaštitara u crnom terencu trči otokom Hvarom ili Sljemenskom cestom, a nekad mu je društvo pravio čak i Mirko Cro Cop Filipović, no nikad ga nismo vidjeli na službenoj utrci.

 

Matija Posavec

Sljedeći na listi je najbrži hrvatski župan. S obzirom da govorimo isključivo o brzini trčanja, to nije varaždinski župan Radimir Čačić nego njegov međimurski kolega, Matija Posavec. Redoviti je sudionik utrka na domaćem terenu, kros lige „Globetka“ i Utrke grada Čakovca, ali i utrka diljem Hrvatske. Nastupao je na Šibenskih 10 (57:51) i Wings for Life u Zadru gdje je osobni rekord postavio još 2014. godine rezultatom od 21 km, a tamo je redovito iza sebe ostavljao zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu i 2016. godine ministra Daria Nekića. Nedavno je istrčao i polumaraton u Ljubljani za 2:08:22 h.

Matija Posavec (329)

 

Damir Habijan

Na izborima za gradonačelnika Varaždina izgubio je od Ivana Čehoka, ali nije izgubio dobru formu. Domaći, varaždinski polumaraton je istrčao 2016. godine za 1:46:58, a 2017. godine je vrijeme poboljšao punih 45 sekundi i ušao u cilj za 1:46:13. Damir Habijan obnaša dužnost predsjednika Gradskog vijeća Varaždina.

 

Damir Habijan (u prvom planu)

 

Borut Pahor

Znam, znam, on nije domaći političar, no toliko je svojedobno punio naslovnice i stvorio intrigantan odnos s našom tadašnjom premijerkom da bi ga nepošteno bilo ne uvrstiti. Aktualni predsjednik Slovenije je 2016. godine na Ljubljanskom maratonu trčao polumaraton i oborio osobni rekord koji sada iznosi 1:46:35.

 

Joško Klisović

Ako ste mi oprostili što prethodni član liste nije bio Hrvat, oprostit ćete mi i to što Joško nije (samo) trkač. Saborski zastupnik u aktualnom sazivu sabora završio je triatlon polu-iron distance u Poreču. Za to se pripremio u sklopu Poreč triatlon izazova koji je u šest mjeseci potpune početnike doveo do triatlona polu-iron distance (1,9 km plivanja+90 km bicikla+21 km trčanja) i završio utrku s odličnim vremenom od 5:55:45.

 

Joško Klisović

 

Krešimir Žagar

Donedavni gradonačelnik (a sada zamjenik gradonačelnika) Našica, Krešimir Žagar, prošle je godine vremenom od 1:26:19 završio na 10. mjestu Baranjskog polumaratona, a osobni rekord mu iznosi 1:15 h te je time uvjerljivo najbrži domaći dugoprugaški političar. Trkač od mladih dana, cijeli život u sportu, istrčao je i desetke maratona, najbrži u Zagrebu i Plitvicama za 3:07 h, a ima iza sebe i Ultramaraton Zagreb – Čazma istrčan za 4:50.

 

Krešimir Žagar (0147)

 

Luciano Sušanj

Osvajač zlatnih medalja na Europskom prvenstvu 1974. godine na 800 m, Europskim dvoranskim prvenstvima 1973. u Roterdamu na 400 m i 1974. u Goteborgu na 800m i dobitnik Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za životno djelo, sigurno je najbrži hrvatski političar ikad.

 

Napisao: Marko Duspara
Foto: arhiva 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz