LIJEPO ALI TEŠKO

Hvarski polumaraton privukao 148 trkačica i trkača

Na staroj otočkoj cesti koja spaja Stari Grad i Hvar, održan je treći po redu Hvarski polumaraton u standardnoj dužini od 21,1 km. Nastupilo je rekordnih 148 natjecatelja iz čak 23 različite zemlje, s pet različitih kontinenata. Najudaljeniji gosti su došli iz Australije (Perth, Melbourne), Kanade (Toronto), Brazila (Sao Paolo, Rio de Janeiro), USA (Philadelphia), Hong Konga itd.

Staza polumaratona je iznimno teška, obzirom da se u prvoj polovici trke natjecatelji moraju popeti do vrha otoka na 400 m iznad mora, nakon čega ih čeka dugi 10 kilometarski spust do centralnog trga u gradu Hvaru, gdje ih je pljeskom dočekivao veliki broj turista. Trku dodatno otežava termin natjecanja, pred sam kraj ljeta, kada zbog visokih temperatura nije uobičajeno raditi dugoprugaška atletska natjecanja. Za nagradu za uloženi trud u otežanim uvjetima, svi su natjecatelji bili nagrađeni prigodnom majicom s logom trke i finišerskom medaljom, kao i bogatom zakuskom po završetku natjecanja.

Za naše prilike vrlo visoki nagradni fond je privukao većinu najboljih domaćih atletičara, a posebno je bilo zanimljivo u ženskoj konkurenciji, gdje su u konkurenciji od preko 40 trkačica, nastupile tri državne prvakinje u maratonu, koje su na kraju i osvojile prva tri mjesta:

1. Marija Vrajić (AK Maksimir) – 1:28:45

2. Veronika Jurišić (AK Sljeme) – 1:29:55

3. Ingrid Nikolesić (AK Sljeme) – 1:36:50

U muškoj konkurenciji više od 100 natjecatelja, a pobjednik je odlučen tek u zadnjim metrima, kada je višestruku državni prvak Zoran Žilić izfiniširao domaćeg trkača Janeza Maroevića iz Starog Grada, također svojevremeno prvaka Hrvatske u klasičnom maratonu od 42 kilometra:

1. Zoran Žilić (AK Kvarner) – 1:17:24

2. Janez Maroević (AK Sinj) – 1:17:29

3. Marek Omszański (Varšava, Poljska) – 1:20:26

Trku su zajedničkim snagama organizirali Grad Hvar i Atletski klub Sljeme iz Zagreba, kao tehnička podrška. Hvarski polumaraton je u svom trećem izdanju već udvostručio broj učesnika i u sljedećim sezonama se očekuje dodatni prirast, s obzirom da se od ove godine i službeno nalazi u kalendaru AIMS-a, svjetske federacije za cestovno trčanje.

 

Rezultati

Velika foto galerija

 

Autor: D. Janković

Nema postova za prikaz