GURAJ SINE, GURAJ

Igor Špoljarić – kako sam izgurao polumaraton za Guinnessovu knjigu rekorda

Jučer je diljem Hrvatske održano nekoliko službenih polumaratona. No jedan sasvim poseban, održan je u Zagrebu. Bio je to show za jednog trkača, jedan automobil i jednog vozača. Trkač je bio Igor Špoljarić, a disciplina – guranje automobila od 900 kg 21.1 kilometar, u pokušaju rušenja svjetskog rekorda za Guinnessovu knjigu. Razgovarali smo s Igorom o ovom pothvatu.

 

3sporta: Prije dvije godine, baš nekako na današnji dan, zajedno smo trčali Ragnar Relay Race u Engleskoj, gdje si istrčao najviše od nas devet iz ekipe, a jučer si postavio novi Guinnessov rekord u neobičnoj disciplini. Otkud ideja da polumaraton završiš gurajući auto?

Igor: Da, bilo je to u Engleskoj odlično iskustvo, kojeg se uvijek rado sjetim, pogotovo onih istrčanih 50-ak kilometara. Vidjevši našeg Guinnessovog rekordera Tomislava Lubenjaka koji je 24 sata gurao auto, rekao sam sebi – zašto ne bih probao postići najbolje vrijeme u nekoj službenoj trkačkoj disciplini. Ipak sam ja trkač i to mi je blisko. I tako je odluka pala na dužinu polumaratona.

 

3sporta: Znamo da si snažan, visok i da si odličan trkač, ali kako si se pripremao za ovo?

Igor: Sami treninzi guranja automobila počeli su početkom lipnja 2019. godine. Kroz treninge sam kombinirao težine vozila od 800 – 2300 kg. Uz treninge guranja vozila odrađivao sam još 6-8 treninga trčanja i 2-3 treninga snage i to sve na tjednoj bazi. Uz nabrojeno, sam sve zaokružio i vožnjom bicikla na dnevnoj bazi 20+ km.

Pripreme s puno težim automobilom

3sporta: Popravio si dosadašnji rekord za gotovo pola sata. O kojoj se brzini radi, gdje si gurao i koji su uvjeti bili za vozilo i vozača?

Igor: Dosadašnji svjetski rekord bio je 4:31 sati, a novi rekord koji sam postavio je 4:00:38 sati. Prvih nekoliko kilometara održavao sam tempo ispod 10 min/km, ali je svakim krugom auto nekim čudom postajao “sve teži”, tako da je nakon 30-ak krugova tempo otišao oko 11 min/km. Automobil Smart je s vozačem, gorivom i tekućinama imao točno 900 kg. Obaranje rekorda je bilo na betonskoj atletskoj stazi Građevinske tehničke škole u Zagrebu, dužine 360 m.

3sporta: Kako je tekla sama utrka protiv vremena, koliko si odmarao, kako si održavao tempo?

Igor:Pripreme za sami pokušaj su bile vrlo slične pripremama za maraton, od carbloadinga, hidriranja organizma nekoliko dana prije… Za vrijeme obaranja rekorda nisam niti jednom stao, eventualno malo spustio tempo kod dodavanja izotonika, banana, soli i sl. Tempo sam održavao uz veliku podršku gledatelja koji su me došli podržati u pokušaju i dodatno me motivirati na čemu im od srca zahvaljujem.

3sporta: Dan poslije vjerojatno odmaraš i počinješ s čekanjem službene potvrde rezultata. Koja je procedura da i službeno budeš upisan u ovu slavnu knjigu?

Igor: Potrebno je dostaviti popriličnu dokumentaciju, nekoliko ovjerenih potvrda svjedoka, potvrde mjerenja, videozapisi, fotozapisi, težinu vozila i vozača, GPS mjere, geodetsku karta staze i drugo. Sve to šalje se u Englesku za potvrdu postignutog rekorda. Službena potvrda rekorda se može čekati do 12 tjedana nakon što dobiju svu potrebnu dokumentaciju.

Na kraju, zahvalio bih svima koji su me podržali u ovom pothvatu i bili uz mene, a posebno hvala mojoj obitelji koja mi je bila najveća motivacija.

 

Nema postova za prikaz