AKO ON NE USPIJE, TKO ĆE!?

INEOS 1:59 – Može li ljudsko tijelo izdržati maraton ispod dva sata

Bliži se vikend koji trkačka zajednica i vjerni obožavatelji željno iščekuju. Da, u njemu ćemo trčati Zagrebački maraton, a osim onamo, sve će oči biti uperene i u smjeru Beča. Naime, vremenski rok – i kronološki i meteorološki – za održavanje INEOS 1:59 Challengea sužen je na nadolazeći vikend odnosno subotu 12. listopada.

 

Radi se o izazovu u kojem će svjetski rekorder u maratonu Eliud Kipchoge, pokušati istrčati 42 kilometra i 195 metara ispod dva sata. Prema mnogima, najveći svjetski maratonac svih vremena, tako je, sletio u Beč i čeka idealne uvjete za svoj podvig uz nemali pritisak očekivanja.

 

Dosadašnji pokušaji

Kenijac je lani postavio svjetski rekord na Berlinskom maratonu s vremenom 2:01:39 sata, dok je godinu ranije na projektu Nike’s Breaking2 istrčavši maraton za 2:00:25, fulao svoj cilj za 25 sekundi. Tad je Kipchonge imao i dva izazivača – Eritrejca Zersenaya Tadesea i Etiopljana Lelisu Desisu, te im obojici uspješno odolio. Tadeseu su trebala 2:06:51, dok Desisa dolazi treći s vremenom 2:14:10 sata. Podsjetimo, Etiopljanin je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Dohi odnio pobjedu na maratonu.

Što se tiče Kipchogeovih “lovorika“, pobjedu na maratonu u Berlinu odnio je dvaput (2015. i 2018.), u Chicagu 2014. godine, jedini je koji je osvojio Londonski maraton četiri puta (2015., 2016., 2018. i 2019.) te je vladajući olimpijski pobjednik.

 

Idealna lokacija za svjetski rekord

Kipchogeova trka startat će na potezu četvrtog kilometra bečkog drvoreda Prater Hauptallee, s okretom na svakom kraju. Konkretno, na kružnim tokovima Lusthausa i Pratersterna. Očekuju ga takva 4.4 kruga i gotovo u potpunosti ravna staza. Imat će neznatnu visinsku razliku od 1.8 do četiri metra. Izbor ove lokacije nikako nije slučajnost. Uvjeti za postizanje rekorda ovdje su idealni, kako zbog neznatne uzbrdice, tako zbog zaštićenosti od vjetra i kvalitete zraka koju osigurava drvored.

 

Tajming, tajming, tajming…

Još jedna izuzetno bitna stavka za postizanje rekorda u maratonu, vremenski su uvjeti. Stoga, organizator od početka planiranja stavlja određeni širi vremenski okvir, ili stručnom terminologijom “otvoreni prozor“ koji se s njegovim približavanjem sužava, uzimajući u obzir sve precizniju vremensku prognozu. Tako je prvi “prozor“ bio od 12. do 20. listopada, da bi se sveo na nadolazeći vikend od 12. do 14. listopada. Odluka na konkretni dan trke – trenutno je to subota – pada tri dana ranije, konferencija za medije dva dana ranije, a točan sat i minuta starta bit će objavljeni dan ranije.

Pretpostavlja se da će start biti u rano jutro, kako su idealni uvjeti trčanja za Kipchogea od sedam do 14 stupnjeva, s vlagom zraka ispod 80 posto.

 

Koliko brzo na 100, a koliko na 10.000 metara?

Ovo je prosjek dionica kojeg će se Kipchoge morati držati, kako bi objelodanio svoj plan:

100 m – 17.08 sekundi
200 m – 34.17 s
400 m – 1:08 minuta
800 m – 2:16 minute
1.500 m – 4:16 minute
5000 m – 14:13 minuta
10.000 m – 28:26 minuta
Polumaraton (21.1 km) – 59:59 minuta

Zašto ne svjetski rekord?

Ipak, ako Kipchoge i uspije u svojem podvigu, to se neće priznati kao svjetski rekord, kao što se nije ni Breaking2. Nekoliko je razloga tome – za početak, ovo nije organizirani maraton s drugim sudionicima. Nadalje, Kipchogeu će tempo diktirati čak 41 trkač koji će se rotirati, praveći zvijezdi trke zavjetrinu. Paceri su na ovakvim pokušajima dozvoljeni, no moraju startati svi zajedno, a kad jednom napuste stazu, više se ne mogu vratiti.

 

Publika je dobrodošla

Događaj će prenositi brojne TV postaje diljem svijeta, a možeš se i pretplatiti na prijenos uživo putem YouTube kanala. Zanimljivost je da će ovdje, za razliku od projekta Breaking2, publika biti dozvoljena. Gledanje i navijanje neće se naplaćivati, tako da još stigneš organizirati obiteljsko “razgledavanje Beča“ ovaj vikend 😉 .

Piše: Martina Maloča
Foto: Bigstockphoto.com

Nema postova za prikaz