SOLO UTRKA ZA NOVI REKORD

INTERVJU – Lisa Nemec s novim polumaratonskim rekordom Hrvatske

Novi hrvatski ženski rekord u polumaratonu ponovno je postavila naša najbolja maratonka, Lisa Christina Nemec i on sada iznosi 1:09:16 h, a postavljen je danas na 28. polumaratonu Ivan Starek. Nakon utrke zamolili smo novu-staru rekorderku za kratak intervju o ovoj utrci i njezinim planovima za budućnost.

3sporta: Prije svega, siguran sam da ti u ime svih čitatelja portala 3sporta mogu čestitati na pobjedi i novom hrvatskom polumaratonskom rekordu koji sada iznosi 1:09:16!

Lisa Christina Nemec: Hvala!

3sporta: Danas smo na polumaratonu Starek prisustvovali nesvakidašnjem događaju, zapravo rijetko viđenom na ozbiljnim utrkama – bila si apsolutna pobjednica utrke, pobijedila si i sve muškarce! Prvi krug oko Jaruna trčala si sa Zoranom Žilićem, kasnijim pobjednikom kod muškaraca, ali negdje si ubrzala i otrčala utrku većim dijelom potpuno sama. Kakav je bio taktički plan utrke tebe i tvog trenera?

Lisa Christina Nemec: Da, prvi krug sam trčala sa Žilićem. Dogovorili smo se da će on trčati uz mene 10-15 km. Plan mi je bilo da probam srušiti hrvatski rekord u polumaratonu, ali sam mislila da ću moći trčati ispod 1:09 h. Počela sam na tom tempu, ali zadnjih tri km mi je bilo dosta teško.

3sporta: Popravila si svoj rekord Hrvatske za 2 sekunde. Neki će reći, hm, samo dvije sekunde, no njima predlažemo da se sami probaju barem približiti tvom rezultatu. Kako gledaš na svoj novi rekord, misliš li da imaš prostora za još bolji rezultat u godinama koje dolaze ?

Lisa Christina Nemec: Kako sam rekla prije, mislim da bih u pravoj, jakoj utrci mogla ići ispod 1:09. Puno je lakše trčati u grupu nego sama. I ako će biti zdravlja, mislim da ću si brzo ispuniti tu želju.

3sporta: U cilju si bila vidno iscrpljena, izgledalo je da si stvarno dala sve od sebe. Kako si se osjećala za vrijeme utrke i u trenutku kad si postala svjesna da imaš novi rekord?

Lisa Christina Nemec: Prvi 10-12 km sam trčala na ritam i imala sam dobar osjećaj.  Nakon toga počela sam se osjećati kao na svakoj utrci, ali zadnjih 3 km počeli su grčevi u nogama, pa je postalo jako teško i morala sam samo izdržati do kraja. Ali i ovo je bio dobar trening za maraton, jer uvijek je jako teško pred kraj. Kad sam čula da sam oborila rekord za 2 sekunde bila sam zadovoljna jer rekord je rekord, ali mislim da mogu i bolje.

3sporta: Ova utrka ti je vjerojatno samo još jedna stepenica prema nekom maratonu, koja je tvoja sljedeća utrka?

Lisa Christina Nemec: Ova utrka mi je bila provjera za Honolulu Maraton koji će biti 14. 12. 2014.

3sporta: Kakvi te vremenski uvjeti očekuju u Honolulu, hoće li ti to predstavljati problem?

Lisa Christina Nemec: Vremenski uvjeti neće biti idealni jer zna biti vruće u Honolulu, ali start utrke će biti u 5 sati ujutro (16:00 po našem vremenu). Za mene to nije problem, jer i sad su svi treninzi i utrke zapravo pripreme za Rio, a i tamo će biti vruće tako da ću imat iskustva.

3sporta: Što očekuješ od te utrke, hoćeš li napasti i svoj hrvatski maratonski rekord, je li ta utrka pogodna za rušenje rekorda?

Lisa Christina Nemec: Zbog neidealnih vremenskih uvjeta mislim da će biti teško očekivati novi rekord u maratonu u Honolulu. Ali moj plan je da istrčim jednu jako kvalitetu utrku bez obzira na vrijeme.

3sporta: Kakva će biti konkurencija?

Lisa Christina Nemec: Konkurencija će biti dosta jaka. Bit će jedna Etiopljanka koja ima 2:23 maraton, par žene na 2:26, a i ima jedna Kenijka koja je istrčala 1:06 polumaraton.

3sporta: Možeš li ukratko rezimirati svoju 2014. godinu, kako si zadovoljna s postignutim i gdje vidiš prostor za napredak?

Lisa Christina Nemec: U proljeće nisam trčala maraton uopće jer sam se fokusirala na ”brzinu”, tj. polumaraton. Trčala sam opet NYC polumaraton u vremena 1:09:36 i bila sam zadovoljna s tim. Dva tjedna nakon toga trčala sam Svjetsko prvenstvo u polumaratonu i tamo sam bila 23. s 1:11 h. Razbolila sam se dan prije utrke pa nisam baš bila zadovoljna s tim rezultatom. Ali tjedan dana kasnije sam trčala novi rekord Hrvatske na 10,000 m. Nakon toga sam se odmarala pa sam išla na pripreme za Europsko prvenstvo gdje sam na kraju bila četvrta. A s obzirom da je to jako blizu medalje, bila sam zadovoljna. Dala sam sve od sebe, ali tri su bile bolje taj dan. A pobjednica te utrke ima skoro 40 godina pa mi je i to dodatna motivacija, ja imam samo 30!

Maraton je disciplina u kojoj je najvažnije iskustvo i što više kilometara u nogama. Naravno uz to treba pametno trenirati i pokušati ostati zdrav.

3sporta: Koji su ti planovi za 2015. godinu?

Lisa Christina Nemec: Planiram trčati jedan jak maraton u proljeće. Ali glavni cilj mi je Rio.

Lisa, želimo ti puno zdravlja i sreće na tvojim idućim sportskim nastupima!

 

Autor: 3sporta // foto copyright 3sporta/Zvonimir Mikašek

Nema postova za prikaz