ŽENE - KRALJICE

[INTERVJU] Marija Vrajić – 100 km trčanja nije problem, hodanje me umara

Naše ultramaratonke Marija Vrajić (AK Maksimir) i Veronika Jurišić (AK Sljeme) na jednoj od najprestižnijih ultramaratonskih utrka na svijetu osvojile su prvo i drugo mjesto. 100 km del Passatore bila je najjača svjetska stotka održana u posljednje dvije godine, ako ne računamo svjetsko prvenstvo, a jaka konkurencija još je jedan dokaz kvalitete ovih rezultata.

Marija Vrajić pobijedila je s drugim vremenom na svijetu ove godine (7:51 h), a Veronika Jurišić osvojila je drugo mjesto s petim svjetskim rezultatom 8:13 h. Izvrstan nastup ostvarila je i Antonija Orlić (AK Sljeme) koja je s vremenom 9:02 h bila šesta. Na utrci je pobijedio trostruki svjetski prvak Talijan Giorgio Calcaterra (7:05 h).

Nakon povratka iz Italije zamolili smo Mariju Vrajić za kratak intervju.

3sporta: Protekli si vikend nastupila na prestižnoj utrci u Italiji. Reci nam nešto više o toj utrci.
Marija Vrajić: Prošle sam godine po prvi puta nastupila na talijanskoj kultnoj utrci 100 km del Passatore (on njihov Robin Hood). Već je tada na startu u Firenzi bilo 1.700 trkača no ove se godine broj učesnika povećao na čak 2.200! Nakon prošlogodišnjeg teškog iskustva, sumnjam da bih se odvažila na tu “avanturu” da mi organizator nije poslao poštom jednu toplu poruku: “Ti aspetto“.

 

3sporta: Čestitamo ti na pobjedi u ženskoj konkurenciji s izvrsnim vremenom 7:51:43 h i prosjekom od 4:43 min/km. Kako je protekla sama utrka?

Marija Vrajić: Hvala! Atmosfera na startu je bila uzavrela, puna adrenalina, a vladala je velika vrućina. Tamo sam srela Veroniku Jurišić i Antoniju Orlić -i nije mi bilo svejedno. Veronika je uvijek opasan konkurent, a za Antoniju sam ipak pretpostavljala da nije u onoj svojoj staroj formi (kad je trčala maraton 2:53).Glavni favorit bila je Neža Mravlje, kojoj se na 25. km na žalost “otvorila” stara ozljeda. Nakon tri početna ravna kilometra staza kreće uzbrdo, a najteži dio je, svakako, onaj od 40-48 km. Teško brdo! Iza 48 km i nakon 8 km jake nizbrdice, staza postaje valovita i smjenjuju se nizbrdice i uzbrdice. Nevjerojatno je kako je zadnjih 1.5 km staza s obje strane prepuna navijača. Che emozione!!! Vjerujem se da će se jednom i kod nas stotka toliko omasoviti, hvala entuzijastima koji je pokreću!

3sporta: Kako se pripremaš za ovakve utrke, koje su specifičnosti u usporedbi s pripremama za maraton?
Marija Vrajić: Četiri puta tjedno treniram dvaput na dan do 10 km po treningu. Jedan dan je obavezno odmor. Volim promijeniti trening, što bi značilo da trčim i po gradu. No, hodanje me izuzetno umara.

3sporta: Kako se financiraš u ova krizna vremena?
Marija Vrajić: U pravilu se oslanjam na sportsku stipendiju. Ne mogu se pohvaliti sponzorima, osim sa HOK osiguranjem.

3sporta: Znamo da nastupaš i pobjeđuješ na polumaratonima, maratonima, ultrama… – što je tvoja prava trkačka ljubav?
Marija Vrajić: Svako trčanje koje ne uključuje brda i kros. 🙂

3sporta: Kakvi su ti planovi za sezonu?
Marija Vrajić: Nadam se da je ova 100-ka dobra uvertira za nadolazeće SP na 100 km koje će se održati u Dohi. Cilj je poboljšati osobni rekord koji je sada 7:37:40 h.

3sporta: Neka poruka za kraj?
Marija Vrajić: Vesele me nasipi puni trkača kojima želim lake nožice i puno radosnih kilometara :).

 

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz