NAKON PRVOG MARATONA - OLIMPIJSKE IGRE

[INTERVJU] MATEA MATOŠEVIĆ – Budite hrabri i ne odustajte od svojih snova

Razgovarali smo s našom maratonkom i predstavnicom na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru!

3sporta: Pozdrav! Hvala što si pristala na razgovor. Reci nam nešto o sebi.
Zovem se Matea Matošević, živim u Zagrebu. Bavim se atletikom, točnije, trčim srednje i duge pruge, a trenutno se pripremam za OI u maratonu. Članica sam atletskog kluba Agram. Diplomirala sam na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

 

3sporta: Kako u tvom slučaju započinje ljubav prema trčanju?

Dok sam trčala oko Jaruna zapazio me jedan triatlonac i savjetovao mi da se javim u atletsku školu. Nakon par mjeseci premišljanja, poslušala sam ga i počela trenirati kod trenerice Nine Katalinić. Ubrzo sam prešla u napredniju grupu kod svog sadašnjeg trenera Mladena Katalinića. Otpočetka sam pristupila treninzima ozbiljno, brzo sam napredovala i rezultati su stizali.

 

3sporta: Vrlo si svestrana osoba: zahtjevan studij prava koji si nedavno završila (čestitke!), obitelj, prijatelji, dečko, naporno treniranje te konstantno trčanje. U čemu je tajna?

Hvala! 🙂 Najbitnija je organizacija vremena, volja, velika potpora i razumijevanje bližnjih. Naravno, bilo je teških perioda: za vrijeme studiranja nosila sam knjige na natjecanja i pripreme, učila kad god bi stigla, ali kad imaš cilj pred sobom i radiš ono što voliš sve je izvedivo.

 

3sporta: Vlasnica si juniorskih i mlađe seniorskih državnih rekorda na 5.000 m i 10.000 m. Bila si i dvoranska prvakinja na 3.000 m te prvakinja u planinskom trčanju. Uz to što si bila i prvakinja u polumaratonu, krećeš i sa maratonom. Na Zagrebačkom maratonu 2015. godine si istrčala svoj prvi maraton u životu. Kako je došlo do želje za trčanjem upravo maratona?

Trener je oduvijek govorio da sam rođena maratonka. Kada su izašle prve norme za Olimpijske igre, u 6. mj., odlučili smo da ću se početi pripremati za maraton. Prošle godine u ovo vrijeme nisam ni pomišljala da ću trčati maraton, a kamoli da ću ostvariti normu za OI, pogotovo ne na svom prvom maratonu.

 

3sporta: Što ti je prolazilo kroz glavu na tvom prvom maratonu?

Većinu utrke sam bila usredotočena na tempo trčanja i prolaze. Puno mi je pomogao moj klupski kolega Antun Rudolf Pavelić, trčao je 32 km uz mene i kontrolirao tempo. Zadnjih 5 km su mi bila najteže ikad istrčana, samo sam jedva čekala ulazak cilj. Trener je u tim trenucima bio uz mene i uz podršku navijača uspješno sam završila svoj prvi maraton.

3sporta: Zagrebački maraton je za tebe istodobno premijera i ispunjenje norme za Olimpijske igre: svaka čast i čestitke! Kada si saznala da si ispunila normu? Kakve su bile reakcije trenera, obitelji, kolega trkača? Kako si ti reagirala?

Hvala! 🙂 Saznala sam početkom prosinca, u trenutku kada smo se Marija Vrajić Trošić i ja vraćale sa Sljemena. Prva vijest je stigla od strane trenera iz BIH Siniše Marčetića i odmah potom sam nazvala svog trenera. Svi smo bili u šoku. Prvo što je trener rekao je da treba provjeriti informaciju, pa tek onda otvarati šampanjac.

 

3sporta: Isprobala si razne trkačke discipline i trčala si posvuda: dvorana, priroda itd. Što ti je najdraže od toga svega? Koje discipline i kakve staze?

Pronašla sam se u maratonu i nekako mi je cesta najdraža.

 

3sporta: Kako je došlo do ideje da napraviš Video Blog i YouTube kanal?

Željela sam ljubiteljima trčanja, kojih je sve više, približiti život profesionalnih trkača i odgovoriti na najčešća pitanja koja dobivam. Na prijedlog Ljiljane Ćulibrk, direktorice i trenerice AK Agram, odlučila sam se za snimanje video blogova. Ideju je prepoznao i podržao moj dugogodišnji sponzor Adidas koji mi pomaže u produkciji.

3sporta: Koji uređaj koristiš za snimanje? Pripremaš li se puno za snimanja ili nastojiš biti što spontanija?

Koristim GoPro kameru i nastojim biti što spontanija.

 

3sporta: Koliko često treniraš? Razlikuje li ti se pretjerano razdoblje treniranja u trkačkoj sezoni i izvan sezone?

Treniram oko 13 puta tjedno. Razlikuju se u kilometraži i tempu trčanja. Izvan natjecateljske sezone su obično sporiji i duži treninzi.

 

3sporta: Odeš li ponekad na trčanje samo za sebe, bez ikakvih planova: samo obuješ tenisice i izjuriš na zrak?

Ne, uvijek slušam trenera i pratim njegov program.

 

3sporta: Imaš li problema s ozljedama te kako se boriš protiv ozljeda?

Nedavno sam imala problema sa koljenima, tzv. trkačko koljeno. U tom periodu nastojim učiniti sve kako bi ubrzala oporavak, radim alternativni trening, npr. rolam, vozim bicikl ili plivam kako bi održala formu i radim vježbe snage. Koja god ozljeda dođe najbitnije je ostati pozitivan i biti strpljiv i cijelu situaciju gledati kao priliku za jačanje slabijih strana.

 

3sporta: Imaš mnogo uspjeha iza sebe i mnogo iskustva. Što bi izdvojila kao nešto najznačajnije? Postoji li neka posebna utrka ili pobjeda?

Izdvojila bih Zagrebački maraton, ipak je to moj prvi istrčani maraton kojim sam i ostvarila normu za Rio.

 

3sporta: U Rio ideš s jednom divnom i velikom trkačicom. To je Marija Vrajić Trošić. Zasigurno je lakše što ste skupa. Koliko vas je ovo iskustvo zbližilo?

Počele smo trenirati par tjedana prije nego što smo saznale za normu. Dosta nas je zbližilo, jedna drugoj smo potpora i motivacija za što bolji trening.

 

3sporta: Koji su planovi za Rio de Janeiro?

Istrčati osobni rekord.

 

3sporta: Koji su ti životni i trkački planovi nakon Olimpijskih igara?

Zaposliti se i nastaviti trenirati. Tek sam na početku svoje maratonske karijere i mislim da imam dosta prostora za napredak.

 

3sporta: Što misliš, hoćeš li se ikada okušati u ultramaratonu?

Najduže što bi trčala je 50 km.

3sporta: Postoje li neke posebne životne lekcije koje si naučila iz trčanja, a koje želiš podijeliti s našim čitateljima?

Preporučujem svima da uvijek vjeruju u sebe i ono što rade, budu hrabri i ne odustaju od svojih snova.

 

3sporta: Kako bi druge pozvala u trkački svijet? Što bi rekla našim čitateljima koji ne trče?

Trčanje je svakom dostupno, dovoljne su samo tenisice i dobra volja. Ako je vaš cilj poraditi na kondiciji, izgubiti višak kilograma ili se jednostavno osjećati bolje, trčanje je pravi sport za vas. 🙂

 

3sporta: Hvala još jednom na razgovoru! Želimo ti još puno uspjeha, kako na trkačkoj, tako i na životnoj stazi!

Intervjuirala: Valentina Đureković

- Marketing -

Nema postova za prikaz