U NOVE POBJEDE

[INTERVJU] Matea Parlov Koštro – svoje rezultate ostvarujem u adidas tenisicama

Prošla je godina bila izazovna za sve nas, a posebno za sportaše koji su se pripremali za natjecanja koja nisu održana. Jedna od njih je naša maratonka Matea Parlov Koštro, s kojom smo popričali o trenutnoj situaciji i planovima za budućnost.

 

Molim te da se osvrneš na prošlu godinu obilježenu koronom i odgađanjem Olimpijskih igara. Kako si je provela, koliko je to utjecalo na tvoj program priprema i formu?

– Prošla godina bila je izazovna u svakom pogledu. Nakon što sam se vratila s priprema iz Portugala, očekujući kako ću naporan rad „naplatiti“ odličnim rezultatima, svi moji planovi pali su u vodu kad su organizatori počeli s otkazivanjem utrka. Za mene je to bio baš težak period jer mi je bilo teško motivirati se za dalje. Na sreću, vrlo brzo sam se pomirila sa situacijom te sam sjela s trenerom i dogovorili smo okvirni plan za dalje. Naravno da je gotovo nemoguće bilo planirati utrke koje su najavljivane, a potom vrlo brzo otkazivane. Preostala nam je jedina nada, a to je bio Valencija maraton u prosincu, tako da smo formu tempirali baš za taj 6. 12. 2020. Vrlo je izazovan i stresan bio i put u Valenciju jer sam morala paziti da se u avionu ne zarazim virusom. Organizatori utrke bili su vrlo strogi po pitanju mjera u hotelu, tako da je svatko dobio svoju sobu, a hranu su nam nosili također u sobu kako bi minimizirali međusobne kontakte. Iz soba smo smjeli izlaziti isključivo u svrhu treninga. Velika je to količina stresa za jednog trkača, jer ste svjesni da vam se nudi jedina prilika u 2020.godini, a možda i jedina do Olimpijskih igara, tako da smo odlučili igrati na sigurno. Na samoj utrci plan je bio držati grupu koja lovi normu i ako ostane snage ubrzati posljednjih nekoliko kilometara. Svjesni smo bili i trener i ja da sam spremna za puno brži rezultat od norme, ali smo također bili svjesni da je u ovakvim okolnostima veliki blagoslov uopće dobiti priliku za trčanje utrke. Uvjeti na utrci nisu ni malo bili idealni zbog jakog vjetra koji nas je pratio cijelu utrku, no moji snovi su se ostvarili i svakako sam sretna i zadovoljna što se u ovome trenutku spremam za svoje prve Olimpijske igre!

U novu sezonu s adidas Ultraboost 21 tenisicama

Kako gledaš na ovu godinu, imaš li plan A i plan B ovisno o situaciji s pandemijom?

Trenutno sam odradila možda najuspješniju bazu u svojoj maratonskoj karijeri tako da se iskreno veselim utrkama. Plan je podići formu za travanj, kada planiram trčati jače utrke, a sve do tad utrke trčim isključivo u svrhu treninga. Cilj je što bolje predstaviti Hrvatsku na Olimpijskim igrama, tako da ćemo svakako vrhunac forme tempirati upravo za njih. Naravno da i dalje postoji bojazan od otkazivanja utrka, ali se nadam da su organizatori na primjeru Valencija maratona uvidjeli da je moguće organizirati sigurnu i vrlo jaku utrku.

Kakva su ti očekivanja za utrku na OI?

Ono na što možemo utjecati trener i ja je forma koja će sigurno biti tempirana upravo za Igre. Nažalost, ne možemo utjecati na klimatske uvjete koji nas čekaju. U svakom slučaju ću dati 110% od sebe, jer je velika čast predstavljati domovinu na najvećem natjecanju na kojemu jedan sportaš može nastupati.

Znamo da si adidas ambasador, koliko ti je oprema koju koristiš važna u svakodnevnim treninzima i na dan utrke?

adidas me prepoznao već nakon mog debija na maratonu u Berlinu 2018. godine. Ne mogu sakriti činjenicu da sam bila oduševljena što sam upravo ja ta koja je dobila priliku surađivati s najjačim brendom u svijetu sporta. adidas mi omogućuje opremu koja se svakom kolekcijom unapređuje. Zapravo, svako godišnje doba ima neke svoje posebnosti i tehnologiju koja štiti od prekomjerne hladnoće, kiše ili topline. Također, tu je i nova race tenisica (adidas adizero pro) sa sustavom karbonske pločice koja je po mome mišljenju najbolja tenisica za utrke. Na utrkama trčim u posebnoj elite kolekciji namjenjenoj trkačima koji imaju ugovor s adidasom. Moram napomenuti da je suradnja s ovim brendom, ali i svim ljudima koji čine tim stvarno velika privilegija.

U novu sezonu s adidas Ultraboost 21 tenisicama

Koristiš i novi model adidas Ultraboost 21, kakve su ti, koje treninge trčiš u njima?

Novi model adidas Ultraboost 21 mi se jako svidio jer ima novi LEP (Linear Energy Push) sustav koji osigurava 15 posto više čvrstoće kod savijanja prednjeg dijela stopala za lakši i sigurniji korak. Zajedno s adidasovom boost tehnologijom za potplat koja u krivulju pete unosi 6 posto više boosta pružajući pritom trkačima nevjerovatan povrat energije i udobnosti pri svakom koraku. Također, ono što mi se osobno jako sviđa kod adidasa je to što su i u izradi ove tenisice koristili reciklirani materijal koji sadrži najmanje 50 posto plastike Parley Ocean. Ovaj model tenisica bih stvarno preporučila svima, a posebno rekreativnim trkačima s obzirom na to da je riječ o svestranoj tenisici koju mogu jednako kvalitetno koristiti za duge i sporije treninge, ali i za one nešto brže poput fartleka i tempo treninga. Ja ih osobno koristim čak i na zagrijavanju za intervalne treninge, a ponekad i kada trčim brdski cestovni trening (tipa Sljeme). Definitivna preporuka!

U novu sezonu s adidas Ultraboost 21 tenisicama

Tko te prati u tvojoj sportskoj karijeri, predstavi nam ukratko tim iza tvojih uspjeha

To je stvarno iz moje perspektive pobjednički tim i zahvalna sam što su uz mene. Trenira me Slavko Petrović s kojim surađujem od 2017. godine. U mom timu su još nutricionisti iz Nutrivisiona koji mi pomažu u balansiranju prehrane, fizioterapeut Matija Rajnović iz Tensegrity centra koji me čuva od ozljeda, tu je naravno i adidas koji mi omogućuje najkvalitetniju opremu i ono što je najvažnije vrhunske tenisice, a nedavno sam započela i suradnju s BiteMe nutrition pločicama koje koristim kao zdravi međuobrok. Naravno, u mome timu se nalazi moja obitelj koja mi je veliki vjetar u leđa i bez koje ovo sve ne bi bilo ostvarivo. Htjela bih ovim putem izdvojiti osobu koja je od samih početaka uz mene i uvijek je tu kad me treba pogurati naprijed, a to je moj tata.

 

Za novu trkačku sezonu predlažemo adidas ULTRABOOST 21 koji u hrvatske trgovine stiže u bijeloj i fluorescentno žutoj boji kako bi vizualno oživio temu visoke razine energije, a više informacija o tome gdje ih nabaviti dostupno je na linku.

 

Sadržaj je nastao u suradnji s adidasom

Nema postova za prikaz