TRAIL NA OTOKU, TREKING NA POLUOTOKU

Istarski Treking Kup odapet iz niskog starta, otočki trail već u poštenom zamahu

Foto: Samir Cerić Kovačević

Valentinovska subota bila je rezervirana za trek & trail. Dok u Istri dio natjecatelja do samog starta nije znao ni gdje će on biti, nešto južnije trkači su započeli svoju avanturu – na brodu.

 

Nastavak je uslijedio trčeći označenim putevima kamenjara i očuvane prirode otočića Zlarina, dok su se trekingaši na najvećem hrvatskom poluotoku borili za kvalifikacije na Masters prvenstvo, orijentirajući se u prostoru, također, trkačkim korakom.

 

Na “svjetsko prvenstvo” u trekingu bit će pozvano 12 najboljih

U subotu je održano prvo kolo Istarskog Treking Kupa – 9. Brtonigla Adventure Trek. Također, s ovom utrkom SD Trickera 12 se trekingaša i trekingašica  kvalificiralo za Masters utrku, neslužbeno prvenstvo svijeta u trekingu.

Oko 400 natjecatelja okušalo je svoje trkačke i orijentacijske vještine u tri različite kategorije – FUN & RUN duljine 11 kilometara, CHALLENGER koji broji 23 kilometra te ULTRA, čija dužina iznosi 45 kilometara. Dvije kraće utrke startale su u samoj Brtonigli, gdje je bio i cilj svih kategorija. Međutim, mjesto starta Ultre do zadnjeg je trena bio tajna, da bi na kraju on bio održan u malom istarskom mjestašcu Tinjanu.

Na Ultri su se među 54 muškarca, najbolje snašli Slovenci Tomaž Cankar za 4:38 sata i Klemen Udovič za 4:38 sata, sa samo nekoliko sekundi razmaka, te treći Talijan Mario Ruggiero koji je cilj našao za 5:09 sati. Među devet žena najbrže orijentacionistice bile su Barbara Jolič iz Slovenije kojoj je trebalo 6:11 sati za savladati stazu, potom Jelena Brezak koja ju slijedi za sedam minuta te Paula Vrdoljak koja u cilj utrčava nakon 6:53 sati.

Foto: Samir Cerić Kovačević
Foto: Samir Cerić Kovačević
Foto: Samir Cerić Kovačević
Foto: Samir Cerić Kovačević
Foto: Samir Cerić Kovačević
Foto: Samir Cerić Kovačević
Foto: Samir Cerić Kovačević

 

Na Cahllengeru je sudjelovalo 146 muških natjecatelja, među kojima je prvi bio Ervin Radulović u vremenu 2:51 sata, Branimir Mrak došao je drugi nakon 3:05 sata na stazi, dok ga Marco Colombo iz Italije slijedi s jednom minutom zaostatka. Ines Kos trebala su 3:34 sata da od 41 žene u cilj stigne prva, Ani Šarčević 3:38 sata, a Maja Kajzer iz Slovenije zakasnila je za njom jednu minutu i tako zauzela treću poziciju. Po prvih troje iz dvije dulje kategorije ujedno su i kvalifikanti za Masters prvenstvo.

Na Fun & Run utrci sudjelovalo je 248 sudionika i sudionica, među kojima su se najboljima pokazali Ivan Diklic za 43:05 minute, Ivan Kernjus 45:25 te Marin Babnik koji je ciljnu liniju dosegnuo samo 24 sekunde naknadno. Slovenka Isabel Petronio bila je najbolja među ženama te uvjerljivo odnijela pobjedu za 50:12 minuta, drugo je mjesto zauzela Nina Ladavac unutar 57:25 minuta, a Alenka Popić slijedila ju je s nepune dvije minute odmaka.

REZULTATI

MASTERS KVALIFIKANTI

 

Na dugom Zlarinu najbolji Krstulović Opara, na kratkom cure pokorile dečke

Otočna Trail Liga s geslom “Kako je počeo trail na mom otoku?“ s veljačom je već u punom zamahu. Nakon Prvića i Murtera u siječnju, protekle je subote održano treće otočno kolo – Zlarin Trail. Organizator AK Okit-Vodice 150-ak natjecatelja brodom je prebacio na “prvi otok bez plastike“, gdje su startali po sunčanom danu, idealnom za uživanje u rekreaciji na morskom zraku.

Sudionici su se nadmetali u tri kategorije – Dugoj na 25 kilometara, Srednjoj na 15, te Kratkoj na pet kilometara otočkog kamenjara. Među 16 muškaraca na najduljoj stazi, najbolji je bio Dane Krstulović Opara s rezultatom 2:33 sata, dok drugi Nenad Ostojić u cilj utrčava nakon 2:49 minuta. Andrija Savić slijedi ga s dvije minute zaostatka i zauzima treću poziciju. Od samo šest žena, nenadmašna je bila Petra Kulić koja je svoju utrku završila za 3:16 sata, gotovo sat vremena prije druge Ana-Marije Pavić kojoj su za istu duljinu trebala 4:10 sata. U razmaku od deset minuta u cilj dolazi i treća žena Gabi Gabelica.

Foto: Milan Balaban
Foto: Milan Balaban
Foto: Milan Balaban
Foto: Milan Balaban
Foto: Milan Balaban
Foto: Milan Balaban
Foto: Milan Balaban
Foto: Milan Balaban
Foto: Milan Balaban
Foto: Milan Balaban

U 15-kilometarskoj kategoriji stazu su, među 27 muškaraca, pokorili redom Vedran Ugrin za 1:38 sat, Branko Tucak za 1:46 sat te Tomislav Tosha-Batarilo za 1:53 sat. Jednako dugo da istrči utrku, u konkurenciji od 35 žena, trebalo je Lani Ostojić, dok ju je Rita Biliš slijedila s nepunom minutom zaostatka. Luciji Križanac kao trećoj ženi, bio je potreban 1:59 sat.

Najkraću kategoriju pohodio je 21 muškarac, među kojima su najbolji bili Nikola Ozretić unutar 53:46 minute, Norvežanin Aliaksandr Bahachou za 55:03 minuta te u „fotofinišu“ Patrik Dabov, samo 17 sekundi kasnije. U kategoriji na pet kilometara sudjelovalo je 35 žena, a sudeći prema vremenima, na kratkim su stazama nadmašile muškarce – Kiara Ofner uletjela je u cilj sekundu ispred prvog muškarca, Norvežanka Diana Jones trebala je nepunu minutu više, 54:42 minute dok je Jasmina Jakelić završila treća u još tješnjem „fotofinišu“ od dečki, samo sa sekundom zaostatka.

Dvije kraće kategorije posebno su se bodovale u kategoriji za djecu do 16 godina starosti, među kojima su i sveukupno prvi i treći muški te prva i druga djevojka na Kratkoj stazi.

REZULTATI

Piše: Martina Maloča

Nema postova za prikaz