BECOME A SPARTAN

Istraži Dubrovnik ovog listopada trčeći Spartan Trail utrku

Globalni brend, Spartan, poznati organizator najvećih svjetskih utrka s preprekama, ove godine u listopadu u Dubrovnik dovodi trail utrku. Spartan Trail Dubrovnik, koji će se održati 28. i 29. listopada izazov je u kojemu se ne prihvaća prosječnost, već očekuje nešto u potpunosti izvan uobičajenog kroz svaki korak koji će označavati malu pobjedu nad samim sobom i stvoriti trenutke koji će se pamtiti vječno.

 

Spartan Trail Dubrovnik održava se na stazi koja testira fizičke i mentalne granice. Ovdje se ne trči, nego i nadmašuje samog sebe, prekidajući mentalne blokade koje, na određen način, koče svakoga od nas.

Spartan Trail Dubrovnik je utrka koja će omogućiti trail trkačima da se natječu u jednoj od tri različite dužine staza, te je prva takva utrka svjetskog kalibra u Hrvatskoj i regiji. Stazama dugim 10 km s elevacijom od 245 metara, 21 km s elevacijom od 1073 metra i 50 km čija elevacija iznosi 2627 metara sudionici će imati priliku pomaknuti svoje granice izdržljivosti i pokazati pravi sportski duh.

Staze utrka prolaze dubrovačkim krajem od Konavala preko Župe Dubrovačke do platoa Srđa ispod čijih se padina nalazi prelijepi Dubrovnik. Najduža i najimpresivnija dionica započinje u Cavtatu, povijesnom mjestu koje je nekada bilo poznato kao Epidaurum. Sa svojim zadivljujućim zalascima sunca koji će vas oduševiti, Cavtat se ubraja u najromantičnije gradove na Jadranskoj obali.

Nakon starta utrke u Cavtatu te polaska prema naselju Zvekovica, s istočne strane ostat će Konavoske stijene, impresivni klifovi u dužini od 20-ak kilometara, koje se protežu od Cavtata do Molunta. Pogled se pruža s vrha stijena na otvoreno more sve do Italije i Otranta te na zelene pejzaže Konavala.

Na samoj stazi pruža se prilika za uranjanje u bogatu povijest i prirodnu ljepotu ovog područja. Dok trčite dalje, naići ćete na nevjerojatan spomenik iz 3. stoljeća – Mitrej u Močićima, reljef koji prikazuje boga Mitru kako ubija bika, što, s popratnim motivima, simbolizira rađanje novog života. Ovaj jedinstveni spomenik svjedoči o bogatoj povijesti rimske vladavine nad Konavlima. Nastavljajući dalje, utrka vodi do franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju, izgrađenog u 15. stoljeću, koji predstavlja duhovno i kulturno središte Konavala.

U neposrednoj blizini samostana, a podno Kneževa dvora i sjeverne obronke Konavoskog polja, trasa utrke vodi uz vinograde čuvene malvazije dubrovačke, jedne je od najboljih hrvatskih bijelih vina. Utrka se hrabro penje prema vrhu Sniježnice, najviše planine u Konavlima, prelazeći trasu nekadašnje uskotračne željeznice, poznate kao “Ćiro“.

Svaki korak koji poduzimate ovdje simbolizira snagu i upornost koju nosite u sebi. Također, utrka se u svom završnom  dijelu kroz konavosku regiju spušta stazom Ronald Brown. Većina područja Konavala, kao i staze ove utrke, uvršteno je u Europsku ekološku mrežu NATURA 2000.

Staza se dalje nastavlja prema području Župe dubrovačke gdje se trasa najdulje utrke spaja s trasom od 21 kilometar, koja starta iz Mlina na samoj jadranskoj obali, prema dugo godinama zaboravljenim župskim stazama ka vrhu Malaštice visoke 625 metara. S vrha se otvaraju vidici prema župskim uvalama, otočićima, Cavtatu i hercegovačkim vrhovima.

Silaskom s vrha trasa se nastavlja uz planinsku granicu s Bosnom i Hercegovinom prema slavnom brdu Srđ poviše Postranja te preko Gornjeg Brgata. Trasa nastavlja preko Medene doline, Žarkovice i Bosanke do vrha Srđa odakle se pružaju nezaboravni vidici na grad Dubrovnik, Elafite i cijeli dubrovački akvatorij.

Cilj utrke se nalazi na područja platoa Srđa. Na kraju nevjerojatnog putovanja, sudionici će se vratiti u dragulj Jadrana, Dubrovnik. Ovaj povijesni grad, poznat po svojim zidinama, crkvama, palačama i uskim ulicama dočekivati će trkače s otvorenim rukama popraćene spektakularnom atmosferom koja će zauvijek ostati urezana u njihova sjećanja.

Sudionici sva tri formata Spartan Traila Dubrovnik uživati će u ljepotama dubrovačkog kraja te osjetiti dašak čuvene povijesti Dubrovačke Republike. Ovog listopada zakorači u pravcu prema van iz svoje komfor zone i hrabro se suoči s izazovima staze. Svaki korak na ovoj stazi znači preuzimanje kontrole nad svojim životom i savladavanje svakog izazova koji je pred tobom.

Više informacija dostupno je na web stranici događaja: https://www.spartantrail.com/hr/dubrovnik/

Nema postova za prikaz