NAJBOLJE OD VELEBITA

Istrči nezaboravan trail u Nacionalnom parku Paklenica!

Kanjonima Velika i Mala Paklenica 18. svibnja ove godine prolaze plava, zelena i crvena staza Paklenica Trail International utrke.

 

Velebit je mitska planina, a NP Paklenica jedan od njegovih najatraktivnijih dijelova. Uz atraktivne kanjone koji se okomito urezuju u južne padine Velebita, peto kolo Coastal & Mountain Trails Lige, natjecateljima će pružiti spoj surove i bajkovite prirode, osvježavajući zvuk bujice potoka Velika i Mala Paklenica koji izviru visoko u planini Velebit, trčanje poznatim europskim penjačkim središtem, gdje se stijene uzdižu do 700 m metara uvis, te stazama Nacionalnog parka Paklenice.

 

Blue staza za rekreativce

Na najkraćoj stazi, 14 kilometara dužine trail profići mogu testirati svoju brzinu, uz 400 metara uspona. Međutim, ova je staza, naziva Blue, prilagođena svima – i hodačima, rekreativcima, amaterima.

Starta se u Starigradu kod Iglu Športa, a staza prolazi novouređenom edukativnom stazom Pjeskarica koja počinje kod ulaza u NP Paklenicu. Ona je dobila naziv po velebitskoj endemskoj vrsti koja raste samo u kanjonima Male i Velike Paklenice i nigdje drugdje na svijetu. Utrka se penje do Lugarnice u kanjonu Velike Paklenice, gdje se nalazi jedina kontrolna točka i okrepna stanica, a potom slijedi povratak na cilj u Starigrad.

 

Green staza za malo ambicioznije

26 kilometara ovogodišnje Green staze će biti lakše od prošlogodišnje, iako će biti nešto duža i s više uspona, ukupno 1300 metara. Najatraktivniji dio ove kategorije kanjon je Male Paklenice koji na pojedinim dijelovima, uz hodanje, zahtijeva i svladavanje prirodnih prepreka uz pomoću ruku, pa se ne preporuča onima koji se boje visine. Ne treba vam neka posebna vještina za ovo, samo malo više opreza.

Primjer dijela staze gdje će biti potrebne i ruke

 

Za ultraše

Red staza od 47 kilometara i s čak 2700 metara uspona, stvorena je za one koji žele okusiti najbolje od Paklenice. Uz kanjon Male Paklenice kao i na srednjoj stazi, natjecatelji će ići grebenom na potezu dvaju najviših velebitskih vrhova – od Svetog brda do Vaganskog vrha, a dalje će slijediti stazu kroz kanjon Velike Paklenice do cilja u Starigradu.

Natjecatelje koji se prijave na ovu kategoriju očekuje prava avantura, no zato je prilagođena isključivo trkačima s odličnom fizičkom kondicijom i iskustvom u ultra dužinama.

Sve kategorije očekuje raznovrsni teren i krajolik, pretežno makadamski i kršovit. Staza će ići najatraktivnijim područjem za trčanje te pružiti sudionicima nezaboravno sportsko iskustvo.

Poslovično odlična organizacija čeka vas i na ovom izdanju Paklenica Trail International, 18. svibnja 2019. godine.

Promo

- Marketing -

Nema postova za prikaz