TRANSVERZALA IVANŠČICA

Istrčite ili prehodajte Ivanščicu uzduž i poprijeko

U organizaciji SRD 315 Sjeverozapad 5. 11. 2022. održat će se još jedna Transverzala Ivanščica. U 37 kilometara (ako se ne izgubite) očekuje vas sve najljepše, ali i najizazovnije što najviša planina sjeverne Hrvatske može ponuditi.

 

U nastavku donosimo osnovne informacije iz “pera” ekipe koja je utrku osmislila.

Za one koji su prvi put, a planiraju prohodati rutu obavezna je lampa. Staza je dosta zahtjevna i pratite da uz 37 km imate više od tri uspona na Ivanščicu.

START – Željeznička stanica u Golubovcu 5. 11.2022. 8:00.h

CILJ – Kafić Z3 u Završju Podbelskom. Povratak kući natjecatelji organiziraju samostalno.

TRASA

START – Golubovec (želj. stanica)

KT1 – Vrh V. Kalce      cca 3km

KT2 – Vrh Vilinska špica     cca 7km

KT3 – Pasarićev dom na vrhu     cca 16km

KT4 – Lujčekova hiža (dom) na Pokojcu     cca 28km

KT5 – Čevo (kućica kod križa)     cca 35km

CILJ – Završje Podbelsko (bistro z3)    cca 37km

Ukupno >37km+2100m.

Osigurati ćemo prijevoz stvari sa starta na cilj. Molimo da spakirate spakirate samo osnovno. U slučaju odustajanja natjecatelji samostalno osiguravaju prijevoz. Voda se nalazi u domovima (Pasarićev dom na vrhu Ivančice i Lujčekova hiža na Pokojcu) te na izvoru u Beli. Fair play karakter u vezi obilaska kontrolnih točaka i samostalnog mjerenja vremena. Birajte optimalan put između kontrolnih točaka. Natjecatelj samostalno printa kartu. Svakako uz sebe imati kompas, prvu pomoć, mobitel, svjetiljku, astrofoliju te adekvatnu obuću i odjeću

U slučaju odustajanja OBAVEZNO javiti organizatoru na brojeve telefona: Marko: 099/225-1729

Molimo da utrku shvatiti ozbiljno jer se radi o dugoj stazi po teškim uvjetima. Svakako predlažemo držanje u grupama ili parovima.

LIMIT: do 18h

ORGANIZACIJA I STARTNINA

Startnina iznosi 20,00 kn i pokriva trošak prijevoza stvari sa starta na cilj.

Natjecatelji idu na svoju odgovornost i organizator ne snosi eventualne posljedice.

PREPORUČENA OPREMA

Kompas, hrana/voda, čeona lampica, odjeća/obuća prikladna vremenskim uvjetima, mobitel, isprintana karta, prva pomoć

Prijave:

https://forms.gle/GbRRLyh1jRDDSDVe8

 

Organiziran je prijevoz autobusom iz Varaždina (parking groblje) i cilja utrke Bistro Z3 u Završju Podbelskom.

Karta/ GPS:

Karta 1: https://bit.ly/33kkatL

Karta 2: https://bit.ly/2pQr9vR

GPS: https://bit.ly/2ARQl7H

Napomena: Utrka ima treking karakter što znači da je potrebno sa sobom imati kartu/kompas i određeno znanje orijentacije. Također bi bilo dobro da se ide u grupama. Staza je “škakljiva” do Vilinske Špice, a nakon toga prati dobro označene planinarske staze do pred cilj. Isto tako ima dosta lišća po stazama pa treba dobro pratiti staze.

Kratki opis staze: Start je na željezničkoj postaji u Golubovcu. Prva točka je istaknuti vrh Veliko Kalce koji se nalazi cca 3km od starta. Do pod vrh postoji mnogo opcija, najčešće su opcije po nekom od grebena koji vodi do njega. S obzirom da je sam pristup vrhu zarastao preporučamo da pratite kako je ucrtano na karti ili da vrhu pristupate s jugozapadne strane gdje postoji prokrčeni put do samog vrha. Nakon vrha pratiti grebensku stazu prema zapadu. Ova staza je isto malo zarasla u iducih stotinjak metara dok vas ne spusti nazad do staze. Dalje do Vilinske Špice pratite grebenske staze prema istoku. OPREZ, na ovoj dionici se na sjevernoj padini Ivančice nalazi zatvor otvorenog tipa te predlažemo da do Vilinske Špice idete po grebenu ili po stazama koje prate južnu padinu. Vilinska Špica je izdvojeni vrh, ali problem je što na putu do nje postoji nekoliko sličnih vrhova i svake godine se događa da se često popenje na neke od tih vrhova prije nego dođu do pravog 🙂 Nakon Vilinske špice potrebno je samo pratiti markacije do pred cilj. Prvo se kreće dalje prema istoku do makadama za Ivančicu s kojim možete do doma, a možete kombinirati makadam sa pl. stazom Mrzljak. Od doma na vrhu nastavljate pl. stazom Prekrižje i tu trebate paziti da ne promašite skretanje za Pokojec (Lujčekova hiža). Skretanje u desno se nalazi na zavoju nakon cca 1.5-2km od vrha i markirano je, ali potrebno je paziti. Nakon ovog skretanja pratite markacije za Pokojec ili Lujčekovu hižu. Nakon nje se po makadamu spuštate do asfaltne ceste koju pratite do markacija za Čevo. Postoje dvije staze, jedna se nalazi cca 100m nakon izvora kraj asfaltne ceste, a druga staza se nalazi nasuprot ribogojilištu. Nakon Čeva se spuštate prema sjeverozapadu. Između Čeva i Z3 (cilja) prolazi Bednja i na njoj se nalaze 3 mosta, idealno bi bilo pogoditi mali drveni most koji je ucrtan na karti. Čekamo Vas do 18h u Z3. 🙂

Nema postova za prikaz