100 MILJA ISTRE

Istria 100 by UTMB – Otkucavaju posljednji sati do desetog rođendana omiljene dame u hrvatskom trailu

Napetost je u zraku, iščekivanje na vrhuncu. Došao je i taj dan, onaj zbog kojeg se radila zimska baza – 100 milja Istre! Utrka koja se rodila prije točno 10 godina i startala s tek 200-tinjak sudionika, danas je stasala u masovni, međunarodno poznati trail događaj pod imenom Istria 100 by UTMB.

 

Nekima će to biti prvi veći podvig u trailu, nekima već tradicionalno omiljeni događaj sezone te moraju skupit sve – i crvenu i zelenu i plavu i žutu i bijelu stazu! A mnogi će prevaliti i put preko granica, mora, pa i oceana da dožive pustolovinu u bajkovitoj Istri.

 

Od skromnih početaka do UTMB serije

Ultramaratonska utrka Istria 100 by UTMB ili nama domaćima draža kao 100 milja Istre najveća je trail utrka u Hrvatskoj, kao i jedna od najdužih u regiji. Njeni skromni, ali ambiciozni počeci sežu u 2013. godinu s tek 237 natjecatelja. Da bi se, iz upornosti i entuzijazma sportskog kluba SRK Alba i Alena Paliske, utrka u Istri do danas pretvorila u jedan od najvećih trkačkih događaja u regiji s više od 1000 natjecatelja, iz otprilike 50 zemalja.

Utrka u Istri od lani je dio UTMB® World Series trail platforme, čime je dodatno privukla veliki broj elitnih trkača, kako sudionicima nosi kvalifikacijske bodove za nastup u finalu svjetske serije utrka UTMB, na Mont-Blancu.

 

Najspremniji kreću na put od 168 kilometara

Događaj nosi naziv po svojoj najdužoj distanci od 100 milja. Točnije, radi se o 168,6 km staze naziva Red, uz 6.590 m uspona. Crvena staza najzahtjevnija je, ali i najljepša utrka od ukupno pet. Ova ultra dionica obuhvaća razne aspekte trail trčanja po izazovnim tehničkim terenima – uključujući stijene planine Učke, gorskog lanca Ćićarije i ostalih brda te šuma i uskih staza. Ova dužina zahtjeva iznimnu izdržljivost, kondiciju i mentalnu snagu.

Oni najspremniji danas će se u 17 sati iz staroga grada Labina zaputiti na Učku. Nakon tog uspona, preko planinskog masiva Ćićarije slijedi spust u Buzet, na najveću okrjepnu stanicu. Potom staza vodi u unutrašnjost Istre otkrivajući srednjevjekovne gradove – Motovun, Grožnjan, Oprtalj – te vodi prema cilju u Umagu. Za tu avanturu 340 najhrabrijih ima 46 sati vremena (gotovo puna dva dana!).

 

Čarolija Istre dolazi i u plavoj, zelenoj, žutoj te bijeloj varijanti

Preostale tri dužine od najdulje prema kraćima startaju sutra,  15. travnjaBlue u 7 h (110 km, 3.680 m+) te Green u 9 h (69 km, 2.220 m+), obje u Buzetu; a Yellow u 12 h u Motovunu (42 km, 950 m+). Staza White idealna je prilika za one koje žele iskusiti trail trčanje prvi put. Trčljiva i nezahtjevna utrka od 21 km starta u nedjelju iz Grožnjana.

Trkače na svim stazama očekuje putovanje najslikovitijim istarskim pejzažima. Prolazit će kroz očaravajuća kamena sela i stare srednjovjekovne gradove uzdignute na bajkovitim brdašcima, trčat će uz priobalje, mističnim šumama i blatnim dolina, pa i starim željezničkim prugama. Sve to začinjeno prekrasnom panoramom koja se proteže sve do Jadranskog mora.

 

Bodrite trkače putem live praćenja

Staza je u cijelosti označena, ali na noćnim dionicama zahtijeva posebnu koncentraciju. Tijekom cijele utrke podršku trkačima pružaju volonteri i organizatori na brojnim kontrolnim točkama, odnosno okrjepnim stanicama s opskrbom vodom, hranom i medicinskom pomoći.

Sve staze vode u ciljnu ravninu u Umagu gdje će natjecatelji biti okićeni finišerskom medaljom.

Sve o utrci možete pročitati na stranici Istria 100 by UTMB, a tijek utrke i svoje favorite možete pratiti putem UTMB live. Trkačicama i trkačima želimo idealnu i ugodnu temperaturu te mirno vrijeme.

Piše: Martina Maloča

Nema postova za prikaz