VEĆINA I NA NAŠEM TRŽIŠTU

Izbor 5 najboljih tenisica za trčanje 2015. godine

Urednici najznačajnijeg časopisa današnjice u svijetu trčanja ‘Runner’s World’ sastali su se u New Yorku kako bi izabrali tenisice koje zaslužuju sad već eminentnu nagradu za najbolje tenisice na svjetskoj razini. Donosimo 5 najboljih modela koje je izabralo 20 urednika iz cijelog svijeta:

* New Balance 1500v2

Najbolje tenisice u 2015. godini. Tenisice za normalni ili srednje podignuti svod stopala i za trčanje po cesti. Za trčanje svih kilometraža, bez ograničenja, od kraćih do maratonskih. Tenisica pruža veliku stabilnost stopalu, a uz minimalnu težinu. New Balance nastavlja s REVLite inovacijom u unutrašnjosti potplata koja omogućuje najbolju iskoristivost potplata te s T – BEAM tehnologijom koja se pruža kao snop kroz potplat, za potporu i stabilnost. T – BEAM tehnologija sprječava jako prevrtanje stopala prema unutrašnjosti. Uz REVLite postoji iskustvo laganog, nesmetanog trčanja bez težine i bez žrtvovanja mekoće u potplatu te bez žrtvovanja stabilnosti.

Pjena u potplatu ima 30% manju težinu od ostalih pjena sličnih kvaliteta. Na predjelu pete su pojačani jastučići za mekoću. Ovaj model tenisica se sastoji od više gume u dijelovima koji su podložniji trošenju, a sve u svrhu poboljšanja i trajnosti. Model 1500v2, uz usavršeni model jezika, omogućuje bolje i ugodnije prijanjanje na stopala. Jezik je sa svih strana spojen sa tenisicom pa tenisice pristaju na stopala kao čarape. Gornjište se sastoji od sintetičkih i mrežastih materijala, nema grubih šavova koji mogu žuljati, a vezice su rastezljive i mekane. Razlika visina pete u odnosu na prste (drop) iznosi samo 6 mm, težina muških modela tenisica je 223 grama, a ženskih 178 grama.

Tenisice pružaju lak korak, uz glatku tranziciju s pete na prste i također, idealnu potporu za nožni luk koja omogućava neprekidno trčanje kilometrima dugo.

*Saucony Xodus 6.0

Najbolje tenisice u trail kategoriji u 2015. godini. Trail tenisice za normalni i srednje podignuti nožni luk. Radi se o tenku među trail tenisicama koji je stvoren za raznolik, hrapav i težak teren. Najznačajniji dio tenisica su guma s Vibram tehnologijom oko vanjskog rubnog dijela potplata te vanjski, donji dio potplata jer su prekriveni gumenim ripnama. Ripne pružaju snažno ukopavanje i prijanjanje od podlogu te čvrstoću na labavim, neurednim stazama punim kamenja. Gornji dio potplata se sastoji od unutrašnjeg dijela koji pruža pojačanu stabilnost nožnom luku te od tankog sloja koji prekriva unutrašnji dio potplata, a koji pruža dodatnu udobnost, čvrsto i fiksirano pristajanje te glatko koračanje po najzahtjevnijem terenu.

Gornjište je prekriveno s nekoliko slojeva i šavova koji štite bočne i gornje dijelove tenisice od kamenja, grana, korijenja, ozljeda i sl., a istodobno je prozračno i omogućuje prstima da se slobodno kreću i da dišu. Iako se tenisice sastoje od više dijelova i slojeva, lagane su i agilne. Saucony je ovim modelom zadržao svoju robusnost, a unaprijedio udobnost. Tenisice sadrže POWERGRIDTM tehnologiju, a koja se sastoji od pjene i GRID tehnologije koja centrira stopalo, apsorbira udrace, vraća energiju trkaču i raspodijeljuje pritisak. Tehnologija omogućuje 20% veći efekt ‘jastuka’ i amortizaciju udaraca u odnosu na standardne potplate. Jezik je sa svih strana pričvršćen za tenisice i pruža prijanjanje kao kod čarapa. Težina muških modela je 331 gram, a ženskih 289 grama. Razlika u padu između pete i prstiju je 4 mm.

*Brooks Launch 2

Best Buy tenisice u 2015. godini. Tenisice za srednji i visoki nožni luk te za trčanje po cesti. Brooks je proizvodio Launch model od 2009. do 2012. kada prestaju s proizvodnjom što je jako rastužilo veliku zajednicu poklonika ovog modela. Launch se vraća 2015. godine. Radi se o modelu koji je dosta lagan, brz i stabilan te koji je idealan za svakodnevno trčanje. Brooks je unaprijedio geometriju potplata uz BioMoGo DNA tehnologiju te žlijebove na dijelu pete koji se adaptiraju na bilo koju tehniku trčanja.


U srednji dio potplata je dodana tvrđa guma za izdržljivost, a u prednjem dijelu potplata se osjeti dodana mekoća. BioMoGo DNA tehnologija omogućuje da se tenisica i potplat prilagode svakom trkaču individualno te da amortiziraju udarce prilikom doskoka. Mrežasto gornjište bez nepotrebnih šavova dobro prijanja uz stopalo i zglob te učvršćuje dio oko jezika i vezica. Model omogućuje vrlo brzi prijenos energije od pete do prstiju i adaptira se na sve pokrete stopala. Razlika peta – prsti je 10 mm. Težina muških modela je 283 grama, a ženskih 226 grama.

* Nike Air Zoom Odyssey

Najbolji debitant u 2015. godini. Tenisice za trkače koji imaju ravno stopalo tj. koji prekomjerno proniraju, a namijenjena je trčanju po cesti. To je tenisica za svakodnevnu upotrebu i za puno kilometara. Radi se o modelu koji pruža maksimalnu potporu, stabilnost, mekoću, fleksibilnost, ali i jaku strukturu. Ključna značajka tenisica je rebrasta i čvrsta potpora koja se pruža kroz cijeli potplat, no posebnom ju čine istodobna amortizacija, udobnost i agilnost. Tradicionalne tenisice za pronatore su krute, teške i nezgrapne, a ovaj model je sve suprotno: lagan i brz te podsjeća na tenisice za neutralno stopalo.

U potplatu se nalaze tri različite vrste pjene, od mekše do tvrđe, uz Nike Dynamic Support sistem koji omogućuje stabilnost. Gornjište se sastoji od sintetičkih i mrežastih Flymesh dijelova uz Flywire potporu za nožni luk, a sve zajedno pruža udoban, siguran i mekan korak. Vezice su plosnatije te spojene s potplatom i učvršćuju cijelo stopalo. Na peti se s vanjske strane nalazi mali, plastični luk koji dodatno ‘zaključava’ petu u tenisici. Prenošenje energije s pete na prste je glatko i brzo. Visina pete u odnosu na prste je 12 mm, težina muških je 292 grama, a ženskih modela 238 grama.

*Brooks Glycerin 13

‘Best Update’ nagrada za 2015. godinu, a označava najbolje ažurirani model tenisica. Ovaj model tenisica je za srednji i povišeni nožni luk. Brooks nije mijenjao amortizaciju, efekt ‘jastuka’ u potplatu i stabilnost, ali su produbili žlijebove u potplatu, poboljšali fleksibilnost (najviše se savija od svih navedenih modela) i omogućili visokokvalitetno izvršenje zadatka uz potpuno izoliranje udaraca. Gornjište, bez šavova, se sastoji od 3 – D Fit Print tehnologije, rasteže se te tako stvara idealan i udoban kalup za stopalo. Jezik je spojen s gornjištem što pridodaje na udobnosti jer tako tenisice prijanjaju kao čarape, a preko luka je stavljena dodatna zaštita za čvrstoću i stabilnost stopala.


Super BioMoGo DNA potplat se prilagođava stopalu i omogućuje amortizaciju udaraca te vrhunsku izdržljivost. Peta na potplatu je zaobljenija te tako štiti zglobove od direktnih udaraca i doskoka, a na rubove je dodano još gume kako bi se spriječilo trošenje. Na potplatu postoje zone koje raspoređuju pritisak kako bi trkači imali što ugodnije trčanje, bez dodatnih napora uz što idealniji prijenos energije s pete prema naprijed. Tenisica je namijenjena za trčanje po cesti i za trkačku stazu. Spust peta – prsti je 10 mm, muški model je težak 320 grama, a ženski 249 grama.

Autor: 3sporta / Valentina Đureković

Nema postova za prikaz