TEK MU JE 21

Jacob Kiplimo srušio svjetski rekord u polumaratonu!

U jednom od najnevjerojatnijih polumaratonskih nastupa, koji je održan jučer u Lisabonu, mladić iz Ugande Jacob Kiplimo postavio je novi svjetski rekord koji sada iznosi 57 minuta i 31 sekundu.

 

Iako se radi o poboljšanju rekorda od samo jedne sekunde, ova će utrka biti zapamćena i po mnogim drugim ostvarenjima koja je 21-godišnji trkač putem realizirao.

Nakon prvih nekoliko kilometara pa sve do cilja Kiplimo je trčao u potpunoj dominaciji nad ostalim trkačima, koji su toliko zaostali iza njega, da se u TV prijenosu nisu ni vidjeli u kadru koji prati prvoplasiranog. Prvih je 5 kilometara istrčao za 13:50 minuta.

No sve je za Kiplima počelo tek nakon tih prvih pet kilometara. Drugih pet kilometara istrčao je za nevjerojatnih 13:15 i tako oznaku za 10 kilometara prolazi za 27:05 min. To znači da je drugih pet kilometara trčao tempom 2:39 min/km!

Nakon 10 km Kiplimo je nastavio solo utrku u strašnom tempu. Trećih 5 kilometara trčao je za 13:22, tj. 15 kilometara za 40:27. To je vrijeme 38 sekundi brže od aktualnog svjetskog rekorda na 15 kilometara! No kada pogledamo 10 kilometara koje je istrčao nakon uvodnih 5, brojka je nevjerojatna: 26:37 min, što je drugo najbrže vrijeme ikad istrčao na 10 km na cesti.

Posljednji segment utrke je ipak istrčao malo sporiji, sve do konačnog sprinta pred ciljem i postavljanja novog svjetskog rekorda.

Što je toliko posebno u ovoj utrci i Jacobu Kiplimu? Radi se mladiću koji je tek napunio 21 godinu. Iako je iza njega odlična juniorska karijera i prvo mjesto na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u polumaratonu, za duge distance potrebno je iskustvo. Nadalje, nakon prvih nekoliko kilometara trčao je solo utrku, a znamo koliko je teže ostvariti vrhunski rezultat na taj način. Kiplimo trči nevjerojatno lagano i skladno i sigurni smo da će njegovo ime još puno puta biti pročitano prilikom proglašenja pobjednika.

 

Nema postova za prikaz