NIŠTA OD TRČANJA

Je li 100 milja Istre prva utrka u Hrvatskoj koja je SLUŽBENO ZABRANJENA zbog korona virusa?

Samo potpuno neinformirani bili su danas zatečeni objavom na službenoj stranici naše najveće trail utrke 100 milja Istre. Objava je po mnogočemu slična onima kojih smo se već nagledali u proteklim mjesecima – utrke ove godine neće biti.

 

No ono što upada u oko pažljivijem čitatelju je: “Nacionalni i županijski civilni stožer pozvali su se na primjenu Više sile i donijeli odluku da se utrka 100 milja Istre, koja je bila planirana za rujan 2020., ne može održati bez obzira na najviše sanitarne standarde koje smo planirali primijeniti.” Slobodnom interpretacijom, stožeri su zabranili održavanje trail utrke.

O ovom se povela rasprava na našoj Facebook grupi TRČIMO! 3sporta.com, a u raspravu se uključio i direktor utrke 100 milja Istre Alen Paliska kojeg citiramo: “Postoje ITRA-ine smjernice za organizaciju trail utrka. Nije bilo dovoljno.“, a nadalje je napisao i ovo: “… ne bih to objavljivao javno, mislim da nije korektno. Uglavnom, manifestacija predstavlja visoki rizik i ne može se izdati dozvola” misleći na javnu objavu dokumenta kojim se faktično zabranjuje utrka.

Postavlja se nekoliko pitanja. Tko sjedi u tim stožerima koji sebi uzimaju za pravo da praktično zabrane utrku više od mjesec dana prije njenog održavanja i kakva je njihova moć predikcije epidemiološke situacije toliko unaprijed? Koji su kriteriji kojima se oni vode, kada znamo da je mogućnost prijenosa virusa na otvorenom prostoru neusporedivo manja od kafića, noćnih klubova i sličnih mjesta koja i dalje rade?

Voljeli bismo dobiti odgovore na ova pitanja.

Tekst objave na stranici 100 milja Istre:

“Dragi trkači, dragi prijatelji,

Sasvim je jasno da su okolnosti u kojima danas živimo do nedavno bile nezamislive i neviđene. U lipnju je Hrvatska bila Covid-19 free, no danas, dva mjeseca kasnije, situacija se značajno promijenila.

Iako je u Istri, u ovom trenutku, rizik od ove globalne bolesti iznimno nizak,
naša je obaveza i odgovornost slijediti upute državnih institucija koje se odnose na cijelu Hrvatsku.

Nacionalni i županijski civilni stožer pozvali su se na primjenu Više sile i donijeli odluku da se utrka 100 milja Istre, koja je bila planirana za rujan 2020., ne može održati bez obzira na najviše sanitarne standarde koje smo planirali primijeniti.

Razlog za takvu odluku je trend rastućeg broja zaraženih u ovom trenutku.

Nastavno na zaprimljenu odluku, nažalost vas moramo obavijestiti da se, unatoč svim našim uloženim naporima, utrka u rujnu 2020. otkazuje.

Svi prijavljeni natjecatelji bit će kontaktirani putem e-maila s informacijama o daljnjem postupanju i koracima.

❤️Želimo vam se zahvaliti na vašoj ogromnoj podršci, strpljenju i razumijevanju.❤️
Iskreno se nadamo da ste vi i vaši najmiliji zdravi i sigurni gdje god se nalazili u svijetu.⭐️🙏⭐️

P.S. Jedva čekamo da se svi okupimo i zajedno uživamo u prirodi Istre, trčanju i utrci te novim uspjesima i rekordima!

Ako smo išta naučili iz ove situacije jest da zdravlje, povjerenje, upornost i trail trčanje idu zajedno ruku pod ruku. Na utrkama i na treninzima svi “padamo”, ali se i uvijek ponovo ustanemo i započinjemo iznova! Upravo tako pristupamo i u ovoj situaciji #NemaPredaje i #NemaOdustajanja!”

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz