VELIČANSTVENA SLOVENIJA

Julian Alps Trail Run – Dođi i provjeri kamo vode staze ove veličanstvene utrke

Foto: Peter Koren

Slovenija, mala zelena zemlja koju odlikuju mnoge prirodne znamenitosti. U jugozapadnom dijelu s izlazom na Jadran, na jugu joj nalazite tajanstvenu šumu s ostacima prašuma, a na sjevernim i sjeverozapadnim predjelima prekrivaju ju Alpe dižući se gotovo 3000 metara uvis. I upravo iz tog prirodnog dragulja, u kojem se čuva i Triglavski nacionalni park, proizlaze veličanstvene staze utrke Julian Alps Trail Run by UTMB.

 

Kada? Od 7. do. 10. rujna 2023. Gdje? U slovenskoj Kranjskoj Gori. A na dužinama od – 10, 15, 25, 60, 100 i 170 kilometara.

Julijske Alpe i Triglavski nacionalni park utočište su mnogim divljim životinjama. Među najslikovitije zasigurno spadaju kozorozi koji su se, kao simbol ovih predjela,  udomaćili i na našem logotipu.

Nas svaki put iznova očaraju. Ne vjerujete? Dođite i uvjerite se sami…

 

Okružujući Julijske Alpe i slovensku najvišu goru – Triglav

Najdulja staza, ujedno nosioc cijele priče ovoga događaja, okružuje Julijske Alpe i najvišu slovensku goru Triglav (2864 m). Tako će vas trasa od 170 km povesti iz doline Soče preko slikovitih vrhova iznad Bohinjskog jezera pa do jezera Bled. U međuvremenu će vas pak na grebenskim predjelima, s lijeve strane cijelo vrijeme pratiti Triglav.

U drugom vas dijelu čeka, isprva uspon do doma na Stolu (2174 m), a zatim prekrasan greben Karavanka koji slovi za vjerojatno najljepši trkački predio u Sloveniji. Grebensko je to područje dulje od 20 km, a koje nudi nevjerojatan pogled na Austriju te najviše vrhove Julijskih Alpa i Triglavski nacionalni park.

Foto: Peter Koren

 

Što očekivati na rutama?

Smaragdna rijeka Soča (»the emerald river«)

Start najduže staze nalazi se u prekrasnoj alpskoj dolini – Dolini Soče, prije svega poznatoj po smaragdnoj rijeci Soči. Ona sa svojom čaraobnom bojom slovi kao jedna od najljepših europskih rijeka.

Neposredno nakon starta u Kobaridu, staza će vas odvesti na vrhove Julijskih Alpa. U predio gdje svoje blago čuva legendarno mistično stvorenje Zlatorog. Možda se baš vama nasmiješi sreća pa vam se na tren ukaže na tajnovitim stazicama. 😉

 

Triglavski nacionalni park – Tolminska korita (»Wild Gorge«)

Rute će vam pružiti prekrasne poglede na Julijske Alpe i srce Triglavskog nacionalnog parka. Dijelovi Parka otkrivat će vam se tijekom samog trčanja – tako ćete doživjeti prekrasna Tolminska korita koja slove kao jedan od dragulja ovog nacionalnog parka i predstavljaju najnižu njegovu točku. Svakako se radi o predjelu koji vrijedi »pretrčati polako«.

 

Tajanstvene divlje staze Baške grape (»below the Goldhorn kingdom«)

Najtajnovitiji dio rute čeka vas između Tolmina i Soriške planine. Putevi koje ne poznaju čak ni domaći žitelji, a koji još uvijek održavaju svoju autentičnost i domaću prirodu. Predivni su to pogledi i putevi koje su organizatori istražili zajedno s najvećim poznavaocima tih terena. Predio koji se proteže ispod tolminsko-bohinjskih planina i gdje se također često može susresti tajanstvenog Zlatoroga.

 

Od Soriške do Ratitovca – Pogled na Triglav i Julijske Alpe (»Mt. Triglav and Julian Alps viewpoint)

Nakon što napustite Baško grapo i uspnete se prema Soriškoj planini, ondje će vas dočekati izvanredan pogled na slovensku najvišu planinu – Triglav visok 2864 metra. Narednih ćete 10 km provesti neko vrijeme na slikovitom grebenu sve do Ratitovca. Sve će vas vrijeme vama slijeva pratiti Triglav i ostali vrhovi Julijskih Alpa. Ako se zagledate malo bolje u dolinu opazit ćete i Bohinjsko jezero, još jedan prirodni biser Julijskih Alpa.

 

U divljini i tajanstvenim šumama Jelovice (»Into the wild«)

Tajanstvene i divlje šume Jelovice pratit će vas dobrih deset kilometara. Impozantna visoravan Jelovice slovi kao jedno od slabije istraženih područja u Sloveniji. Visoko drveće i prava divljina. Možda, uz malo sreće, susretnete kakvog jelena, košutu ili risa, koji je ovamo nedavno ponovno doseljen.

 

Svjetski poznato Bledsko jezero (»the world-famous Lake Bled«)

Ako bismo morali izabrati najslikovitiju i turistički najpoznatiju lokaciju u Sloveniji, tada bi to zasigurno bilo Bledsko jezero. Bajkovito mjesto s otočićem posred jezera, na kojem se nalazi i crkvica, definitivno je najfotografiranija lokacija u Sloveniji. A najbolje je to što se nalazi u sklopu Julijskih Alpa pa ga nikako nismo mogli ispustiti iz naših ruta.

 

Uspon na Stol – »zid« (»the wall«)

Najmarkantniji dio trase koji sigurno nećete zaboraviti. Ispred vas je 1600 metara dug uspon na najvišu točku vaše rute – na goru Stol, odnosno do Prešernove kolibe na Stolu (2174 m). Mnogi od vas na usponu će dočekati izlazak sunca i vjerujemo da će vam kulisa Julijskih Alpa obasjanih jutarnjim suncem još dugo ostati u sjećanju. Uspon nije lak, ali za lijep pogled sve se isplati. 😊

Foto: Luka Fabčič

 

Na grebenu (»on the ridge«)

Organizator pak kao najljepši dio rute bira područje Karavanki. Dobrih 20 kilometara čistoga užitka! Karavanški greben vjerojatno je najljepše područje za trčanje traila u Sloveniji. Predivne trkačke staze i pogledi koji će vam se zauvijek urezati u pamćenje. Na lijevoj strani prekrasni su vrhovi Julijskih Alpa s Triglavom na čelu, dok je zdesna Austrija sa svojim planinama višim od 3000 metara, u daljini. U tom predjelu cijelo vrijeme trčite državnom granicom između Slovenije i Austrije – tako da, korak udesno i već ste u Austriji. 😉

 

Prijestolje – Kranjska Gora (»the throne«)

Prije dolaska u idiličnu alpsku Kranjsku Goru čeka vas još ponešto trčanja dolinom. Potom, tik pred ciljem još jedan kratak uspon na Srednji vrh koji nudi prelijep pogled na Špik i cijelu Špikovu skupinu. Ako ne budete preumorni, ovdje je definitivno vrijedno »okinuti« koju fotografiju za uspomenu. Nakon spusta uskoro će vas dočekati toliko iščekivano prijestolje – Kranjska Gora. Tu će se ispuniti vaši snovi. U tom emocionalnom vrtuljku ispreplest će vam se svi mogući osjećaji. Vi samo upijajte taj trenutak, a mi ćemo se pobrinuti da vas dočekamo s bučnim aplauzom i čestitkama. 😉

Foto: Luka Zager Duric

 

Prijava na najveću trail utrku u Sloveniji

Julian Alps Trail Run by UTMB dio je svjetske serije UTMB World Series koja ujedinjuje najveće trejlaške događaje na različitim slikovitim lokacijama diljem svijeta.

Na događanju 2023. godine očekuje se 3000 trkača iz 60 zemalja, što ovaj događaj smješta u najveće te vrste u regiji. Ove ćete se godine moći okušati na dužinama od 10, 15, 25, 60, 100 i 170 kilometara, a koje će vas voditi okolicom Kranjske Gore i drugim područjima Julijskih Alpa.

A prije i nakon trčanja organizator će se pobrinuti i za nešto dodatne zabave i događanja – koncerte, predavanja, expo itd.

 

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz