PERI, NE DERI

Kako održavati trkačku opremu

Kada dođe do opreme, nama trkačima nikad dosta. Ipak, uglavnom svi imamo majicu koja nam je baš najdraža (ili donosi sreću!) i najradije bismo samo nju nosili. Kako da ta majica što dulje ostane dobra, kao i neke druge korisne stvari o održavanju trkačke opreme – pročitajte u nastavku!

 

Pranje odjeće za trčanje

Svi smo mi upoznati sa situacijom kada u košari za prljavu odjeću ima mnogo više trkačke nego ‘civilne’ odjeće. Opremu je potrebno prati na odgovarajući način jer klasično pranje može trkačkoj odjeći oštetiti posebne tehnologije koje ona posjeduje (Dry Fit i slično). Evo nekih pravila kojih bi se trebalo pridržavati:

  • Najprije odjeću ostavite da se osuši od znoja – nemojte ju takvu mokru stavljati u perilicu. Učinite to što prije nakon treninga, nemojte da stoji mokra u vrećicama ili torbama
  • Kada stavljate na pranje, okrenite odjeću na naopaku stranu
  • Perilicu uključite na najmanju moguću temperaturu ili na sportski način rada ako ga vaša perilica posjeduje
  • Nemojte koristiti omekšivač ili koristite samo onaj napravljen baš za sportsku odjeću
  • Ako odjeću sušite u sušilici, također stavite nisku temperaturu

No, bez obzira kako dobro prali vašu odjeću od sintetike, postoji vjerojatnost da će ona i nakon pranja smrdjeti. Ovaj neugodni miris uzrokuju bakterije koje nisu dovoljno odstranjene pranjem na niskim temperaturama. No nemojte “iskuhati” sportsku odjeću, ako to učinite ona će se vrlo vjerojatno deformirati do neupotrebljivosti. Radije svakih nekoliko pranja dodajte sredstvo za dezinfekciju sportske odjeće koje će ukloniti neugodan miris.

Adekvatno održavanje je bitno jer oštećena odjeća može uzrokovati razne probleme poput ogrebotina na koži ili iritacije bradavica kod muškaraca. Zato – bolje spriječiti nego liječiti!

 

 

Čišćenje tenisica

Sada dolazimo na područje vrlo različitih mišljenja. Neki tenisice samo obrišu, a neki ih često peru u perilici za rublje. One upijaju znoj od sati i sati naših treninga, gaze po blatu i lokvama i definitivno zaslužuju osvježenje s vremena na vrijeme.

Kada tenisice želite očistiti od blata, najprije ostavite blato da se sasuši. Kada je suho, laganim udaranjem tenisica jednom o drugu uklonite većinu blata, a ostatak skinite mekom četkom (npr. starom četkicom za zube). Završni sjaj vratite brisanjem vlažnom krpom ili vlažnim maramicama.

Što se tiče pranja u perilici, prvi je korak da već pri kupnji tenisica na kutiji provjerite preporuku proizvođača. Ako piše da se ne preporučuje pranje u perilici, najsigurniji je potez prati ih ručno. To činite tako da izvadite uloške i operete ih posebno, a zatim operete glavni dio. Koristite tekući sapun ili tekući deterdžent za rublje, a ‘ribanje’ obavite opet mekanom četkom. Tenisice dobro isperite.

Ako pak piše da se smiju prati u perilici, perite ih s ručnicima. Izvadite uloške, a svaku tenisicu stavite u platnenu vrećicu ili jastučnicu. Sve to umotajte u ručnike i stavite u perilicu. Na taj se način smanjuje mogućnost oštećenja prilikom pranja. Perite na niskoj temperaturi i nemojte stavljati omekšivač.

Sušenje opranih tenisica je isto u oba slučaja: nakon pranja vratite uloške u tenisice i svaku papirnatim ubrusima kako se prilikom sušenja ne bi deformirale. To će brzo upijati vodu i održati pravilan oblik tenisice.

Ostavite ih da se osuše na sobnoj temperaturi – ne preporučuje se jak izvor topline ni sušenje u sušilici jer to može izobličiti naše svakodnevne trkačke suputnice.

 

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

Nema postova za prikaz