JESEN JE OBUCI SE LJETNO

Kako se obući za Zagrebački maraton

Jesen nam donosi svakojake vremenske prilike. Tako je i Zagrebački maraton održavan i po jakoj kiši i po hladnom i izuzetno vjetrovitom vremenu, a ove nas godine očekuje poprilično topao dan s relativno hladnim jutrom. Ne dozvoli da te hladnoća jutra zavede i da se onda mučiš na kasnijoj vrućini.

 

 

U zadnjih desetak godina, nekoliko je puta vrijeme bilo ovakvo kakvo nas očekuje u nedjelju maratona. Hladno jutro, s maglom koja se digne i prepusti zagrebačke ulice suncu, koje vrlo brzo počne ozbiljno zagrijavati.

Viđali smo mnogobrojne manje iskusne trkačice i trkače koji zbog hladnijeg jutra na sebe stave hrpu odjeće s kojom se onda moraju boriti do cilja, pregrijani i dehidrirani od prekomjernog znojenja.

 

Kakvo će vrijeme biti

Najniža temperatura koja je najavljena za nedjelju je oko 7 stupnjeva Celzijusa. Ta temperatura će biti prije svitanja, a do 10 sati, kada je vrijeme starta, ona će se popeti na oko 13 stupnja Celzijusa. No to će ovisiti o tome kada će se podići jutarnja magla (ako je bude). Najavljen je i slab vjetar, a mogućnost za padaline je – nula.

Najviša dnevna temperatura bit će oko 20 stupnjeva Celzijusa, ali ona neće biti dosegnuta za vrijeme utrke, možda samo oni najsporiji na maratonu osjete tu toplinu. 🙂

 

Naš savjet

Za trčanje utrke na 5 km je gotovo svejedno, ona je relativno brzo gotova i kako god da se obučeš, ne možeš puno pogriješiti.

Ako trčiš polumaraton ili maraton obuci se kao za ljetno trčanje – kratke tajice ili hlačice, kratka majica. Svlačionice su ove godine postavljene dvjestotinjak metara od Trga bana Jelačića, pa topliju odjeću svuci sa sebe prije zagrijavanja ili se zagrij u njoj pa je skini prije odlaska na start.

Možda će ti na početku biti malo hladno, ali već nakon nekoliko kilometara ćeš se zagrijati.

Sretno! 🙂 

- Marketing -

Nema postova za prikaz