SIGURNO I UGODNO U PRIRODI

Kako se opremiti za trail trčanje

Trail trčanje kod nas doživljava pravi boom. Trkački pokret je sve jači, o trčanju se govori i u mainstream medijima, a mnogi se osim na cestovnim, žele oprobati i na trail utrkama. Neki da bi pobjegli iz grada i asfalta, a svi da bi uživali u prirodi i druženju.

 

I dok je oprema za cestovno trčanje vrlo jednostavna i nezahtjevna, za višesatno trčanje šumom ili kamenjarom, daleko od civilizacije, ipak se treba malo bolje pripremiti.

 

Nikud bez dobrih tenisica

Najbitnije su, naravno, dobre tenisice prilagođene terenu. Izbor je velik i modeli raznoliki, a svima su zajednički potplati s ripnama. Ripne su potrebne kako bi osigurale bolje prianjanje za podlogu, veću stabilnost i izdržljivost. Gornjište treba dobro obuhvaćati stopalo i osiguravati od ozljeda i od kamenčića koji bi mogli upasti u tenisicu, a same su tenisice često teže od običnih jer su napravljene od čvršćeg materijala koji štiti od udaraca.

 

Najvažniji dio trail opreme su kvalitetne tenisice
Najvažniji dio trail opreme su kvalitetne tenisice.

 

Danas na tržištu postoji jako puno modela – od minimalističkih tenisica koje naglašavaju prirodno kretanje do onih s jako debelim i mekanim potplatom za ugodniji korak. Također, razlikuju se i po broju i veličini ripni – za kamenite i urbane staze poželjnije su tenisice s manjim ripnama, a za blatne i mekane puteve, potplati s većim/dužim ripnama. Kakve god izabrali, pazite da ostavite dovoljno prostora za prste da ih pri trčanju ne biste nabijali.

 

Ruksak glavu čuva

Ono po čemu se trail oprema uvelike razlikuje od cestovne je ruksak. On je potreban jer na duge utrke treba nositi puno tekućine, nešto hrane, prvu pomoć i tako dalje. Ruksak je anatomski i malen, sadrži mijeh za vodu i puno džepića iz kojih je lako prilikom kretanja uzeti on što vam treba (gelovi, bočice i slično). Malim pomičnim kopčama ruksak se preko prsa učvrsti kako ne bi previše skakao prilikom trčanja. Na kraćim trailovima ponekad nije potreban ruksak nego se bočice mogu nositi u pojasu koji se stavi oko struka ili u ruci. Smeće (prazne boce, omoti od gelova) se obavezno nosi u ruksaku do cilja – nikako se ne smije odbaciti u prirodu!

U ruksaku specijalno dizajniranom za trail, lako ćeš spremiti sve što ti može zatrebati.

 

Stop the wind (and rain)

Vjetrovka, odnosno lagana jakna koja štiti od kiše i vjetra, također je sastavni dio opreme. Uvjeti na stazi se mogu znatno mijenjati od podnožja prema vrhovima planine – na vrhovima često puše vjetar i puno je hladnije nego na startu i zato je pametno imati je sa sobom.

 

Štapovi – neki ih vole, neki ne

Neki trail trkači sa sobom nose štapove za trčanje. Oni su korisni ako staza ima puno strmih uspona i silazaka – u suprotnom su samo dodatni teret. Inače služe za osiguravanje ravnoteže i stabilnosti i kao potpora pri penjanju.

Nikud bez vode! Ponesi je u ruksaku ili bidonu.

 

Odjeća – standardna

Odjeća je većinom slična uobičajenoj, uz preporuku da ima reflektirajuće dijelove i da se skinu sve etikete kako ne bi došlo do nepotrebnog žuljanja. Pametno je nositi kapu ili višenamjensku maramu (buff) – u slučaju jakog sunca za zaštitu ili u slučaju hladnoće za grijanje. Dobre čarape su potrebne kako bi dodatno ublažile udarce u stopala.

 

Da bolje vidiš medu

Ako se radi o utrci koja se u bilo kojem dijelu trči po noći, treba imati čeonu lampu, a preporučuje se nositi je uvijek jer se nikad ne zna u kakvoj se situaciji možete zateći. Čeonka uvelike olakšava kretanje u mraku jer osvjetljava put i sve prepreke koje se nađu na njemu.

20170408-01_59_49-IM7D3299
Čeona lampa dio je osnovne opreme za sve utrke koje se održavaju noću.

 

Sigurnost na prvom mjestu

Ono što još spada u obaveznu opremu na većini utrka su zviždaljka, astro-folija, prva pomoć, karta, mobitel s dobrom i napunjenom baterijom i ogledalce. Zviždaljka je korisna u slučaju da se zalutate – njome dajete zvučni signal o tome gdje se nalazite, a ogledalom vizualni signal. Veliki broj trail ruksaka ima zviždaljku ugrađenu u remen.

Astro-folija je specijalni ogrtač znan i kao spasilačka deka, a radi se o tankom plastičnom ogrtaču presvučenom metalom koji služi za čuvanje tjelesne topline kako u slučaju duljeg boravka na hladnoći ne bi došlo do hipotermije.

Paketić prve pomoći treba sadržavati flastere, sterilne gaze i sredstvo za dezinfekciju.

Iako izgleda da opreme ima puno, sve osim tenisica i odjeće koristit ćete više godina pa se početna investicija u kvalitetu svakako isplati dugoročno.

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

 

 

Nema postova za prikaz