ZALIJEPI ME ŠARENO

Kineziološke trake – pomodarstvo ili učinkovitost?

ID:103122056

Na domaćim i inozemnim utrkama sve više viđamo trkače i trkačice oblijepljene šarenim trakama raznih oblika i zanimljivog izgleda. Moramo priznati, izgledaju stvarno nabrijano i ostavljaju dojam dobre pripremljenosti za utrku. No, na stranu dobar sportski izgled, kineziološke trake koriste se prvenstveno za tretiranje ozljeda, a oni koji su ih isprobali uvjereni su u njihov pozitivan učinak. Opravdano se ipak pitamo, kako ljepljive trake mogu utjecati na oporavak od ozljede?

 

Povijest

Elastičnu ljepljivu traku koju nazivamo kineziološkom trakom izumio je 70-ih godina prošlog stoljeća japanski kiropraktičar Kenzo Kase. Do tada su se koristile isključivo čvrste trake, kakve se i danas koriste kod težih ozljeda za imobilizaciju, tako što bi se omotale oko ozlijeđenog područja. Takva metoda omogućava stabilnost, ali značajno smanjuje protok krvi i limfne tekućine. Kase je znao da je dobar protok krvi i limfe od velike važnosti za regeneraciju tkiva i s tom idejom napravio prvu kineziološku traku. Danas se trake rade od pamučnih vlakana s ljepljivom donjom stranom koja prijanja uz kožu, a sama debljina i rastezljivost trake odgovaraju svojstvima kože. Zbog takve sličnosti s ljudskom kožom, na traku se brzo naviknemo i ne osjećamo ju kao strano tijelo. Kinezio-traka je i elastična, što omogućuje puni opseg pokreta na mjestu ozljede, a to se smatra dodatnim faktorom koji potiče regeneraciju tkiva.

 

Kako djeluje?

Kineziološke trake se prije lijepljenja na kožu rastegnu, što je preduvjet za njihov učinak – one mikroskopski podižu kožu i tako smanjuju pritisak na potkožne strukture, a to omogućava bolju cirkulaciju krvi i limfnu drenažu. To se smatra glavnim učinkom kinezio-trake jer bolji protok kroz mišić i ozlijeđene strukture smanjuje intenzitet upale i potiče cijeljenje. Dodatno, čini se da manji pritisak na živčane završetke igra ulogu u smanjenju bolnosti, a sama traka mehanički smanjuje mogućnost prekomjernog istezanja ili kontrahiranja mišića.

 

Primjena

Svoju popularnost i široku primjenu kineziološke trake zahvaljuju i činjenici da ih možemo koristiti sami u kućnoj radinosti, a i cijena im je sasvim prihvatljiva. Kod nas se mogu kupiti u svakoj bolje opremljenoj ljekarni ili sportskom dućanu, a cijene se kreću između 50 i 150 kuna, ovisno o proizvođaču. Originalne su samo Kinesio Tex Tape trake, ali i drugi proizvođači imaju dosta kvalitetnu ponudu.

 

Kada se pojavi ozljeda, najbolja opcija je posjetiti liječnika ili fizioterapeuta koji će napraviti kompletan pregled i ustanoviti vrstu ozljede, a mnogi od njih i sami koriste kinezio-trake u svojoj praksi i mogu ti pokazati kako ih pravilno zalijepiti. Također, internet je prepun video-instrukcija koje ti mogu pomoći u postavljanju trake – važno je samo da znaš o kojoj se ozljedi radi jer za svaku ozljedu postoji specifična metoda lijepljenja.

 

Postoji nekoliko osnovnih pravila koja vrijede za primjenu kinezioloških traka:

 1. Koža na koju postavljamo traku mora biti čista, suha i bez dlačica.

  2. Krajevi trake lijepe se bez primjene rastezanja.

  3. Iznad bolnog područja primjenjuje se rastegnuta kinezio-traka.

  4. Potrebno je pričekati 1 sat prije fizičke aktivnosti kako bi se traka što bolje zalijepila za kožu.

 5. Kontraindicirano je lijepiti traku preko otvorenih rana, svježih ožiljaka i na područja zahvaćena kožnim bolestima.

 

Što kada smo se polijepili?

Pravilno postavljena kineziološka traka ostat će zalijepljena 3 – 5 dana. Sam materijal je porozan, što mu omogućuje brzo sušenje, tako da se možeš neometano tuširati, pa čak i plivati. Ako je ozljeda još uvijek prisutna nakon uklanjanja trake, može se postaviti nova. Neki fizioterapeuti rade pauzu od 1 – 2 dana prije ponovnog lijepljenja kako ne bi došlo do pretjerane iritacije kože, ali ne postoji točno pravilo koliko se dugo kinezio-traka može primjenjivati na istom mjestu. Što se tiče samog treninga i utrkivanja s kineziološkim trakama, stvar je individualna. Trake ti neće smetati pri fizičkoj aktivnosti, ali ako i dalje osjećaš bol, bolje je uzeti pauzu i posvetiti se oporavku.

Kineziološke trake mogu se koristiti za gotovo sve trkačke ozljede, od istegnuća mišića, upale Ahilove tetive, iliotibijalnog sindroma, upale plantarne fascije do trkačkog koljena itd. Najvažnije je pravilno postavljanje kinezio-trake na kožu te savjetovanje sa stručnom osobom. Iako ne postoje istraživanja koja bi potvrdila sve navedene koristi kinezioloških traka, sportaši u velikoj većini navode pozitivna iskustva. Teško je reći radi li se samo o placebo efektu ili je učinak stvaran, ali svakako vrijedi isprobati ovu jednostavnu i jeftinu metodu liječenja sportskih ozljeda. Uz to, izgledat ćeš kao pravi ratnik/ca na startu utrke! Nadam se da će te ozljede ipak zaobići, ali sada imaš dodatan alat u borbi protiv omraženih boljki koje te mogu spriječiti da radiš ono što najviše voliš – trčiš.

 

Autor: Anda Tomaš/3sporta

 
- Marketing -

Nema postova za prikaz