STISNI ME NJEŽNO

Kompresijske čarape nisu samo modni hit!

Primjena kompresijske odjeće u sportu služi povećanju performansi sportaša i bržem oporavku. Iako struka još nije dala jednoglasnu potvrdu, istraživanja pokazuju da je zaista moguće da funkcioniraju onako kako proizvođači tvrde.

 

Korisnost kompresijskih zavoja i čarapa u suvremenoj je medicini odavno potvrđena, kod specifičnih oboljenja vena i kod postoperativnog oporavka u sprečavanju nastanka tromboze. Također, zna se da djeluju kod ljudi koji dugo sjede, npr. profesionalnih vozača, kao i kod putnika na dugim avio putovanjima.

Glavna karakteristika kompresijskih čarapa je da pritisak vrše na donji dio noge postupno. Srce pumpa krv u sve dijelove tijela jednako, koliko je to moguće. No kroz duže vrijeme trčanja, gravitacija uzrokuje nakupljanje venske krvi u donjim dijelovima tijela što može uzrokovati osjećaj umora, slabosti, kao i grčeve. Svojom elastičnom strukturom kompresijske čarape pritisakaju listove, stopala i zglobove, tako da je najjači stupanj kompresije oko gležnja, a smanjuje se prema koljenu.

 

Povećanje performansi trkača

Teorija iza kompresijskih proizvoda kaže da se pritiskom na površinske vene venska krv vraća kroz uže kanale. Time se povećava pritisak zbog čega se krv brže vraća u srce i manje zadržava u donjem dijelu nogu. Većim protokom krvi i isporukom kisika u mišić povećava kapacitet mišića u proizvodnji energije što u konačnici rezultira bržim trčanjem.

 

Je li to stvarno tako?

Istraživanja provedena na sveučilištu u New Castleu potvrdila su da kompresijske čarape povećavanju protok krvi i smanjuju srčanu frekvenciju prilikom intenzivnih, napornih trčanja, podržavajući time teoriju o poboljšanju izvedbe. No ista studija nije dokazala da su trkači zbog toga zapravo brži, kao ni da pomažu pri distancama kraćim od 10 kilometara.

 

 

Smanjuju bol/osjetljivost mišića i ubrzavaju oporavak

Prilikom trčanja udarci stopala o tlo uzrokuju vibracije koje tresu mišiće, što je jedan od razloga post-trkačkog umora i boli u mišićima. Kompresija mobilizira mišić i time minimizira trešnju. Utvrđeno je da je kod većine trkača koji su nosili kompresijske čarape bol i osjetljivost mišića nakon intenzivne, brze utrke (10 km) unutar 24 sata bila bitno manja ili potpuno odsutna, što nije bio slučaj s trkačima koji čarape nisu nosili.

Povećanjem krvnog protoka nošenjem kompresijskih čarapa nakon trčanja omogućava se brže uklanjanje mliječne kiseline i regeneracija mišićnih vlakana, što onda pridonosi bržem oporavku.

 

Što očekivati?

Kao i kod svake inovacije, tako i kod nošenja trkačkih kompresijskih čarapa postoje nedoumice oko stvarnih beneficija i utjecaja na performanse trkača. Znamo koliko je individualnih, ali i općenitih čimbenika koji utječu na izvedbu na pojedinoj utrci, stoga je teško očekivati, posebno u svijetu rekreativaca, znatan utjecaj na sam rezultat trčanja nošenjem kompresijskih čarapa. Međutim, upamtimo da je reduciranje mišićnih oštećenja i omogućavanje kvalitetnog oporavka sastavna komponenta treniranja i u rekreativaca, kao i u profesionalnih trkača, stoga se ne bi trebali dvoumiti hoćemo li dati šansu ovom malom pomagalu. Svi koji koriste kompresijske čarape složni su u jednom – donose poseban osjećaj ugode i sigurnosti.

 

 

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz