POVIJESNIM STAZAMA PRIMORSKOG ZALEĐA

Kostrena Mountain Trail – nova utrka na sceni brdskog trčanja

Zanimljiva utrka već je zapela za oko nekolicini trkača, a sad je vrijeme da ju predstavimo i široj javnosti. Ekipa vrlo iskusnih natjecatelja i organizatora cestovnih, orijentacijskih, treking i trail utrka okupila se lani krajem godine u sportsko-rekreativnom društvu Alpe Adria Trek i Trail sa sjedištem u Rijeci i već organizira prvu utrku – Kostrena Mountain Trail.

 

U nedjelju, 1. ožujka u 10:30 odnosno u 11 sati, natjecatelji i natjecateljice otisnut će se na dvije staze. Kraća će iznositi 10 kilometara i 400 metara uspona, a duža 15 kilometara uz 525 metara penjanja.

Staza prolazi Rupnikovom linijom – obrambenom crtom izgrađenom u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, za obranu od mogućeg talijanskog napada. Tako će natjecatelji tijekom utrke trčati stazama izgrađenima u vojne svrhe. Na obje dužine trčat će se pokraj utvrde Solin, izgrađene još u kamenom dobu, koja poslije postaje dio obrambenog Rimskog zida koji se protezao od Kostrene do Julijskih alpi. Završetak staze na 15 kilometara prolazi putem Bakarskih školana, koji su u prošlosti koristili lokalni učenici pomorske škole u Bakru.

Predsjednik društva Matjaž Štanfel, niz godina član reprezentacije u orijentacijskom trčanju koji je ostvario ponajbolje hrvatske rezultate na svjetskim prvenstvima, plasirajući se nekoliko puta u finale, obećava vrhunsku stazu za otvorenje trail sezone.

 

 

– Odlučili smo se za rani termin utrke jer želimo okupiti trkače na planinskom trailu pokraj mora, dok u većini Hrvatske postoji mogućnost za snijeg. Na toj stazi trčim već duži niz godina i ne sjećam se da bi bila pokrivena snijegom. Također, kraće staze, prema standardima za trail utrke, trebale bi odgovarati svima za početak sezone bez obzira na fizičku pripremljenost natjecatelja. Nisam nastupio ni na jednom trailu, gdje se na tako malom području događaju konstantne izmjene podloga staza, vegetacija, konfiguracija terena te da sve staze, uz to, imaju i povijesni značaj – kaže Štefanel o stazi.

Izražava veliko zadovoljstvo što je već sad prijavljeno 90-ak vrhunskih natjecatelja te najavljena jaka natjecateljska konkurencija, unatoč činjenici da se trail u Kostreni organizira prvi put.

Prijave su otvorene, a do 31. siječnja startnina iznosi 130 kn. Ona uključuje pomoć HGSS-a na stazi, dvije okrepne postaje, kao i osvježenje u cilju, ručak, majicu, nagrade za najbrže natjecatelje u ukupnom poretku i po dobnim kategorijama i drugo. Nakon 1. veljače prijave su moguće po cijeni od 150kn.

Po svemu što smo čuli, ne sumnjamo da nas čeka prava fešta u Kostreni!

Vodič za utrku na hrvatskom i engleskom

FB STRANICA

PROGRAM NATJECANJA

7:00 – 10:45        Registracija i podizanje startnih paketa
10:20     KMT15 Tehnički sastanak
10:30     KMT15 Start
10:50     KMT10 Tehnički sastanak
11:00     KMT10 Start
11:40     Očekivani dolazak prvih natjecatelja u cilj
12:30 – 15:00      Ručak (ciljni prostor)
13:30 – 13:45      Proglašenje
14:00     Vremenski limit (uklanjanje oznaka)
15:00     Završetak

Promo

- Marketing -

Nema postova za prikaz