PRIPREME ZA SEZONU

Krenimo s pripremama, sat otkucava, noge su nestrpljive!

Proljeće je pred vratima i krajnje je vrijeme da započnete s provođenjem programa priprema za neki proljetni polumaraton, utrku na 5 ili 10 kilometara, a oni odvažniji mogu početi s ozbiljnim pripremama za maraton. Naravno, ako ste to imali u planu.

 

 

Budite precizni s planiranjem jer neki programi traju i više od 16 tjedana. Sezona samo što nije krenula, a na rasporedu je pregršt utrka, za svakog ponešto.

Najvažnije je da izaberemo neki kvalitetan program treninga koji će nas pripremiti za utrku. Nekima će biti lakše jer će se pripremati kroz škole trčanja, a neki će to činiti sami uz pomoć ‘guglanja’ i interneta. Pri samom odabiru moramo biti svjesni svoje fizičke spremnosti i kondicije, a nadasve realni. Nije realno da kao početnik, koji trči tek nekoliko mjeseci, biramo program priprema za maraton (iako je kod ljudi sve moguće i ljudsko tijelo je sposobno za čudesne stvari!).

Zato, svoje želje i htjenja moramo prilagoditi svom trkačkom iskustvu. Bit će vremena za duže dionice stoga ne treba ništa forsirati.

Ako nismo u školi trčanja, do svog programa priprema možemo doći preko iskusnijih kolega trkača ili putem interneta. Programi na internetu su jako zanimljivi, a postoje programi za početnike i za one napredne. U svakom programu su određeni tempo, vrste treninga i kilometraža po danima i iz tjedna u tjedan.

Neki programi su već gotovi i unaprijed pripremljeni prema vremenu u kojem želimo završiti pa možemo izabrati program koji nam najviše odgovara (npr. http://www.coolrunning.com/engine/2/2_4/index.shtml ), a u neke programe sami upisujemo datum i željeno vrijeme završetka utrke pa dobijemo kompletan izračun treninga, također iz tjedna u tjedan (npr. http://www.marathonaustria.com/plan.asp ).

Željeni i odabrani program trebamo isprintati, prepisati ili spremiti među knjižne oznake tako da nam uvijek bude pri ruci i na pameti.

 

 

Ako idemo na neku utrku prvi put, ne bismo se trebali toliko zamarati vremenom završetka utrke, nekim prebrzim tempom, trčanjem iznad svojih mogućnosti i sl. Najvažnije bi trebalo biti da utrku završimo te da se pritom dobro zabavimo. Ako i ne završimo, nije važno. Uvijek postoji nova utrka i novi početak!

Također, možemo biti trkač koji trči već godinama, a koji nije nikad bio na nekoj utrci pa je u tom slučaju dobro da izaberemo plan i program za početnike jer će se ipak povećati tempo, tjedna kilomeraža i učestalost trčanja, a ponekad će to biti čak i do 6 puta tjedno. Uvijek je dobro napredovati postupno i nešto opreznije, ako se radi o nekoj novoj i drugačijoj zanimaciji i aktivnosti.

 

 

U sam proces treninga možete uključiti i svoje bližnje i okolinu jer je to od velike pomoći. Na taj način ćete imati potporu i razumijevanje (npr. kada su u pitanju treninzi dužine vikendom zbog kojih ne možete na obiteljska druženja), ali i motivaciju da ne odustanete na prvim preprekama.

Ako niste vuk samotnjak, ne možete i ne želite trčati sami, a u vašem gradu postoji škola trčanja ili neki atletski klub, upišite se ili barem upoznajte s ostalim kolegama trkačima. Razgovarajte i učite od njih, nađite si trkačke partnere ili cijelu grupu trkačkih kolega.

Takav oblik druženja osobito dobro dođe kod dužih dionica. Ne sramite se ni upoznavanja s kolegama trkačima koje susrećete na svojim trkačkim rutama. Svi smo tu da si međusobno pomažemo. Naravno, prijatelji i obitelj su velika potpora i uvijek će nas saslušati, no lakše je kad razgovaramo s nekim tko se bavi s istom aktivnošću ili tko prolazi isto što i mi.

Početak sezone i treninga je dobro razdoblje za osvježenje trkačkog ormara te za kupovinu nove sportske opreme i tenisica, pogotovo ako su stare tenisice već iznošene i dotrajale. Tenisice će se do utrke u potpunosti prilagoditi našem stopalu i našim potrebama, a što znači da nas neće razočarati u trenutku nastupa. Upravo iz tog razloga nikako ne treba kupovati odjeću i obuću za utrku samo par dana prije. Na dan utrke trebamo biti u potpunosti spremni, bez nepotrebnih iznenađenja.

U cijelom procesu priprema bi trebali uživati i to će vas definitivno malo promijeniti kao trkača i kao osobu.

Programi su izvrsna stvar, no ponekad je potrebno slušati sebe i svoje tijelo: na taj način ćemo zasigurno uspješno završiti utrku, i možda još važnije –  poželjeti još.

 

Nema postova za prikaz