JOŠ JEDAN KRUG

Lapovac Backyard Ultra – Našice na svjetskoj karti najluđe utrke

Puno je pripreme trebalo za organiziranje prve Backyard Ultra utrke u Hrvatskoj. Ona je naime licencirana, tj. poštuje sva zadana pravila koja je osmislio Lazarus “Laz” Lake, svima poznatiji kao organizator najbrutalnijeg Barkley Marathonsa.

 

No, organizatorima iz URT Nexe Team Našice neke su stvari išle na ruku. Na samom rubu grada nalazi se veliko umjetno jezero Lapovac, a krug oko njega iznosi točno zadanih 4 (i još malo) milje.

 

Što je Backyard Ultra

Backyard Ultra je format ultramaratonske utrke gdje natjecatelji moraju uzastopno pretrčati udaljenost od 6706 metara (4,167 milje) za manje od jednog sata. Kad se završi svaki krug preostalo vrijeme unutar sata obično se koristi za oporavak za trčanje sljedećeg kruga, koji slijedi idući sat.

Da još malo objasnimo. Sa starta kreću svi trkači i trče prvi krug. Moraju ga završiti za manje od jednog sata. Nakon završetka kruga mogu se odmoriti, ali se ponovno moraju pojaviti na startu idućeg kruga, točno u sljedeći puni sat. Tada kreću na trčanje drugog i tako svakog sljedećeg kruga. Za mnoge će ovo biti ultramaratonsko iskustvo, ali dobro došli su i oni koji žele istrčati samo nekoliko krugova i isprobati ovaj vid natjecanja.

Više o Backyard Ultra

 

Zašto baš ta dužina, čudno je da krug nije točno 4 milje

Ideja za dužinu kruga došla je od jednostavne formule – 100 milja / 24 sata = 4.16666 milje. To znači da će svatko tko istrči 24 kruga i ostane na stazi 24 sata, zapravo istrčati točno 100 milja.

Nije važno koliko brzo trčite, dovoljno je da tih 6706 metara istrčite za manje od jedan sat. Taktika je na ovoj utrci iznimno važna – ako trčite brzo, izmorit ćete se, ali će vam s druge strane ostati više vremena za odmor. Ako istrčite/prehodate krug za sat vremena, neće vam ostati vremena za odmor i okrepu. Bit će ovo prava taktička bitka do iznemoglosti. 🙂

Zanimljivo je i to da se u pravilu ne mjeri vrijeme kruga, ono nije važno, dovoljno je krug istrčati za manje od 60 minuta.

 

Tko je istrčao najviše

Svojevrsni svjetski rekorder je John Stocker koji je na utrci Suffolk Backyard Ultra istrčao 81 krug, tj. 543.19 km, odnosno, trčao je tri dana i 9 sati. Kod žena najbolji rezultat drži Courtney Dauwalter koja je istrčala 68 krugova, tj. 456 km.

 

Još malo o pravilima

Utrka je eliminacijskog tipa, trči se sve dok posljednji natjecatelj ne ostane na stazi. Odnosno, postoji samo jedan pobjednik, onaj/ona koji pretrči “samo još jedan krug” nakon što su svi odustali. Pravila su brutalna – svi koji u bilo kojem trenutku više ne mogu, registriraju se kao DNF (did not finish). Ako niti jedna osoba ne uspije u limitu od jednog sata istrčati taj “samo još jedan krug” nakon svih, nema pobjednika, tj. bolje rečeno, nema niti finišera utrke. 🙂

 

Gdje se trči Lapovac Backyard Ultra

Jezero Lapovac nalazi se 3 km jugoistočno od centra grada Našica. Nastalo je 1993. godine, izgradnjom brane na potoku Lapovac i tako je spriječeno poplavljivanje naselja nizvodno. Ukupna površina je oko 80 hektara, a prosječna dubina je 4 metara. Jezero i jezerska okolica su uređene, pa ga posjetitelji koriste za odlaske na piknik, ribolov i kupanje.

Oko jezera Lapovac postoji rekreativna staza, čija dužina iznosi točno 6706 metara, ima 20 m elevacije, a podloga je od zemlje i finog makadama.

Stazu oko Lapovca možete pogledati na linku dolje:

https://www.strava.com/activities/4882864216

 

Kada

13. 8. 2021., brana jezera Lapovac, start u 18:00 sati

više detalja i poveznica na prijavu za utrku:

https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/4044/prijava_na_utrku

Facebook stranica utrke: https://web.facebook.com/LapovacBackyardUltra

 

 

Nema postova za prikaz